Uniformerte hjelpere i Liberia

Norske polititjenestemenn i Liberia har støttet et barnehjem siden 2005. Mange fortsetter å gi penger etter avsluttet tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av 2004 støtte en norsk polititjenestemann på FN-oppdrag på liberianeren Alexander i hovedstaden Monrovia. Det tilfeldige møtet mellom de to ble starten på et langvarig samarbeid. Det viste seg at Alexander drev et barnehjem i Monrovia sammen med kona – og det viste seg at polititjenestemennene i FN-tjeneste var interesserte i å bidra.

– Den norske kontingenten ble involvert i barnehjemmet der nede i begynnelsen av 2005. Barnehjemmet trengte blant annet madrasser og senger, og tjenestemannen brukte sine egne penger og kontakter hjemme i Norge for å bidra. Siden har det «ballet på seg», smiler Barbro Vang Hansen.

Penger og gaver

Vang Hansen er en del av den norske kontingenten i Liberia, som i dag er på totalt ti polititjenestemenn og -kvinner. Der har hun tjenestegjort siden januar i år. Som praktisk talt alle polititjenestemennene som har tilbrakt tid i Liberia siden 2005, er også Vang Hansen med på å støtte barnehjemmet.

– Alle vi som er der, er engasjert i barnehjemmet. Men noen er selvfølgelig mer ivrige enn andre. Noen norske har gitt utrolig mye, sier hun.

Barnehjemmet gir husly, medisiner, mat og skolegang til over 60 barn og unge. Aldersspennet er fra halvannet år og opp til over 20 år. Mange av barna som har vokst opp der, jobber og bor fortsatt ved barnehjemmet.

– En god del av barna havnet der under borgerkrigen i Liberia, som varte i 14 år og ble avsluttet i 2003. Mange har også foreldre og slektninger som er i live, men som av en eller annen grunn ikke kan eller vil ta vare på dem, forklarer Vang Hansen.

Den norske støtten kommer både i form av rene pengebidrag og gaver som klær, bøker og leker. Både polititjenestemennene i Liberia og deres venner og kjente i hjemlandet bidrar.

– Den norske kontingenten gir penger av egen lomme hver måned, og når de er hjemme, samler de inn gaver de tar med nedover. Vi får mange henvendelser når vi er hjemme, om det er plass i bagasjen, smiler Vang Hansen.

Selv har hun fått mange bidrag fra sine venner og sin familie.

– De støtter både med penger, klær, sko, sminke og enkelske pocketbøker til barn og unge. Bøker er genialt, for det er noe de har nytte av i årevis.

Skal bli selvgående

I bakhodet ligger nemlig vissheten om at FN neppe vil ha en politikontingent i Liberia til evig tid. Derfor er det viktig for de norske polititjenestemennene at barnehjemmet skal være mest mulig selvgående.

– Den norske kontingenten har vært med på å bygge skolen i tilknytning til barnehjemmet, og akkurat nå er de i ferd med å få ordentlige dusjfasiliteter der, forteller Vang Hansen.

Tidligere har andre norske polititjenestemenn kjøpt inn geiter, mens det jobbes med å legge til rette for egendyrking av mat i tilknytning til barnehjemmet. Flere norske polititjenestemenn som nå har reist hjem, sponser også videre utdanning til de eldste barna. Også Alexanders adoptivsønn Theo på 28, får støtte til utdannelse. Han vokste opp på barnehjemmet, og skal etter planen ta over driften etter faren.

– Hvor organiserte er støtten til barnehjemmet?

– Vi fører budsjett, og en av oss har ansvaret for hvor mye som går inn og ut. Vi har opprettet en norsk konto som vedkommende har ansvar for, men som alle er oppdatert om. Når han drar hjem for godt, blir dette overført til en annen, svarer Vang Hansen.

De forsøker å ha en buffer i kassen, i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

– Det hender for eksempel at et av barna må på sykehus, og da trengs det penger til det, forklarer hun.

Krevende og givende

Polititjenestemennene i Liberia passer på å dra på besøk til barnehjemmet minst en gang i måneden. Det er besøk som barna ser fram til med store forventninger.

– Da spiller vi fotball med dem, og har med brus og gaver. For barna er det rene julaften! sier Vang Hansen.

Polititjenestemennene drar også i gang andre arrangementer, som filmvisninger og pølsefest – med grillpølser fra Norge.

– Samtidig må vi også kunne komme på besøk uten å ha med noe. Barna har jo det de trenger av mat, de har tak over hodet og de får gå på skole. Under besøkene får vi samtidig fulgt opp hva de trenger, understreker hun.

Vang Hansen forteller at det er krevende, men givende, å oppleve hvordan barna klynger seg til dem når de er på besøk.

– Det er helt fantastisk! De er utrolig tillitsfulle, og tydelig undernært på voksenkontakt. Du sitter der med fem barn på fanget, en som holder hver hånd og to som pjusker med håret ditt.

Selv dro Vang Hansen tilbake til Liberia i september, og i januar er også hennes opphold i Liberia over. Det blir spesielt, medgir hun.

– Når folk drar hjem for godt, kommer det en busslast med unger til flyplassen for å si farvel. Hun legger smilende til:

– Man blir jo veldig glad i dem!

Vil du hjelpe?

Den norske kontingenten i Liberia har opprettet en norsk konto i SR Bank for de som ønsker å bidra økonomisk til driften av barnehjemmet.

Kontonummeret er 3201.50.75383.