Norsk politi utstyres i disse dager med elektrosjokkvåpen av typen Taser 7.

Mangler skarpe kassetter til opplæring: Utrulling av elektrosjokkvåpen blir forsinket i Øst politidistrikt

Mangel på skarpe kassetter gjør at mange operative mannskaper i Øst politidistrikt ikke vet når de blir endelig godkjent for bruk av elektrosjokkvåpen.

Publisert

I disse dager rulles elektrosjokkvåpenet ut over hele politiet, etter at Justis- og beredskapsdepartementet høsten 2021 besluttet at det skulle innføres i etaten.

Planen er at alle IP4-mannskaper i politiet skal få opplæring i bruk av det nye våpenet.

Elektrosjokkvåpen og tilhørende utstyr er sendt ut til politidistriktene, men det er en hake:

Utstyret som sendes ut, er ikke nok til å dekke distriktenes behov.

Ikke nok skarpe kassetter

Ifølge det opprinnelige undervisningsopplegget fra Politihøgskolen (PHS), må hver enkelt polititjenesteperson ha skutt med to skarpe kassetter under opplæringen for å bli godkjent for å bruke elektrosjokkvåpen i tjeneste.

I Øst politidistrikt lot ikke det seg gjøre.

– Det følger med et visst antall skarpe kassetter, men når vi har kommet i gang med opplæringen av mannskapene har det vist seg at det ikke på langt nær er nok til både opplæring og ordinær tjeneste, sier Kristin Aga, leder av Felles enhet for operativ tjeneste (FOT) i Øst politidistrikt.

Skarp kassett til bruk i politiets elektrosjokkvåpen Taser 7.

Sendte ut spesifisering

I etterkant av at undervisningsopplegget ble rullet ut, har imidlertid PHS sendt ut en spesifisering til politidistriktene.

– Det er satt et krav til antall kassetter som avfyres; ikke hvilken type kassett. Det vil si at distriktene står fritt til å benytte seg av blå treningskassetter i stedet for skarpe kassetter. Distriktene tar selv stilling til hvilken type ut ifra deres kompetanse, erfaring og tilrettelegging for å nå læringsutbyttene til opplæringen, sier politioverbetjent Ida Marie Laier Johnsen, fagansvarlig for elektrosjokkvåpen ved PHS.

Hun peker på at det finnes tre typer kassetter, hvorav en type treningskassett (blå) inneholder borrelåspiler som ikke er strømførende.

– For brukeren av ESV vil det være tilnærmet ingen forskjell i avfyring av blå treningskassett kontra skarp kassett. For mottakeren vil det derimot være en stor forskjell, og blå treningskassetter skal kun benyttes på trening, sier politioverbetjenten.

Ville ikke fravike

Da Oslo politidistrikt havnet i den samme situasjonen som nabodistriktet, med mangel på skarpe kassetter, valgte de å bruke blå treningskassetter istedenfor.

– De skarpe kassettene skytes ikke på folk, og øvingsansvarlig hos oss har sagt at dummy-kassetter er en fullgod erstatning. Dette får ingen konsekvenser for den faglige opplæringen og utrullingen av elektrosjokkvåpen hos oss, sier seksjonsleder Torgeir Lindstad på seksjon for innsatsledelse og UEH på FOT i Oslo.

Å fravike fra opplæringsplanen til PHS var imidlertid ikke et alternativ i Øst politidistrikt.

– Våre øvingsansvarlige anbefalte at vi skulle følge opplæringsplanen fra PHS, og da lytter vi til det faglige rådet, sier politioverbetjent Martin Kristiansen, som er leder av IP3- og instruktørseksjonen på Romerike.

Må prioritere mellom mannskapene

Han sier kassettmangelen kom overraskende på instruktørene i Øst politidistrikt. Opplæringen for mannskapene i GDE Romerike var allerede i gang da dette kom for en dag.

På kort varsel ble det derfor besluttet at patruljemannskapene skulle prioriteres i første omgang, men at alle mannskaper som er kalt inn til opplæring skulle gjennomføre som planlagt – selv om de ikke kom til å få skyte med skarpe kassetter og dermed bli godkjent.

– Det ville vært veldig krevende å finne en ny dato for hele opplæringen for såpass mange mannskaper. Det ville vi kanskje ikke fått til før om ett til halvannet år. Å skyte to skarpe kassetter kan mannskapene gjøre når som helst ellers, for eksempel når de er inne til annen IP-trening, sier politioverbetjent Kristiansen.

Forståelse for frustrasjon

Kristiansen har forståelse for at det er frustrerende for de mannskapene som ikke får fullført opplæringen nå.

– Forebyggende mannskaper, og andre som jobber treskift-turnus i beredskap, burde også blitt godkjent nå, sier han.

Politioverbetjenten skjønner imidlertid at en grense måtte settes for at opplæringen også kunne dekke andre patruljemannskaper i Øst politidistrikt.

– Vi har en plan for å løse dette, men det er uheldig at ikke alle mannskapene kan bli godkjent med en gang. Så blir det forhåpentligvis ikke så lenge å vente for dem, sier han.

Politiets elektrosjokkvåpen Taser 7.

Kunne betalt selv

Øst politidistrikt kunne også selv bekostet de ekstra skarpe kassettene. Ekstrakostnaden for det, anslås å være rundt 600.000 kroner.

– Det er en stor kostnad, sier FOT-leder Kristin Aga, og legger til:

– Det kommer nok overraskende på politidistriktene at dette ikke er finansiert ut.

For et politidistrikt som allerede står i en krevende økonomisk situasjon, er det ikke aktuelt å kjøpe inn skarpe kassetter på nåværende tidspunkt. Aga kan heller ikke si noe om når det vil bli aktuelt.

– Hos oss skal vi sørge for at de mannskapene vi mener skal ha opplæring, får det. Resten må vi se an litt. Det blir en fortløpende vurdering på hvordan budsjettsituasjonen ser ut framover, sier FOT-lederen.

Powered by Labrador CMS