Unio vil sette Rikslønnsnemnda til side – ber Stortinget om egen nemnd

Unio har ikke tillit til Rikslønnsnemnda og ber Stortinget oppnevne en egen nemnd når arbeidskonflikten organisasjonen står i skal behandles.

Unio-leder Ragnhild Lied.
Publisert Sist oppdatert

– Dette lønnsoppgjøret har vært politisert av regjeringen fra dag én. Regjeringen har vist null vilje til forhandlinger. Dette har vært en politisk prosess, ikke en forhandlingsprosess. Regjeringen har forsøkt å presse oss på plass, med LO som heiagjeng, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Aftenposten.

Unio krever at LO ikke skal være en part i lønnsnemnda, siden de to organisasjonene har diametralt motsatt syn på hvordan avtalestrukturen i staten skal være.

– LO er part

I saker der staten er en av partene, består nemnda av lederen, som er nøytral, samt to faste, nøytrale medlemmer, i tillegg til LO Stats leder og statens personaldirektør Gisle Norheim. Partene i konflikten deltar med hver sin representant.

– Når regjeringen og LO så tydelig er part i konflikten, og i tillegg har en formell tilknytning gjennom det fagligpolitiske samarbeidet, må det få konsekvenser for den videre behandlingen, sier Lied.

I en pressemelding peker Unio på at LO stat-leder Egil André Aas sitter i nemnda som fast medlem, men uten stemmerett i saker som angår staten. 

«Uten stemmerett, betyr ikke uten innflytelse», sier Lied ifølge pressemeldingen.

– At både LO og statens personaldirektør skal være representert i nemnda, bidrar ikke til nødvendig legitimitet for nemndas avgjørelse. Jeg mener Stortinget må sørge for at det nedsettes en egen, upartisk nemnd.

Akademikerne reagerer

Også i Akademikerne stat reagerer de på nemndas sammensetning.

– Akademikerne har ved en rekke anledninger tatt opp at det er et problem at LO og statens arbeidsgiver har fast plass i nemnda, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat til Khrono.

Avisen skriver at også Akademikerne er på sett og vis representert i nemnda. Det faste medlemmet Bjørnar Borvik, som er professor ved Universitetet i Bergen, er tilknyttet Akademikerne gjennom Juristforbundet. 

Også nemndlederen, sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud, er tilknyttet Den Norske Dommerforening, som igjen er tilknyttet Juristforbundet.

Som følge av en særavtale fra 1999 har ikke dommerne streikerett, og er heller ikke omfattet av hovedtariffavtalen, opplyser Taraldsrud.

---

05.06.2024, klokka 16.14: Saken er oppdatert med reaksjoner fra Akademikerne.

Powered by Labrador CMS