Skal kartlegge arbeidsmiljøet ved operasjonssentraler

Politidirektoratet har besluttet å iverksette et forskningsprosjekt i samarbeid med Politihøgskolen for å kartlegge arbeidsmiljøet ved alle landets operasjonssentraler.

NASJONAL GJENNOMGANG: Politidirektoratet varsler en gjennomgang av arbeidsforholdene ved politiets operasjonssentraler i hele landet, etter at en første rapport om Øst politidistrikt ga bekymringsfulle funn. Bildet er fra en annen operasjonssentral og tatt i en annen sammenheng.
Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Politidirektoratet (POD) til Politiforum.

En omfattende kartlegging av arbeidsmiljøet ved operasjonssentralen i Øst politidistrikt ble ferdigstilt tidligere i år. Rapporten fra Politihøgskolen hadde tittelen ««Arbeidsvilkår på operasjonssentralen (APO)» i Øst politidistrikt.»

GRANSKET ARBEIDSMILJØET: Forskningsprosjektet om arbeidsforholdene ved operasjonssentralen i Øst er blitt ledet av Politihøgskolen.

Denne kartleggingen førte til oppsiktsvekkende og bekymringsfulle funn. Arbeidet ble initiert høsten 2020, etter stadig sterkere bekymringsmeldinger og et anonymt varsel fra ansatte på operasjonssentralen i distriktet. Også en rapport fra den eksterne bedriftshelsetjenesten Stamina Helse i 2018 ga allerede da grunn til bekymringer, og viste at ansatte på operasjonssentralen ble syke av stort arbeidspress og høyt støynivå. 

Få måneder tidligere var tre operasjonssentraler slått sammen til en, som en konsekvens av politireformen og sammenslåing av en rekke politidistrikter.

Tverrfaglig prosjekt

Seksjonssjef Rune Pedersen ved HMS/HR-seksjonen i Politidirektoratet sier de ser alvorlig på funnene som er gjort i Øst politidistrikt.

«Vi er kjent med rapporten som har kommet, og ser alvorlig på disse funnene. Vi har hatt dialog med lokal ledelse, og bistår dersom de ønsker det. Distriktene er selv ansvarlige for å følge opp sine lokale utfordringer», uttaler Pedersen i en skriftlig uttalelse fra Politidirektoratet.

Forskningsprosjektet har vært et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom Øst politidistrikt, Politihøgskolen, Universitetet i Oslo (UiO), Oslo universitetssykehus (OuS), Rikshospitalet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

FØRST UT: Forskningsprosjektet ble innledet etter flere og gjentatte bekymringsmeldinger fra ansatte ved operasjonssentralen i Øst politidistrikt, som ledes fra politihuset i Ski (bildet).

«Dette forskningsprosjektet er initiert av HR-ledelsen i Øst politidistrikt og Politidirektoratet (POD). Bakgrunnen for henvendelsen var utfordringer knyttet til høye arbeidsbelastninger, sykefravær, turnover og tinnitus. Prosjektet retter derfor søkelyset mot arbeidssituasjonen for både nåværende og tidligere ansatte», heter det i den første APO-rapporten, som Politiforum sitter med gjenpart av.

Arbeidet er blitt ledet av professor Brita Bjørkelo ved Politihøgskolen.

Rulles ut i hele Norge

Nå er turen kommet til operasjonssentralene i resten av landet. Det opplyser Rune Pedersen ved HR/HMS-seksjonen i Politidirektoratet.

Seksjonssjef Rune Pedersen i Politidirektoratet.

«Basert på de funnene som har kommet fram i rapporten (fra Øst politidistrikt, red.anm), blir det nå igangsatt en nasjonal undersøkelse på alle operasjonssentraler. Dette gjøres for å kartlegge helhet og omfang, for i sin tur å kunne lage gode retningslinjer og forslag til både ergonomiske, strukturelle og arbeidsmiljømessige tiltak», sier Pedersen til Politiforum.

«Ut ifra dette kartleggingsarbeidet vil vi kunne definere hvilke tiltak som eventuelt kan bedre arbeidsvilkårene ved Operasjonssentralene», uttalte leder av arbeidsrettsseksjonen i POD, Frode Aarum, i en tidligere uttalelse via e-post til Politiforum.

APO-prosjektet beskriver i den første rapporten hvilke problemstillinger som er blitt kartlagt ved arbeidsmiljøet på operasjonssentralen i Øst politidistrikt:

  • Hvilke fysiske og mentale plager er mest fremtredende? Hvor utbredt er disse plagene (hørselsproblemer, angst, depresjon, utbrenthet og søvnløshet)?
  • Hvordan henger organisering av arbeidet (krav, kontroll, mental kapasitet, inkludert fysiske jobbkrav som lyd og krav til hørsel) og psykososiale jobbkrav (sosial støtte) sammen med helse (restitusjon), turnoverintensjon og sykefravær?
  • Hvilken betydning har arbeidsressurser, i form av kollegastøtte, lederstøtte og autonomi for mentale belastninger (angst, depresjon) og muskel- og skjelettplager?
  • Hvilke aspekter ved jobben oppleves som mest belastende?
  • Hvordan kan organisasjonen best mulig redusere stressbelastninger? Hva er avgjørende ressurser?
  • Hva er de viktigste årsakene til at ansatte slutter?

Oppsiktsvekkende funn

I arbeidet med rapporten om operasjonssentralen ved Øst politidistrikt, som kom tidligere i år, deltok 79 nåværende og tidligere ansatte i studien, hvor 20 var tidligere ansatte.

«De mest fremtredende fysiske plagene er knyttet til hørsel (enkeltfrekvenser og tinnitus), smerter i korsrygg og søvnproblemer. Hele 54 prosent oppfylte de diagnostiske kriteriene for Insomni, (søvnforstyrrelser) og det er en betydelig positiv sammenheng mellom Insomni og opplevd stress», heter det i forskningsrapporten.

«Symptomer på depresjon var den mest fremtredende mentale plagen, og noe høyere enn i den generelle befolkningen. Deltagerne rapporterer høy arbeidsbelastning, og de som opplever støtte fra leder og kollegaer rapporterer i mindre grad symptomer på utbrenthet. Halvparten av de som har vært eller er sykemeldt oppgir at dette skyldes forhold ved jobben», skriver forskerne.

Rapporten avdekket også at et betydelig antall ansatte på grunn av stort arbeidspress likevel kom på jobb når de er syke, fordi de ikke hadde samvittighet til annet på grunn av hensynet til kolleger. Dette omtaler rapporten som sykenærvær, noe som er et mer hyppig forekommende fenomen blant ansatte i samfunnskritiske yrker.

I rapporten om Øst politidistrikt fremgår det dessuten at det bare er rundt 17 prosent av respondentene som IKKE har vurdert å bytte jobb. 68 prosent av respondentene som var ansatt ved operasjonssentralen svarte at de hadde vurdert å finne seg en annen jobb, mens ytterligere 41 prosent svarte at de allerede hadde forsøkt.

Blant de som hadde sluttet på operasjonssentalen var det hele 85 prosent som oppga at helsetilstanden deres hadde blitt bedre etter at de hadde fått seg en annen stilling.

Rapporten kom også med en advarsel.

«For å forhindre eskalering av den nåværende situasjonen med høy grad av turnover, dokumenterte tinnitusplager, høyt sykefravær og manglende mulighet til å hente seg inn igjen, er det viktig at forholdene gjøres noe med i tråd med systematisk helse-, miljø- og sikkerhets (HMS) arbeid», heter det i rapportens sammendrag.

TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på e-post kjetil@pf.no eller tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.

Powered by Labrador CMS