Livsfarlig halsgrep

To tre sekunder er nok.

Publisert Sist oppdatert

Trippel verdensmester i Tae Kwon Do, John Arild Svendsen, lærer opp politiet i Vest-Finnmark hvor farlig konsekvensene av et halsgrep kan være. Mellom to og tre sekunder er nok til å en person til å besvime. Politifolk er sjokkert over resultatet.

- Jeg må si at jeg ble ganske rystet når jeg ble klar over hvor kort tid det tar fra grepet er festet til det svartner, sier lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Tommy Flåten i Vest-Finnmark politidistrikt, og legger til:

- Dette var en alvorlig vekker for alle de operative i distriktet som var med på opplæringen. John Arild Svendsen lærte oss hvordan vi skulle klare å frigjøre oss fra et halsgrep og han hadde flere ulike teknikker for å komme seg løs.

Viktig trening

Politiet skal som kjent ikke benytte seg av slike grep. Likevel kan aldri politiet forsikre seg om at kriminelle vil ta i bruk det livsfarlige halsgrepet.

Og nettopp derfor har John Arild Svendsen blitt leid inn som instruktør av politiet i Vest-Finnmark for å lære politiet hvordan de skal klare å frigjøre seg fra slike situasjoner.

Svendsen har selv blitt utsatt for halsgrep, og etter 26 år som treningsinstruktør vet han nøyaktig hvordan man skal opptre for å komme fra et halsgrep med livet i behold.

- Hvis man blir utsatt for et halsgrep, har man utrolig dårlig tid på å komme seg løs. To-tre sekunder er alt som skal til for at det svartner og man havner i koma. Etter å ha gjennomført treninger med politiet, er tilbakemeldingene at dette var de ikke klar over. Mange tror at når en person som blir utsatt for halsgrep begynner å sprelle, er det fordi han eller hun prøver å komme seg løs. Virkeligheten er en helt annen. Sprellingen betyr at vedkommende holder på å miste bevisstheten, blir desperat og er i sjokk. I slike situasjoner er det viktig å løsne grepet og ikke stramme til enda mer slik de fleste gjør, sier Svendsen.

- Hva skal man gjøre hvis en person som har blitt tatt halsgrep på havner i koma?

- Det må umiddelbart settes i gang hjerte-lunge redning. Det er faktisk det beste å gjøre, men er ingen garanti for at det vil ende bra, svarer Svendsen.

Står sterkere

Tommy Flåten har selv jobbet i politiet siden 1981 og ser på seg selv om en rutinert politimann. Men verken han eller de andre operative i distriktet var klar over konsekvensene av halsgrepet.

- Jeg hadde aldri trodd halsgrepet var så farlig som det er. For å si det på min dialekt, så går det «jævelsk fort» fra grepet er festet til det kan være over, sier Flåten.

- Hva synes du om opplegget til John Arild Svendsen?

- Veldig bra og ikke minst preventivt for oss som jobber i politiet. Tror dette vil gjøre politiet mer bevisste i valg av måter å forsvare seg på i situasjoner hvor det oppstår basketak, sier Flåten.

- Kan dette være noe for andre politidistrikter i Norge?

- Absolutt. Når vi ser hvor farlig det er og hvilke konsekvenser det kan få, mener jeg alle i politi-Norge bør gå på kurs slik at de vet hvordan de skal komme seg fri fra et halsgrep. Konsekvensene av å ikke komme seg løs, kan selvsagt bli fatale, konkluderer Tommy Flåten.

Lov i nødverge

Politiet skal ikke benytte halsgrep i pågripelsessituasjoner. Dette blir det derfor ikke undervist i ved Politihøgskolen. Men ifølge høgskolelektor Anders Lohne Lie, som underviser i arrestasjonsteknikk ved Politihøgskolen, er det kun der situasjonen kan defineres som nødverge at det er tillatt å bruke halsgrep. Dette er i tråd med politidirektoratets rundskriv.

- For å si det på enkel måte, så er det ulovlig som en pågripelsesteknikk, men kan være lovlig i nødverge. Når det er sagt så trener også vi på teknikker der vi skal frigjøre oss fra ulike halsgrep. Disse frigjøringsteknikkene er beskrevet i den nye læreboka i arrestasjonsteknikk fra 2007, sier Anders Lohne Lie.

Powered by Labrador CMS