
Samler på politiuniformer: - Samlingen har bare ballet på seg og blitt større
Politipensjonisten Knut Nysæter har åpnet utstillingen «Politi i krig og fred». Mange tidligere kollegaer har tatt turen innom for en titt.
Gjennom store deler av sin yrkeskarriere har politimannen Knut Nysæter samlet på politiuniformer.
Da han etter 40 år i Oslo politidistrikt gikk av med pensjon, flyttet han hjem igjen til Bergen i Vest politidistrikt.
Slikt blir det politiutstilling av, og i slutten av august åpnet «Politi i krig og fred» dørene.
– Det var stinn brakke under åpningen og det kom mange tidligere kollegaer. Utstillingen har blitt godt mottatt, forteller Nysæter.
Fikk tre nye
Han sitter på 12 komplette politiuniformer, fem frakker og like mange utenlandske politiuniformer.
Etter åpningen endte han likeså godt opp med tre nye uniformer, blant annet en lensmannsuniform fra Sogn fra 1945.
– Hvordan begynte du å samle på politiuniformer?
Da kom det kollegaer og spurte om jeg ville ha en bukse eller en jakke. Så har samlingen bare ballet på seg og blitt større,
Knut Nysæter
– Politifolk er sånn at når vi treffes så utveksler vi informasjon, og så bytter vi luer og skjorter og litt forskjellig sånt. Det er en del av politikulturen. Også har jeg alltid tatt vare på dette. Det er utgangspunktet for at jeg har fått tak i en del uniformer, forteller den tidligere politiavdelingssjefen på trafikk- og sjøtjenesten.
Etter hvert ble det viden kjent i politikretser at Nysæter var en samler.
– Da kom det kollegaer og spurte om jeg ville ha en bukse eller en jakke. Så har samlingen bare ballet på seg og blitt større, sier han.
Operation Polarkreis
Nå har Nysæter lånt bort alle uniformene til Espeland fangeleir, der utstillingen holdes. Dette er Norges eneste bevarte krigsfangeleir som ble bygget under Andre verdenskrig.
Tilfeldighetene vil også ha det til at det i år er 80 år siden leiren ble tatt i bruk, og siden massearrestasjonen av norske politifolk.
Under «Operation Polarkreis» ble rundt 500 polititjenestemenn arrestert, som følge av politifullmektig Gunnar Eilifsens ordrenekt.
Aksjonen var et forsøk på å slå ned på politiets motstand mot nazifisering, og ble iverksatt samme dag som Eilifsen ble henrettet av nazistene.
De arresterte ble plassert i fangeleirer rundt om i landet, og 271 ble senere deportert og sendt i tysk konsentrasjonsleir.
Har bruk for politiet

Det er Stiftelsen Lenken som står bak utstillingen.
Historiker Cathrine Løvaas fra stiftelsen, som også drifter Gestapohuset, forteller at utstillingen har blitt tatt godt imot.
– Budskapet er at vi har bruk for politiet, at politiet er her for å passe på oss, og at vi må ta vare på de verdiene vi ha. Men det er ikke noe politiet kan klare alene, det må vi gjøre sammen, sier hun.
Utstillingens tar høyde på seg å vise det moderne norske politiets historie fra mellomkrigstiden og frem til den kalde krigen, gjennom ulike gjenstander, tekst og foto.
– Vi har både politifolk som satt som fanget under og etter krigen i Espeland fangeleir. Det var jo også politifolk som ble dømt for landssvik. Vi merker særlig interesse fra etterkommere etter dømte landssvikere i tredje generasjon. De er veldig opptatt av hva som skjedde med bestefar eller oldefar, hvor de var og de vil ha alle detaljer om hva de har gjort, fortsetter hun.
Politiutstillingen står frem til våren 2024.