Politibetjent Adnan (45) er Årets ildsjel i Oslo: – Føler takknemlighet

Adnan Naeem tilbringer arbeidstiden på patruljeseksjonen i Oslo-politiet, og vier store deler av fritiden til barn og unge i Romsås idrettslag. Nå hedres han for innsatsen.

HEDERSMANN: Politibetjent Adnan Naeem etter at han ble overrasket med blomster og diplom utenfor politiets beredskapssenter.
Publisert

Det som skulle være en helt ordinær dag med trening på Beredskapssenteret, ble noe helt annet for politibetjent Adnan Naeem. Utenfor porten sto nemlig tidligere snowboardkjører Silje Norendal med et diplom og en diger blomsterbukett i hendene.

Slik fikk 45-åringen vite at han har blitt kåret til Årets ildsjel i Oslo, for innsatsen han har gjort som frivillig for Romsås idrettslag.

– Jeg ble virkelig tatt på senga. Jeg tenkte; «Hva er dette? Hvorfor er det folk her som vil prate med meg? Har jeg gjort noe galt?». Det var utrolig rart og gøy å få beskjeden, og jeg føler takknemlighet for at det blir lagt merke til at jeg gjør en innsats, sier Adnan til Politiforum.

Som kretsvinner i Oslo er han en av 11 nominerte fra hele landet som kan bli kåret til Årets ildsjel 2024 under Idrettsgallaen i januar. Prisen skal gå til en person som har «gjort en solid frivillig, uegennyttig innsats i idretten utover det man kan forvente».

– Det er først nå jeg begynner å skjønne hva dette egentlig innebærer, sier politibetjenten.

Dugnad er mangelvare

I begrunnelsen for å tildele ham prisen, beskrives Adnan som «tilgjengelig, tydelig og et godt forbilde». Det trekkes fram at han er en person ungdommene har stor respekt for og oppsøker for råd og hjelp.

STJERNEMØTE: Prisen fikk Adnan Naeem overlevert av tidligere snowboardkjører Silje Norendal.

«Ungdommene på Romsås forteller at Naeem er mer enn en trener, han bryr seg også om deres mentale helse og velvære. Han motiverer og er oppmerksom, og er en person de alltid kan komme til for å slå av en prat», står det i begrunnelsen.

LES HELE BEGRUNNELSEN NEDERST I SAKEN

– Hvorfor tror du at akkurat du fikk denne prisen?

– Det er vanskelig å si, men jeg tror det er totalpakka. Jeg tror dugnad og frivillighet er litt mangelvare i Oslo øst. Selv om det gjøres mye bra i Groruddalen, blir det ikke alltid lagt merke til. Så tror jeg det at jeg prøver å inkludere alle, både gutter og jenter, i ulike tiltak, har noe å si. Du kan også si at det er forskjell mellom å steke vafler og kjøre opp skispor og det vi gjør hos oss, sier Adnan.

Han vokste selv opp på Romsås, og debuterte som fotballspiller i klubben i 1985.

– Jeg opplevde mye her i min tid. Det var idretten som redda meg, sier han.

Erfaringen fra oppveksten gjør ham ekstra motivert til å stille opp for de lokale barna og ungdommene.

Tenk om noen hadde sett oss og satsa på oss i oppveksten. Istedenfor ble vi uglesett. Der ligger min indre motivasjon. Å gi folk de mulighetene jeg ikke hadde da jeg vokste opp.

– Tenk om noen hadde sett oss og satsa på oss i oppveksten. Istedenfor ble vi uglesett. Der ligger min indre motivasjon. Å gi folk de mulighetene jeg ikke hadde da jeg vokste opp, sier politibetjenten.

De utallige timene han tilbringer i idrettsmiljøet har gitt ham en god relasjon til ungdommene.

– Vi kjenner ungdommene, og vi stiller opp for dem. Har de betalingsutfordringer, så fikser vi det. Sliter de med noe annet, så prøver vi å løse det. Vi er referanser for dem når de søker og får jobber. Jeg tror vi har gjort mye for å gi ungdommene gode verdier, og sørge for at færrest mulig faller utenfor. Min motivasjon er den gleden jeg får av å hjelpe disse ungdommene, forteller han.

Til nettavisen Journalen, sier daglig leder Marte Vik Edvardsen i Romsås IL at det er stort for klubben at Adnan fikk prisen.

– Den største grunnen til at han fortjente å vinne, er nok at han også fungerer som en slags ungdomsarbeider. Han har veldig god kontakt med ungdommene, sier hun.

LAGSPILLER: Adnan (foran til venstre) tilbringer utallige timer sammen med barn og unge i Romsås IL. – All erfaringen jeg har fra politiet og tillitsvalgtarbeid har vært med på å skape de gode resultatene her på Romsås, sier politibetjenten, som tidligere har vært tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund.

