Politiet vil stanse "politiet.net"

Politidirektoratet truer politiet.net med rettslige skritt dersom ikke domenenavnet overføres POD.

Publisert Sist oppdatert

I et skarpt brev fra assisterende politidirektør Vidar Refvik og kommunikasjonsdirektør Svein Holtan krever POD at "politiet.net" overføres POD. Hvis brevet de har sendt, ikke besvares, trues det med rettslige skritt.

- Det skal ikke være tvil om dette er politiet sitt domene eller ikke. Politiets identitet må ikke misbrukes. Publikum kan lett forveksle dette med politiets hjemmeside og profil, noe som også har vært tilfelle, sier Holtan til Politiforum.

Men "politiet.net" gir seg ikke uten videre og har kontaktet advokat.

- Et sterkt merkenavn som har eksistert i 13 år, sier markedsføringsansvarlig i Easy Traffic, Martin Berntsen. Han ønsker en dialog om saken.

Enerett

"I henhold til varemerkeloven paragraf tre må politiet anses å ha enerett til bruk av navn og symboler mv. som kjennetegner norsk politi, herunder domenenavnet www. politiet.net.

Politidirektoratet henvender seg med dette til Easy Traffic AS med tanke på å få til en frivillig overføring av domenenavnet til den norske stat ved Politidirektoratet. Det er problematisk for politiet at www. politiet.net har grafiske og skriftmessige likheter med politiets offisielle internettside www.politi.no, slik den inntil nylig fremstod. Det vises her særlig til fonter og farger på overskrift og tekst, samt i forbindelse med hovedbildet på siden, skriver Refvik og Holtan.

Tipser om kontroller

Det er slett ikke "vanlig" politistoff man finner på den nevnte hjemmesiden, men tips fra publikum om hvor det foregår fartskontroller. Noe over 2.000 personer følger tipsene på deres Facebook-side.

- Tipsene kommer fra personer fra hele Norge, sier markedsføringsansvarlig Martin Berntsen. Nå er det Easy Traffic som driver siden.

- Saken ligger hos advokaten vår. Vi avventer hva han kommer fram til. Vi får ikke henvendelser om at domenenavnet kan misforstås, men folk skjønner at dette ikke tilhører politiet, hevder han.

- Dessuten har politi.no et annet design på sine sider i dag, sier han.

Kjepper i hjulene?

- Stikker dere ikke kjepper i hjulene for politiet med denne siden?

- Nei, det gjør vi ikke. Når det gjelder ytringsfriheten rundt varsling av radarkontroller, er det avklart for lenge siden. Vi legger ikke ut observasjoner av sivile politibiler eller promillekontroller. Promillister har ingen ting på norske veier å gjøre, fastslår Berntsen.

- Den tidligere UP-sjefen hadde ikke noe i mot tjenesten, som har en preventiv virkning. Vi har absolutt ingen ting i mot at politiet er på veiene og gjør sin jobb. Meningen med tjenesten er ikke å "redde" fartsfantomene på veien. Tipsene fører jo til at politiet forflytter seg, og det er positivt, mener Berntsen.

Selskapet skal nå se på sine rettigheter i forhold til domenenavnet sammen med sin advokat.

- Vi venter nå på respons fra de som eier "politiet.net" og så tar vi oppfølgingen deretter. sier kommunikasjonsdirektør Svein Holtan i POD.