ÅPEN FOR Å REVURDERE: Leder av Politiets fellesforbund, Unn Alma Skatvold (bildet), sier at det er et vondt vedtak å ha at man advarer medlemmer mot å varsle om kritikkverdige forhold. Hun slår fast at PF så fort som mulig vil reversere vedtaket. Men først må det bli trygt å varsle.

PF-leder: Villig til å revurdere varslingsvedtak

– Vi har hele tiden sagt at vi ønsker å revurdere vedtaket der vi advarer medlemmene våre mot å varsle. Vi ønsker jo å komme tilbake dit at det er trygt å varsle, sier PF-leder Unn Alma Skatvold.

Publisert

– Varslinger er jo noe en fagforening er veldig opptatt av, fordi det handler jo om å forbedre arbeidssituasjonen og arbeidsmiljøet. Det er jo egentlig et vondt vedtak å ha, sier PF-lederen om utspillet fra Økokrim-sjef Pål Lønseth.

I et intervju med Politiforum ber Lønseth, som gransker politietatens håndtering av varslingssaker generelt, om at Politiets fellesforbund endrer på vedtaket slik at det blir enklere å avdekke kritikkverdige forhold i etaten.

Etterlyser tryggheten

– Hva må på plass for at dere skal komme dit?

– Da må det bli trygt å varsle. Og det må bli trygt å bli varslet på, ikke minst. Vi må oppleve at det tas på alvor, at varsler håndteres og får god oppfølging, rett og slett. Det var derfor vi gikk til det skrittet det var å fatte et slikt vedtak, selv om det var ganske tøft, sier Skatvold.

Varslinger er jo noe en fagforening er veldig opptatt av, fordi det handler jo om å forbedre arbeidssituasjonen og arbeidsmiljøet. Det er jo egentlig et vondt vedtak å ha.

Unn Alma Skatvold

– Vi hadde fått så mange tilbakemeldinger og eksempler fra medlemmene på dårlig håndtering av varslingssaker. Det tok for lang tid. Det ble ikke godt nok fulgt opp. Med mindre det var straffbart, skjedde det ingenting. Det var så mange eksempler på dårlig håndtering av varslingssaker. Vi så at folk ble syke av det. Det var ekstremt krevende å stå i slike saker, for begge sider. Og da sa vi at det er ikke lenger helsemessig verdt det å varsle, sier Skatvold og legger til:

– Men selvfølgelig ønsker vi å snu det. Dersom det ikke varsles, da blir det jo ikke noen utvikling.

PF har flagget at det er viktig med uavhengig vurdering av varslingssaker. Kravet om et nasjonalt varslingsombud henger sammen med dette.

Men granskingen av politietatens egen håndtering av varslinger og spørsmålet om et ombud er likevel to uavhengige saker, fremholder PF-lederen.

Etterlyser uavhengig ombud

– Denne arbeidsgruppen og styringsgruppen skal se på de interne varslingsrutinene, slik at politiet skal håndtere varslinger bedre, som etat. Men selv om vi blir verdensmestere i håndtering av varslinger, trenger vi fortsatt et uavhengig ombud. Dette til å håndtere de forhåpentligvis få sakene som trenger et uavhengig ombud til å revurdere sakene. Det kan også være snakk om en varsling på et slikt nivå at det ikke kan håndteres internt i etaten. Et ombud må i tillegg være en kompetansebank der ledere som står i varslingssaker kan få hjelp og bistand. Et varslingsombud vil ha en annen funksjon enn de interne varslingsrutinene, sier Skatvold.

Hun er grunnleggende positiv til det arbeidet som nå skjer i regi av Pål Lønseth.

– Det som skjer i Lønseth-gruppen er utrolig viktig for at vi skal komme dit at det skal bli trygt å varsle. Den siste medarbeiderundersøkelsen viser at på det å tørre å si fra, har det ikke vært noen bedring. Det er ikke blitt noe tryggere å si fra i etaten vår. Det synes jeg var veldig trist å se, sier Skatvold.

Powered by Labrador CMS