Politibetjent angrepet med halvmeter lang machete: – Hadde flaks

Påskeaften 2023 ble en politibetjent hugget i magen med machete i Sveio. Denne uken gikk rettssaken i Haugaland og Sunnhordland tingrett, hvor en 38 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk.

En politibetjent ble angrepet med denne macheten i Sveio i 2023.
Publisert Sist oppdatert

Lørdag 8. april i fjor, rykket en politibetjent i Sør-Vest politidistrikt ut på det han trodde var et redningsoppdrag, etter at det kom inn en melding om en suicidal person på en kai i Sveio.

Tjenestemannen var alene, og da han ankom stedet lot han både skytevåpen, hjelm og den tyngre vernevesten ligge igjen i bilen, ifølge NRK, som var til stede under rettssaken.

Da tjenestemannen fikk kontakt med tiltalte, eskalerte imidlertid situasjonen raskt. 

Plutselig stormer den 38 år gamle tiltalte mot tjenestemannen med en over 50 centimeter lang machete, hevet til hugg.

«Jeg skal drepe deg»

I tiltalebeslutningen heter det at 38-åringen «forsøkte [...] å drepe politibetjent[en] ved at han løp mot [politibetjenten] med en machete og stakk/skar macheten inn i magen hans mens han ropte "jeg skal drepe deg", eller lignende». 

I retten beskrev polititjenestemannen ifølge NRK hvordan han under angrepet rygget bakover inn i en rosebusk mens han fyrte av elektrosjokkvåpenet sitt.

– Jeg ser at han ble truffet, men jeg oppnår ikke den lammelsen pistolen skal gi. Da tenkte jeg: Nå går det til helvete, sa politibetjenten i retten.

Da hørte han den skarpe lyden av macheten som traff lettvesten på høyre side av magen.

Centimetre unna magen

På bildene Kripos tok av uniformen og vesten i etterkant av angrepet, vises hugget som et rent snitt gjennom uniformen og stoffet i lettvesten.

Hugget traff bare noen centimetre inn på vesten.

– Jeg har mye operativ erfaring, men dette var vel så mye flaks. Tre centimeter annerledes og ungen min hadde vokst opp uten en far, sa politibetjenten i retten, ifølge NRK.

Ifølge tiltalebeslutningen klarte politibetjenten å få avfyrt elektrosjokkvåpenet en gang til, og effekten av denne gjorde at andre personer på stedet var i stand til å overmanne tiltalte.

Politiforum har vært i kontakt med politibetjenten, som ikke ønsker å uttale seg, men er innforstått med at rettssaken blir omtalt.

Tjenestemannens bistandsadvokat, Inger Marie Sunde, peker også på at kun tilfeldigheter og snarrådighet fra politibetjentens side gjorde at hendelsen ikke fikk større konsekvenser.

– Resultatet kunne blitt helt annerledes på grunn av den svære macheten som var i bruk. Jeg mener at dette er en ekstremt alvorlig sak, og en hendelse som det var helt riktig å ta ut tiltale for drapsforsøk i, sier hun til Politiforum.

Hugget traff lettvesten bare centimetre over magen.

Riktig med bistandsadvokat

Sunde sier videre at hun mener det er svært viktig at retten oppnevner bistandsadvokater i saker som denne.

– Polititjenestepersoner er klare til å mestre en del ting, men hendelser av livstruende karakter er det ingen som er utdannet til å umiddelbart kaste av seg, sier hun.

Macheten gikk gjennom uniformen på høyre side av magen.

Den tiltalte 38-åringen erklærte seg ikke skyldig, og ifølge Radio Haugaland argumenterte tiltaltes forsvarer for at mannen handlet i panikk under påvirkning av LSD, og at han ikke ønsket å drepe.

I retten beklaget tiltalte hendelsen overfor politibetjenten, ifølge NRK.

I tillegg til drapsforsøk, var 38-åringen også tiltalt for ulovlig tilvirkning, besittelse og oppbevaring av narkotika, og for å ha ervervet eller innehatt ammunisjon uten tillatelse.

Statsadvokat Thale Thomseth la ned påstand om seks års fengsel da hun holdt sin avsluttende prosedyre i Haugaland og Sunnhordland tingrett tirsdag, skriver NRK.

Dom i saken er ventet i slutten av juni.

Powered by Labrador CMS