Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal klippet snora og erklærte passkontoret på Grålum for åpnet.
Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal klippet snora og erklærte passkontoret på Grålum for åpnet. (Foto: Politiet)

Endelig er de nye passmaskinene klare

Etter å ha fått mye kritikk for både pengebruk og utsettelse av nye pass og ID-kort kunne politiet denne uken endelig vise framgang, da de første nye passautomatene ble satt i bruk.

For på onsdag ble de første biometriske passautomatene offisielt åpnet ved Politiets publikumsenter på Grålum i Sarpsborg. Totalt skal rundt 300 slike kiosker plasseres rundt om i hele landet.

Slik ser de nye passmaskinene ut. Foto: Karoline Hernar

Utrullingen av de nye biometrikioskenene starter ute i politidistriktene nå i november og vil pågå fremover mot sommeren 2019. De to første politidistriktene ut er Øst og Oslo. Totalt er det snakk om rundt 300 biometrikiosker, sier fagdirektør i Politidirektoratet og programdirektør for Nye pass og ID-kort, Atle Roll-Matthiesen.

Systemet som har blitt brukt tidligere har fått kritikk av både Riksrevisjonen og politiet selv, for å ikke ha vært tilfredstillende for det internasjonale lovverket.

– Norske pass har høy internasjonal status og gir visumfrihet til mange land. Det kan brukes som virkemiddel til alt fra svindel og trygdemisbruk til organisert kriminalitet og terrorisme, og er ettertraktet i kriminelle miljøer.

– Derfor er det høye internasjonale krav og forventninger til hvordan norske pass skal utstedes. Disse imøtekommes ikke i dag. Det er for enkelt å skaffe seg et ekte norsk pass på falskt grunnlag, sier Roll-Matthiesen.

Kompetanse satt i system

De nye biometrikioskene fotograferer ansiktet og skanner ansiktet på samme måte som de gamle automatene gjorde, men har blitt oppgradert til å være sikrere og mer nøyaktig. Ønsket om å samle kompetanse og den nye innføringen av strengere krav til sikkerhet har ført til at flere passkontorer i hele landet blir lagt ned. Likevel mener Roll-Matthiesen at det er det riktige og forteller at han er trygg på at det ikke blir for få kontorer.

– Dette er en viktig milepæl og et synlig bevis på at ting går framover, Grålum var første sted som mottar de nye kioskene, og snart vil det også bli plassert flere kiosker rundt om i landet i tur og orden. 

– Snart kommer det en biometrisk passautomat i nærheten av deg. Vi har ikke en full oversikt over hvor mange passkontorer vi vil sitte igjen med ennå, men det kommer en avklaring på dette innen kort tid, sier Roll-Matthiesen.

Fagdirektør i POD, Atle Roll-Matthiesen og politiinspektør Thomas Østensjø Hansen. Foto: Karoline Hernar

Programdirektøren skryter også av arbeidet prosjektleder og politiinspektør Thomas Østensjø Hansen har gjort.

– Prosjektlederen har jobbet opp mot politidistriktene, slik at alle er klare, sier Roll-Matthiesen.

– Det har vært viktig å få kompetanse satt i system. Kvalitiet og sikkerhet er viktig for å forebygge og bekjempe kriminalitet, slik at Norge er et trygt land, sier Østensjø Hansen.

Mer publikumsvennlig i nye lokaler

Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal er veldig fornøyd med at det er blitt lagt fokus på også bygninger og plassering nå som de nye passautomatene er kommet.

– Her på Grålum kommer vi nå inn i moderne gode lokaler, og har flyttet oss fra Råde og litt lengre sør. Dette tror jeg er mye mer publikumsvennlig, sier Hasseldal.

Han forteller at det er et godt trykk på passkontoret og at de derfor nå ser fram til å kunne ta i bruk nye maskiner.

Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal. Foto: Karoline Hernar

– Før har vi hatt maskiner som så vidt har fungert og måttet bli holdt i live, mens nå er alt nytt med moderne maskiner. Vi sitter nå også med ansatte som har god kompetanse på Pass og ID, noe som er veldig viktig, avslutter Hasseldal.

Leder

Løsningen er ikke å svekke UP, men å styrke politidistriktene.

I en vanskelig ressurssituasjon er det naturlig nok fristende for politidistriktene å ta i bruk UP-personell for å få vaktlistene til å gå opp. Men når mannskapssituasjonen allerede er stram, er det lett å nedprioritere trafikkontroller til fordel for oppdukkende oppdrag.

Til toppen