PHS gjør endringer i utdanningen
Taser, spyttmaske og samarbeid med Sivilforsvaret. Til høsten skjer det flere spennende endringer i Politihøgskolens B2-leir.

B2-leiren utgjør selve høydepunktet i politiutdanningen for mange. Bøkene legges til side, og studentene får stupe inn i det operative.
Og nå foretar Politihøgskolen (PHS) flere spennende endringer i B2-leiren.
– Våre utdanninger er, i tråd med Politihøgskolens kvalitetssystem, gjenstand for kontinuerlig utvikling, forklarer instituttleder ved PHS, Asle Makoto Sandvik.
Skal speile virkeligheten
I starten av det andre skoleåret ved PHS er studenten to uker i leir, enten i Stavern eller på Kongsvinger. Her lærer man om taktikk, våpenhåndtering og utrykningskjøring.
Leiren har i stor grad bestått av øvelser innen søk, taktikk, førstehjelp, fysisk makt og samhandling, men uten de mest risikopregede virkemidlene.

B2-kurset, som ifølge Sandvik ikke har vært revidert på en stund, er nå justert for å gi et mer realistisk bilde av hvordan operative situasjoner faktisk arter seg.
Det betyr blant annet at enkelte scenarioer nå gjennomføres med såkalte «blåvåpen» i situasjoner der det i virkeligheten ville vært aktuelt med våpen.
Dette har vært etterspurt lenge.
– Dette har vært etterspurt lenge, og målet er å styrke studentenes situasjonsforståelse og beslutningsevne i komplekse operative kontekster, skriver Sandvik.
Taser og spyttmaske
En av de mest håndfaste endringene i årets B2-leir er at studentene nå får opplæring i bruk av elektrosjokkvåpen (ESV). Studentene får også bruke det i praksisåret.
Bruken av ESV er dermed løftet opp som et ordinært maktmiddel på linje med batong og OC-spray, som følge av en bredere faglig gjennomgang ved Politihøgskolen.

Bruken av ESV er nå inkludert som en del av under-visningen både i leiren og i praksisåret.
– Bruken av ESV er nå inkludert som en del av undervisningen både i leiren og i praksisåret. Dette er et resultat av en bredere faglig gjennomgang etter ny organisering ved Politihøgskolen, der det operative fagmiljøet samlet har vurdert at ESV bør integreres på linje med batong og OC-spray.
Ifølge Sandvik gir dette studentene verdifull erfaring i reelle operative situasjoner, og sikrer samtidig trygghet for både studenter, veiledere og publikum.
I tillegg får studentene nå innføring i verktøy de tidligere kun har møtt ute i praksis: spyttmaske og body cuff.

Ved å gjennomføre opplæringen i leir, sikrer vi enhetlig opplæring.
– Ved å gjennomføre opplæringen i leir, sikrer vi enhetlig opplæring og reduserer behovet for ekstra opplæring ute i praksis. Det ligger ingen særskilte faglige nyvurderinger bak dette, men det er en praktisk og effektiv tilpasning, påpeker Sandvik.
Det har ikke vært en del av en obligatoriske undervisningen, selv om begge deler benyttes i flere politidistrikter for å håndtere utagerende personer.
En ny aktør
Sivilforsvaret vil også bli en av aktørene i leieren. I en egen leksjon får studentene opplæring i hvordan politiet skal samhandle med Sivilforsvaret i større hendelser.
Dette handler spesielt om CBRN-E-scenarier. Det vil si situasjoner med kjemiske, biologiske, radiologiske, nukleære eller eksplosive trusler.
– Samarbeidet med Sivilforsvaret er en del av arbeidet med å styrke studentenes samvirkeforståelse ved større hendelser, skriver Sandvik.
Sandvik understreker at bakgrunnen for alle justeringene ikke er én enkelt hendelse eller reform.
Det er sjelden én enkelt årsak til endringer.
De er basert på evalueringer, faglig utvikling og endringer i
samfunnsoppdraget. Og målet er som alltid å best forberede politistudentene på hverdagen som venter dem.
– Det er sjelden én enkelt årsak til endringer, men heller en helhetsvurdering som ligger til grunn for justeringene vi gjør i faginnholdet.