SEIERHERRE: Ole Jakob Haugen rykket fra konkurrentene mot slutten og vant landeveisrittet under årets politimesterskap på sykkel.

Politimesterskap 

Etterlyser flere deltakere: – Det sitter veldig mange hjemme og tror at dette er farlig

Som politi er det viktig å være i god form. Derfor bør også flere delta i politiidretten, mener representanter fra Norges Politiidrettsforbund.

Publisert

Årets politimesterskap på sykkel ble en våt affære, der Ole Jakob Haugen markerte seg med seier i landeveisrittet for andre år på rad.

Dermed ble han også tildelt politidirektørens pokal fra Norges Politiidrettsforbund – for beste prestasjon under sykkelmesterskapet 4. og 5. september, som i tillegg til landeveisritt besto av terreng- og temporitt.

To-tre kilometer før mål rykket Haugen, som syklet for Oslo politiidrettslag, fra konkurrentene han hadde sittet i brudd med – og maktet å holde dem alle bak seg frem til mål. Asgeir Bjørgum og tidligere sykkelproff Vegard Robinson Bugge passerte målstreken henholdsvis fire og fem sekunder etter Haugen. Vinnertiden ble på én time, 21 minutter og 38 sekunder.

FIKK POKAL: Ole Jakob Haugen ble tildelt politidirektørens pokal for sin innsats under politimesterskapet på sykkel.

– Det var veldig gøy å vinne. Jeg håpet jo på seier siden jeg vant i fjor, sier Haugen med et smil.

Han sykler til vanlig aktivt for IK Hero i Oslo og var dermed én av favorittene på fellesstarten, som var en 60 kilometer lang løype på Helgelandsmoen i Buskerud.

– Det er kjempemoro med politimesterskap – hvor man får fri fra jobb for å sykle og ha det gøy, fortsetter vinneren.

Vil ha med studentene

Og arrangøren skulle gjerne sett at enda flere tenkte som Haugen. Grenleder John Trygve Rønning og Tommy Lars Johnsen, representant fra Norges Politiidrettsforbund (NPI), synes oppslutningen i enkelte politimesterskap er dårlig. På fellesstarten i sykkelmesterskapet var det rundt 30 deltakere – og bare tre damer.

GRENLEDER: John Trygve Rønning håper flere politifolk får øynene opp for politiidrett.

– Jeg vet ikke om folk ønsker å drive med andre ting, har gode unnskyldninger eller ikke får fri. Men jeg synes det er synd, for det er mange som sykler Birken, og det er mange som sykler landevei. Men så kommer de ikke hit, sier Rønning.

Han er overrasket over at så få studenter fra Politihøgskolen (PHS) deltar i politimesterskap. Ingen sykkelglade studenter var å finne på deltakerlistene 4. og 5. september.

– Kanskje PHS ikke ønsker å få med ungdommen, eller så tør ikke elevene å melde seg på. Idrett er jo et viktig fag på PHS, og da burde det være mulig å reise på politimesterskap. Det er enkle mesterskap, og her var det for eksempel 10 kilometer med tempo, én time med terreng og 5-6 mil med landevei. Det er jo ikke noe vanskelig, sier Rønning og forklarer at man legger opp til enkle løyper uten bratte stigninger og lignende.

Bedriftsidrett

NPI-representant Johnsen synes det er viktig å påpeke at dette er bedriftsidrett.

PM SYKKEL 2019

Tempo, herrer:
1. Jonas Nielsen 12:49
2. Thor Magne Lyngstad 12:50
3. Øystein Østeraas 13:27

Tempo, kvinner:
1. Nina Tveten 15:34

Terreng, herrer (5x4 km):
1. Hans-Christian Johansen 00:56:44
2. Per Morten Hvattum 00:57:01
3. John Trygve Rønning 00:57:31

Terreng, kvinner (4x4 km):
1. Kari Øvsthus 00:55:01

Landevei, fellesstart:
1. Ole Jakob Haugen 01:21:38
2. Asgeir Bjørgum 01:21:42
3. Vegard Robinson Bugge 01:21:43 

– Vi ønsker å aktivisere flest mulig. Noen er veldig gode, men det er rom for de andre også. Det sitter veldig mange hjemme og tror at dette er farlig, men du må ikke være sykkelproff for å være med her, sier han.

Han mener flere har godt av å slenge seg med i politiidretten.

– Når du skal inn i politiet, er det fysiske krav. Det er det også når du skal ut av Politihøgskolen. Men når du begynner i politiet, da er det ingen krav. Det er litt snodig. Det er da det er viktig å være i form, så da er det fint å kunne delta i politiidretten. Vi er privilegerte som har så mange mesterskap å delta i, sier Johnsen.

Ole Jakob Haugen vet at det ikke er like lett for alle å skaffe seg fri for å delta i politimesterskap.

– Men jeg har heldigvis en fantastisk leder, så hun fikser det, sier han.

Jonas Nielsen, som vant temporittet, forteller at han som regel deltar i ulike politimesterskap året rundt. Han tror vanskeligheter med å få fri, kan være én av grunnene til dårlig oppslutning.

– Det kan være kinkig med fri hvis man jobber kveld og natt og det er minstebemanning. Jeg vet om et par stykker som gjerne skulle vært her, forteller Nielsen, som syklet for Hønefoss politiidrettslag – og dermed var på hjemmebane.

Selv kom han i mål med hovedfeltet, men skulle gjerne ha kjempet om en ny seier.

SLUTTSPURT: Thomas Vangbo måtte se tre andre komme i mål før ham, men var best i spurten om fjerdeplassen i landeveisrittet.

– Det ble et lureløp med mye taktikk. Målet var å være med i tet til slutt, men det var mange sultne politifolk med, sier han.

Powered by Labrador CMS