Peder Ås og Lars Holm infiltrerte politiet

På en utspekulert, kynisk og slu måte har Peder Ås og Lars Holm – denne gang uten Marte Kirkerud – infiltrert politiet på en mesterlig måte. Sandnes-politiet er utsatt for deres kreative, hyperkriminelle taktikk!

Publisert Sist oppdatert

I hvert fall må vi slå fast dette etter å ha lest Sandnesposten 23. september. Blant «forsterkningene» politiet i Sandnes nå har fått, befinner nemlig godeste Peder Ås og Lars Holm seg, ifølge avisen.

MVK

– Jeg er fra osloområdet, men søkte meg til Sandnes fordi det virker som en spennende by. Det er en glimrende måte å se andre deler av landet, forteller Peder Ås til avisen.

Og det er jo dette som er et kjerneproblem i norsk politi: Omreisende kriminelle, eller MVK-ere (mobile vinningskriminelle) som blåser i politigrenser og umulige budsjetter.

Det finnes jo ikke ett politidistrikt som er glad for at superkjeltringer (eller VIC-klienter) plutselig invaderer distriktet. De ødelegger jo som kjent både statistikk og budsjettet og krever ressurser intet distrikt i dette land noen gang kommer til å besitte.

Men nå har Ås/Holm ikledd seg politiuniform, og da må det reageres!

Superkjeltringer

For oss andre som har fullført en ok jus-eksamen, trodde vi herr Ås og Holm var buret inne en gang for alle. Det var i hvert fall det vi foreslo, der inne i det illeluktende eksamenslokalet – et forslag sensorene for øvrig applauderte.

Men nå tyder alt på at PHS må ha blitt forledet til å ta inn de hyperkriminelle karene og at skolen er i ferd med å utdanne dem til politi!

Superkjeltringene fremsto forrige måned i full politimundur i lokalavisen i Sandnes, hvor de har vært så heldige og fått praksis!

– Det er få ting jeg ikke ønsker å gjøre innenfor politiarbeid, sier Lars Holm ganske så hovent til Sandnesposten.

Akkurat DET tror vi ham på, så ofte som han har herjet med politiet. Nå har han altså valgt å bytte side.

Men, «politiyrket er som kjent ikke for alle», slår avisen fast. Hvem vet mer om akkurat det enn Peder Ås og Lars Holm?

For å se på saken med litt positive øyne: Kanskje kan etaten nyte godt av å ha karene i sine rekker. De vet jo alt om hvordan kriminelle tenker, jobber og planlegger ugagn.

Merker forskjellen

«De fleste har en oppfatning av politiet. Det har studentene allerede merket», skriver avisen. Peder Ås og Lars Holm synes nok at politiet er irriterende aktive og at samtlige små og store overtredelser blir slått unødvendig hardt ned på - i hvert fall i en eksamensoppgave. Det finnes som kjent ikke rom for å halvere forenklede forelegg eller finne fram pekefingeren når oppgavene skal løses: Da er det ubetinget fengsel, gebyrer og forelegg som gjelder. Forslag om »henleggelser av prosessøkonomiske årsaker» står til karakteren F.

«Mange har mye på hjertet, og ofte er det ikke så veldig positivt. Det kan bli litt mye noen ganger. Folk ser kanskje annerledes på oss når man er politi», undrer Peder Ås.

Ja, for vår del må vi bare legge til at DET må herr Ås faktisk bare regne med, nå som han har klart å snike seg på innsiden av PHS-porten. Politiforum synes på ingen måte synd på kjeltringen (selv om det ikke er politisk korrekt å skrive det).

Men - hvor i huleste er Marte Kirkerud?

Planla sammen

Politiforum kan avsløre at de to gjerningsmennene, Peder Ås og Lars Holm, planla og gjennomførte komplottet sammen.

Det betyr at de begge hadde en aktiv rolle og at de kan bli straffet helt likt, uansett hvordan de fysisk turet frem. Spørsmålet er bare om handlingen var uaktsom eller om det ble handlet med forsett, og om det bør vurderes om de to utgjør en organisert, kriminell gruppe (mafia)?

– Planen ble lagt der og da, da journalisten sendte blokka si rundt politibilen og ba oss skrive ned navnene våre, ler Bernt Helge Lende, eller «Lars Holm» i lokalavisa.

– Du kan godt si vi var spente på om sjefene her ville reagere, sier han. De helt ferske praksisstudentene startet altså sin karriere med å spille lokalavisen et lite puss. Men sannheten er at Lende ikke ønsket navnet sitt på trykk i lokalavisen. Så da ble det Lars Holm.

Senere får vi tak i «Peder Ås», alias John Andrè Helgesen:

– Den torsdagen avisen kom ut, kjørte vi fra Stavanger til Sandnes bare for å kjøpe lokalavisen i en kiosk der. Vi satte oss på en benk - og lo, forteller han.

– Vi visste jo at alle i politiet og alle jurister er godt kjent med duoen Ås/Holm, så vi var spente på reaksjonene. Men det har vært positivt. Vi trodde vel egentlig at journalisten skulle oppdage dette, men åpenbart ikke, sier Helgesen.

I 2012 må de to Bodø-studentene avlegge jus-eksamen. Kjenner vi PHS-juristene rett, dukker vel udødelige frøken Marte Kirkerud opp igjen også.

«21 500 treff»

Et Google-søk på Peder Ås og du finner landets «lengstlevende og seiglivede kriminelle» med 21 500 treff. Ås har herjet eksamensoppgaver i rundt 100 år, og man finner spor (eller fottøyavtrykk) etter Ås helt tilbake til 1897.

Peder har en sterk tendens til å rote seg borti trøbbel, og da enten sammen med eller i kombinasjon med Lars Holm, Hans Tastad, Ole Vold og/eller Marte Kirkerud.

Wikipedia skriver om Ås at han er en gjennomgående figur i jusopplæringen i Norge, både i videregående skole og på universitetsnivå. Og selvsagt på PHS, får vi legge til da.

Ås bor i Lillevik, et lite sted langs Sørlandskysten, og portretteres ofte som en ganske alminnelig mann, men som også har en tendens til å havne på kant med loven, gjerne i form av alkohol- eller narkotikamisbruk (f.eks. fyllekjøring), hærverk, eller som enten har solgt/kjøpt dårlige varer/eiendom. Han kan gjerne være gift med Marte Kirkerud, selv om hun ofte også opptrer som offentlig saksbehandler, mens Lars Holm gjerne er hans kamerat eller partner i diverse foretak.

Sandnesposten ikke imponert

Redaktør André Jamholt i Sandnesposten er ikke sikker på hvor morsomt dette peket egentlig var.

– Her skulle vi forsøke å lage en positiv sak av at det kom mange studenter til politiet i Sandnes. Om det er den rette humoren å forsøke å gjøre seg morsom på vår bekostning kan man jo lure på. Veldig modent synes jeg likevel ikke dette var, sier Jamholt. Som likevel trekker litt på smilebåndet over at redaksjonen ikke fanget opp noe mystisk i at både Peder Ås og Lars Holm satt i samme politibil.

– Jeg måtte kikke i min gamle lærebok fra rettslæren for å bli minnet på de gamle kriminelle kjenningene, innrømmer Jamholt.