Politidirektør Benedicte Bjørnland (t.v.) og sjef PST Beate Gangås (i bakgrunn) var begge tilstede da rapporten om politiets håndtering av masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022 , ble overlevert.

Politidirektøren etter avlysningskritikk: – Et læringspunkt for meg

Politidirektør Benedicte Bjørnland får kritikk i evalueringsrapporten etter angrepet 25. juni, for å ha avlyst en solidaritetsmarkering i Oslo. – Burde ha hentet mer informasjon før avlysningen, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

I rapporten står det at politidirektøren overprøvde Oslo politidistrikts operative vurdering av sikkerheten under solidaritetsmarkeringen.

Hun besluttet å anbefale avlysning av markeringen basert på informasjon fra PST-sjefen som ble formidlet i et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU), heter det i rapporten.

Dette ble ikke drøftet med Oslo politidistrikt, selv om det bare var politidistriktet som hadde full oversikt over de planlagte og mulige sikkerhetstiltakene under markeringen.

Et viktig læringspunkt

Politimesteren i Oslo, nåværende PST-sjef Beate Gangås, ble ikke kjent med grunnlaget for politidirektørens beslutning om å anbefale avlysning av solidaritetsmarkeringen, før etter at politimesteren hadde sørget for at beslutningen ble kjent i offentligheten.

Beslutningen om å avlyse solidaritetsmarkeringen var i strid med forsamlingsfriheten etter Grunnloven § 101 og EMK artikkel 11, ifølge rapporten.

– Jeg ser i dag at jeg kunne forsøkt å innhente mer informasjon fra Oslo politidistrikt til tross for tidspress. Jeg ser at Oslo politidistrikts egne vurderinger kunne ha vært vektet enda tyngre i avveiningen mellom å anbefale avlysning på grunn av trusselen og på grunn av grunnleggende ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

– Dette er et viktig læringspunkt for meg, sa Bjørnland.

– Jeg vet ikke om jeg hadde landet på en annen konklusjon, men poenget til utvalget er at jeg ikke hadde godt nok grunnlag for å konkludere og tilsidesette forsamlingsfrihet og ytringsfrihet, sier Bjørnland til NTB.

Vil ha de beste juristene i landet

Bjørnland sier hun nå vil søke informasjon hos Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

– Dette er vanskelige avveininger. Jeg tenker at det får alvorlige konsekvenser når vi skal finne ut av hva som skal vektes tyngst av trygghet for befolkningen, opp mot forsamlingsfrihet og ytringsfrihet.

– Det å treffe der, der vil jeg ha de beste juristene i landet til å veilede meg.

---

08.06.2023, klokka 14.01: Saken er oppdatert med ytterligere sitater fra politidirektøren.

08.06.2023, klokka 13.03: Sitater fra Benedicte Bjørnland er lagt inn i saken.

Powered by Labrador CMS