Orderud-saken blir ikke gjenopptatt, men Arvid Sjødin har fortsatt troen

Trass i avslaget mandag, tror ikke advokat Arvid Sjødin at siste ord i Orderud-saken er sagt.

Per Orderuds advokat Arvid Sjødin etter beslutningen til Gjenopptakelseskommisjonen under en pressekonferanse i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Sjødin viser til de mange begjæringene før nå frikjente Viggo Kristiansens sak ble gjenopptatt.

– Jeg tror ikke vi er så langt unna en ny begjæring hvis vi kan få folk som kan lese og forstå hva juss er, og kan forstå hva strafferett er, sier Sjødin til pressen mandag etter at det ble kjent at Per og Veronica Orderud ikke får trippeldrapssaken sin gjenopptatt.

Han er Per Orderuds advokat og ikke i tvil om at saken burde blitt gjenopptatt. Sjødin kjempet for Viggo Kristiansen, som var dømt for barnedrap i Baneheia i 2000, i tolv år før han i 2022 ble frikjent.

– Når vi satt med Baneheia-saken var bevisene på bordet at Viggo Kristiansen var uskyldig – at det var nye opplysninger som gikk inn i forhold til dette – allerede i 2009.

Sju begjæringer

Videre påpeker Sjødin at til Kristiansen måtte gjennom sju begjæringer før han fikk saken gjenopptatt, selv om bevisene allerede var der mange år før.

– Det sier litt om at man ikke forholder seg til bevis, mener Stavanger-advokaten.

Sjødin sier at kommisjonens arbeid med den Baneheia-saken var en katastrofe, og at saken nå er under gransking. Han håper det kan bidra til at gjenopptakelseskommisjonen ikke gjør de samme feilene i fremtiden.

Innfridde ikke kriterier

Kommisjonen har ikke funnet at noen av kriteriene for gjenåpning er innfridd i Orderud-saken, konkluderte leder Kamilla Silseth under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

De nye bevisene og opplysningene som er framkommet er ikke sterke nok til å kunne påvirke utfallet, og det finnes ingen prosessuelle omstendigheter som tilsier at saken skal gjenåpnes, kom en enstemmig kommisjon fram til.

– Kommisjonen har etter en samlet vurdering kommet til at det ikke er framlagt nye omstendigheter eller bevis som synes egnet til å føre til frifinnelse, sa Silseth.

Mest omfattende

Det har tatt over seks år siden kommisjonen mottok gjenopptakelsesbegjæringen til Per og Veronica Orderud til avgjørelsen nå er fattet.

Silseth beklaget den store tidsbruken, men framholdt at mye av den skyldes en lang rekke begjæringer fra de domfelte selv om ulike utredningsskritt.

– Dette er den mest omfattende saken kommisjonen noen gang har behandlet, både når det gjelder anførsler og det som er gjort gjeldende fra partene, og når det gjelder utredningsarbeidet som er gjort fra kommisjonens side, poengterte hun under en kort og summarisk pressekonferanse mandag ettermiddag.

Skuffelse

Per Orderud fulgte selv seansen direkte fra Louise Restaurant & Bar på Aker brygge i Oslo sammen med sine advokater og støttespillere. Veronica Orderuds advokater var også til stede, men ikke Veronica selv.

– Jeg synes det er helt ubegripelig. Jeg skjønner det ikke, men jeg er ikke overrasket, sa en tydelig preget Per Orderud da han fikk kommentere beslutningen.

– Jeg tok det i høyde for begge utfall, men jeg er kjempeskuffa. Når man sier at de tingene ikke har noen betydning … jeg skjønner ikke hvordan de tenker, sa han, og understreket at kampen for renvaskelse slutter ikke med kommisjonens beslutning.

Per og Veronica Orderud har helt siden foreldrene og søsteren til Per ble skutt og drept på Orderud gård hevdet sin uskyld. Trippeldrapet fant sted natt til pinseaften 1999.

Da dommene på lovens strengeste straff ble rettskraftig rundt tre år senere, startet prosessen med å samle inn opplysninger som kunne være egnet til å endre utfallet av saken.

– Jeg er selvsagt skuffet først og fremst. Avgjørelsen er uforståelig, men føyer seg inn i rekker av uriktige avgjørelser fra Gjenopptakelseskommisjonens side i andre store saker, skriver Veronica Orderud i en melding til Dagen.

– Dømt med rette

Statsadvokat Sturla Henriksbø, som er ansvarlig for Orderud-saken i Oslo statsadvokatembeter, har gjennomgått samtlige beviser i saken. Han er tydelig overfor NTB på at han mener det ikke er framkommet noe som er egnet til å rokke ved domfellelsene.

– Kommisjonens avgjørelse er grundig og bygger på en omfattende gjennomgang av saken. Avgjørelsen er også i tråd med påtalemyndighetens innstilling, sier Henriksbø til NTB.

Han understreker at det fortsatt er flere ubesvarte spørsmål i Orderud-saken – blant annet rundt hvem som utførte drapene. Verken den grundige politietterforskningen eller de senere private undersøkelsene i saken har frembrakt noen klare bevis for hvem som utførte drapene.

– Med dagens avgjørelse kan vi imidlertid få ro rundt domfellelsene av de fire som er dømt for medvirkning til drapene; de er skyldige og ble dømt med rette, sier statsadvokaten.

Dømt for medvirkning

Per og Veronica Orderud er i to rettsinstanser dømt til lovens strengeste straff – 21 års fengsel – for medvirkning til overlagt drap. Til sammen 14 skudd ble avfyrt i kårboligen. Det ble brukt to skytevåpen. Tilbake lå Per Orderuds foreldre og hans søster, Anne Orderud Paust, skutt og drept.

Høyesterett nektet å ta inn det daværende ekteparets anker. De er for lengst løslatt etter å ha sonet ferdig, men har opprettholdt jakten på nye opplysninger som kan bidra til gjenåpning.

– Vår kamp for gjenopptakelse og renvaskelse fortsetter ufortrødent, sier Veronica Orderud til Dagbladet.

Privatetterforsker Tore Sandberg kan ikke på spørsmål fra NTB si nå når en ny begjæring om gjenåpning vil være klar, men sier han håper det ikke tar like lang tid som det har tatt med den første begjæringen.

Håper den er avsluttet for godt

Veronicas søster Kristin Kirkemo og hennes nå avdøde venn, Lars Grønnerød, ble funnet skyldig blant annet i å ha skaffet våpnene som ble brukt. De ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

Også de nektet straffskyld. Deres saker har ikke vært til behandling i kommisjonen i denne omgang.

– Min klient har vært ferdig med saken lenge, og håper den nå er avsluttet for godt, sier Kirkemos advokat, Vegard Aaløkken, til NTB.

Powered by Labrador CMS