Uengiheten om bevæpning er større innad i politiet enn det som kommer til uttrykk i mediene, ifølge forsker.

– Forkjempere for bevæpning driver «overtalelses- aksjoner»

Ifølge politiforsker.

Publisert Sist oppdatert

Det er politiforsker ved Universitetet i Oslo, Liv Finstad, som i en artikkel på forskning.no forteller om politifolk som har opplevd at bevæpningsforkjempere prøver å overtale bevæpningsmotstandere med sterke virkemidler.

– Kilder jeg har i politiet har fortalt om svært aktive «overtalelsesaksjoner», blant annet ved at motstandere og tvilere til permanent bevæpning blir stilt til ansvar av forkjempere: «Hvis din kollega blir drept på jobb i morgen, er det din skyld», sier Finstad.

Finstad har forsket på politiets egne holdninger til bevæpning. Hun forteller at tilhengere av permanent bevæpning ofte viser til at det er politifolk på gata som vet hvor skoen trykker og at deres meninger bør tillegges større vekt.

Mer enn erfaring fra gata som påvirker

Ifølge Finstad er det imidlertid mer enn bare erfaringer fra gata som påvirker politifolks opplevelse av hvor skoen trykker. Det handler også blant annet om kjønn, alder og arbeidssted.

Operative tjenestekvinner er for eksempel mer skeptiske til bevæpning enn menn, og enkelte stasjoner i Oslo er i større grad tilhengere av bevæpning enn ansatte andre steder, skriver forskning.no.

Det siste året har den midlertidige bevæpninga som følge av terrortrusselen fra IS vært grunnlaget for at bevæpningsdiskusjonen preger det offentlige ordskiftet i stor grad, men det er ikke noen ny diskusjon, forteller forskeren.

– I perioder med samfunnsuro har diskusjonen om bevæpnet politi gang på gang blitt aktualisert. På begynnelsen av 1900-tallet diskuterte man også hvorvidt politiet skulle være bevæpnet eller ei, men på den tiden handlet spørsmålet om hvordan politiet skulle kunne beskytte samfunnet mot arbeidskonflikter, streik og revolusjon. I dag handler spørsmålet om bevæpning for mange om politiets evne til å beskytte seg selv og publikum mot terrorangrep, sier Finstad til forskning.no.

Liv Finstad, professor.
Powered by Labrador CMS