God forebygging

Det var egentlig litt tilfeldig at Adnan begynte å engasjere seg i Romsås IL. Da eldstesønnen skulle begynne å spille fotball i 2012, stilte han opp som hjelpetrener. Siden har det ballet på seg.

I dag er 45-åringen nestleder i fotballstyret, sportslig leder, materiellansvarlig, og ansvarlig for jentesatsingen i klubben – i tillegg til at han sitter i kretsstyret til Norges Fotballforbund (NFF) i Oslo. Adnan sto også bak etableringen av dans som idrett i Romsås IL, og var primus motor for etableringen av en ny kunstgressbane med undervarme.

– Gudene må vite hvordan jeg har fått tid til alt dette, smiler Adnan.

– Jeg har merka at det har vært veldig mye til tider, men jeg prøver å være flink til å planlegge. Og jeg har en veldig snill bedre halvdel hjemme som tar mye av ansvaret der, legger han til.

Politibetjenten sier han som frivillig trekker veksler på sin tid som tillitsvalgt for Politiets Fellesforbund på Grønland politistasjon.

All erfaringen jeg har fra politiet og tillitsvalgtarbeid har vært med på å skape de gode resultatene her på Romsås.

– All erfaringen jeg har fra politiet og tillitsvalgtarbeid har vært med på å skape de gode resultatene her på Romsås. Uten det i ryggmargen, er det ikke sikkert jeg hadde vært der jeg er.

– Det er mye god forebygging i det du driver med på fritiden også?

– Absolutt. Dette er forebygging, slik jeg ser det, svarer Adnan.

44-åringen er bevisst på at han ikke har på seg politihatten når han er frivillig for idrettslaget.

– Alle vet at jeg er politi, men i idrettshallen er jeg bare en Romsås-gutt, som dem. Jeg får respekt for å være lokal, sier Adnan.

Hans erfaring er at når politiet kommer inn i bildet, er man allerede på etterskudd.

– Da har ungdommene havnet inn i den gråsonen vi vil unngå at de kommer inn i. Politiet burde vært tettere på enn å ta en tur innom og vise seg i ti minutter her og der. Den relasjonen kommer også til nytte, men det er mye bedre slik vi gjør det. Vi bruker lokale krefter og lokale ressurser, som for eksempel å la A-lagsguttene være forbilder, framfor at jeg skal passe på.

Adnan understreker at han ikke er alene om å legge ned en innsats i Romsås IL. Han peker både på en «fantastisk» fotballgruppe i klubben, og andre samarbeidspartnere i lokalsamfunnet.

– Jeg tenker også det er politisk fint at denne prisen går til Oslo øst og Groruddalen. Så andre kan se at det er mye mer enn skyting, knivstikking og ungdomskriminalitet her.

Hele begrunnelsen

Adnan Naeem har vært i Romsås helt siden 1985, da han som førsteklassing begynte å spille fotball for idrettslaget. I 2012 ble han han selv trener for 1. og 2. klasse, og etter dette har han vært trener for flere lag. Han har sittet i fotballstyret i fire år, samt i hovedstyret et par år. Han har også startet opp idretten dans i Romsås Idrettslag. Idrettslaget har omtrent 650 medlemmer fordelt på idrettene dans, fotball, håndball, turn, sykkel, aerobic og fotball. Naem har blant annet stått i spissen for et nytt kunstgress og anlegg på Bjøråsen. Han har også startet opp gratis trening (ivrigtrening) for barn i alderen 6-12 år.

Naeem beskrives som en engasjert ildsjel som har stor gjennomføringsevne. Han er tilgjengelig, tydelig og et godt forbilde. Han engasjerer seg i alle aldersklasser både på jente, - og guttesiden, både med spillere og trenere. Han planlegger for både treningstider og dommere. I tillegg engasjerer han ungdom i både trenerjobber og dommerjobber. Han arrangerer også tilbud for ungdom i ferier og på fredagskvelder. Han har søkt om penger til sommerferieaktiviteter, åpen hall og mange inkluderingstiltak som engasjerer ungdom. Ungdommene har stor respekt for Naeem, og de kommer til han for råd og hjelp. Han får også god kontakt med foreldrene. Ungdommene på Romsås forteller at Naeem er mer enn en trener, han bryr seg også om deres mentale helse og velvære. Han motiverer og er oppmerksom, og er en person de alltid kan komme til for å slå av en prat.

Naeem har gjort en super jobb med å holde fotballen på Romsås i live, hadde det ikke vært for Naeem så hadde det mest sannsynlig ikke vært noe fotball på Romsås. Naeem er en ekte ildsjel!

Powered by Labrador CMS