Svensk politi innfører nytt våpen - er også testet under trening i Norge

Et gummiprosjektil som kan avfyres fra granatpistolen GL06, er svensk politis nye våpen mot voldelige opptøyer. Våpenet har også blitt testet av norsk politi, men er ikke aktuelt å innføre nå.

Svensk politi tar i bruk en såkalt distansebatong eler gummiprosjektil, til bruk mot enkeltpersoner under opptøyer.
Publisert

Påsken 2022 ble Sverige rammet av voldelige opptøyer i en rekke byer, i forbindelse med at  høyreradikale politikeren Rasmus Paludan kom til Sverige for å gjennomføre koranbrenninger.

Under opptøyene ble også svensk politi angrepet. Minst 26 svenske polititjenestepersoner ble skadet, og 20 av politiets kjøretøyer ble skadet eller ødelagt under opptøyene. 

– Det var mange av mine kollegaer som ikke visste om de kom hjem på kvelden eller ei. Det er et under at ingen har blitt alvorlig skadet eller drept, når man blir bombardert av steiner på størrelse med knyttnever mot hodet og kroppen, sa rikspolitisjef Anders Thornberg på en pressekonferanse andre påskedag.

50 tiltakspunkter

I evalueringen etter opptøyene, kom svensk politi fram til en liste med 50 tiltakspunkter, hvorav ett av dem var å utvikle både strategien og kapasiteten i politiets arbeid med folkemengder.

Som en del av dette, vedtok svensk politi tidligere i vår å innføre et nytt maktmiddel som de kaller for «gummiprosjektilet».

Prosjektilet kan avfyres fra svensk politis granatpistol GL06, og skal brukes mot enkeltpersoner under for eksempel opptøyer.

– Det er ikke meningen at prosjektilet skal brukes til å drive bort en hel gruppe mennesker fra et sted, men det skal brukes mot enkeltpersoner der politiet anser det som forsvarlig, sier Ulf Sand i svensk politis nasjonale operative avdeling, til Polistidningen.

Det nye maktmiddelet har en gummikule omtrent på størrelse med en golfball på toppen.

105 meter i sekundet

Prosjektilet skal kunne avfyres fra cirka 20-40 meters hold, og kan ifølge Aftonbladet nå en fart på opptil 105 meter i sekundet

Toppen av prosjektilet er av gummi, og omtrent på størrelse med en golfball.

– Hovedeffekten er at det oppstår smerter, som igjen påvirker muskelfunksjonen. Blir du truffet i beinet, blir det vanskelig å gå eller løpe, sier Sand til Aftonbladet.

Prosjektilet er ifølge svensk politi i bruk både i USA og et par andre europeiske land. Polisen har mål om å få innført det nye maktmiddelet i løpet av vinteren 2024/2025.

Har blitt testet på beredskapssenteret

Politiforum har spurt Politidirektoratet (POD) om de er kjent med en slik type våpen, og hvorvidt det kan være aktuelt å innføre også for norsk politi. 

– POD er kjent med denne utrustningen og prosjektilet har vært testet i trening ved Politiets nasjonale beredskapssenter. Det er per nå ingen prosesser for å eventuelt innføre dette som en del av utrustning til norsk politi, sier seksjonssjef Torgeir Haugen i POD.

Powered by Labrador CMS