Granat-dramaet i Trondheim: Slik håndterte politiet situasjonen
– Jeg har vært politi i 35 år, men har aldri vært borti noe lignende, sier innsatssteder Trond Volden.

En helt vanlig tirsdag i Trondheim by. Klokka nærmer seg 12, og politiet får en melding utenom det vanlige.
En mann truer med å ta sitt eget liv. Han er i besittelse av en håndgranat og befinner seg midt i boligfeltet der han bor.
Politiet får melding om en mann med truende adferd. Han er i besittelse av en håndgranat og befinner seg midt i boligfeltet der han bor.
Dette skulle bli begynnelsen på en politioperasjon man sjeldent ser andre steder enn på film.
Naboevakuering og isolering
Man må tenke annerledes når det er snakk om en granat.
– Man må tenke annerledes når det er snakk om en granat. Den har kortere rekkevidde enn andre våpen, men den kan ramme en større omkrets, sier innsatssteder Trond Volden.
Dette var en spesiell operasjon for politiet. For hvordan man skal desarmere en mann med håndgranat, er ikke noe de har fått mye skarp trening i.
– Jeg har vært politi i 35 år, men har aldri vært borti noe lignende tidligere, sier Volden.
Likevel nølte ikke politibetjentene et sekund. De la en klar plan og løste denne punkt etter punkt.
Naboene var første prioritet.
– Naboene var første prioritet. Operasjonssentralen ringte dem for å få dem til å evakuere. Ettersom dette skjedde midt på dagen, var heldigvis de fleste ute av hjemmene sine uansett, forsikrer Volden.
Deretter kom en mer risikabel del av oppdraget for politibetjentene.
For deretter skulle de selv gå inn i faresonen for å sikre området.
I busker og kratt med hjelm og vest
Han skulle ikke få vite at politiet var her før han ble oppringt av krise- og gissel-
forhandler.
– Vi måtte etablere isolasjon og observasjon mot bopelen mannen var i. Samtidig var det viktig for oss å ikke bli sett. Det kunne fått situasjonen til å eskalere. Han skulle ikke få vite at politiet var her før han ble oppringt av krise- og gisselforhandler, forteller Volden.
Politibetjentene gjemte seg derfor i bukser, kratt og diverse rundt mannens bopel.
På kroppen hadde de hjelmer og vest, og slik ble de sittende og vente. Deres egen pust var eneste lyden å høre, og slik ble de sittende omtrent en time.
– Vi lå i dekning og observerte objektet på en avstand som ivaretok vår trygghet. Samtidig brukte vi drone for å observere mannen nærmere, forteller Volden.
Økt spenning
På et punkt gikk også mannen ut av huset og kastet noe. Om det var granaten eller ei, kunne ikke politiet vite. Det var umulig å se fra utsiktspostene.
Uansett bidro det til å øke spenningen i situasjonen.
– Det må jo ha vært utrolig skummelt å stå midt i dette?
Vi var så trygge vi kan være i en sånn situasjon.
– Ja, men det er vi forberedt på. Vi tok som sagt alle mulige forhåndsregler. Vi var så trygge vi kan være i en sånn situasjon, understreker Volden.
Like etter denne hendelsen kom krise og gisselforhandler, Henrik Storjord Ramstad på stedet.
Oppgavebeskrivelsen hans er enkel, men det er ikke nødvendigvis oppdraget.
– Oppdraget er tosidig
Ramstad er en av fem forhandlere i Trøndelag politidistrikt. Han er også utdannet psykolog. Dette er ingen forutsetning for å være forhandler, men det kan være til god hjelp.
– Stort sett møter man individer som er i krise. Jobben min handler derfor om å lytte slik at jeg kan møte dem og hjelpe dem ut av det, forklarer han.
Men så var jo ikke denne hendelsen noen vanlig psykolog-time. Mannen hadde tross alt en håndgranat. Kosekvensene kunne vært store. Det var snakk om liv og helse.
Jeg veier ordene mine utrolig nøye.
– Oppdraget er tosidig. Jeg skal forsøke å hjelpe en person ut av en akutt krise, men samtidig må jeg lytte etter informasjon som kan hjelpe oss med å forstå hva vi har med å gjøre. Jeg er alltid veldig bevisst over ansvaret jeg har i en sånn situasjon. Jeg veier ordene mine utrolig nøye, sier han.
– En krevende situasjon
Etter Ramstads konstruktiv dialog med mannen, bestemte han seg for å overgi seg.
Arbeidet sluttet riktignok ikke der.
– Da han kom ut, var jo også det en kompleks situasjon. Det er mitt ansvar å finne ut av hva han har med seg, eller ikke. Men vi hadde skapt tillit mellom hverandre, og det er da vi kan få det til å ende godt, forklarer han.
Etter et godt stykke arbeid fra politibetjentente og forhandleren, fikk politiet fikk til slutt kontroll på mannen.
Granaten ble beslaglagt, og til tross for uforutsigbarheten et slikt våpen medfører, ble oppdraget løst uten at noen eller noe ble skadet.
– Det var selvfølgelig en krevende situasjon, men personellet håndterte det akkurat slik de skulle, konkluderer Volden.