Derfor utsatte hun bevæpningsdebatten

De fleste regnet med at spørsmålet om generell bevæpning var avgjort før landsmøtet. Men Anita Hermandsen ville det annerledes.

Publisert Sist oppdatert

En spørreundersøkelse i regi av Politiets Fellesforbund (PF) konkluderte i sommer med at flertallet av medlemmene ikke ønsket en generell bevæpning.

Senere vedtok Forbundsstyret å råde landsmøtet å ikke be om generell bevæpning. I stedet skulle dagens ordning forbedres.

Men det var før førstereis i landsmøtesammenheng, politioverbetjent Anita Hermandsen fra PF Troms, kom på talerstolen. Hun ba landsmøtet om å utsette behandlingen av spørsmålet som gjaldt generell bevæpning.

Motargumentene falt bort

– Hvorfor gjorde du det?

– Tidligere har jeg i utgangspunktet ikke ønsket generell bevæpning av politiet. Men da Bevæpningsutvalgets rapport kom i oktober, ble jeg usikker. Rapporten ga gode argumenter for bevæpning, svarer Hermandsen, og fortsetter:

- Når kolleger begynte å argumentere mot bevæpning, oppdaget jeg at det var svært få som hadde satt seg inn i rapporten. For der blir mange av argumentene mot generell bevæpning langt på vei punktert.

Hun mener spørsmålet om generell bevæpning vil få stor betydning for politiet, og ønsker en så grundig prosess i forkant som mulig.

– Jeg mener spørreundersøkelsen burde komme etter at rapporten forelå, ikke før, slik den nå har gjort. Derfor ønsker jeg en ny spørreundersøkelse nå. Den må utformes slik at vi får vite hva de som jobber i patruljestyrken selv mener.

- Jeg synes det blir galt hvis vi som sitter mest på kontor og går i møter, skal svare på hva patruljestyrken skal utstyres med, sier Hermandsen.

Ble overrasket

Hun viser til at studenter og ansatte bestandig har hørt argumentene for et ubevæpnet norsk politi.

– Nå ligger rapporten der med argumenter både for og i mot, så nå må de ansatte sette seg inn i den og ta et selvstendig valg etterpå, understreker Hermandsen, og fortsetter:

– Jeg mener vi må være såpass åpne at vi lar de ansatte få tilgang til argumentasjonen fra begge sider før PF går til valg på en så viktig sak. Jeg tror flere som tidligere var imot bevæpning blir i tvil når de får lest rapporten.

Politioverbetjenten sier hun ble overrasket over at hun klarte å snu det alle tok for gitt.

– Samtidig synes jeg det var bra at Landsmøtet var i stand til å ta debatten inn over seg, og bli med på en utsettelse. Det var også bra at Forbundsstyret selv ombestemte seg, og foreslo å utsette dette punktet i saken, sier Hermandsen.

Powered by Labrador CMS