NRK: Høyre- og KrF-topper snur: Vil la politiet bære våpen fast

Høyres Sveinung Stensland går inn for generell bevæpning av norsk politi. Han får støtte fra KrF-nestleder.

ENDRET STANDPUNKT: Om politiet skal bære våpen fast har lenge vært et hett politisk tema.
Publisert Sist oppdatert

De politiske partiene på Stortinget utformer nå ny politikk før valget neste høst. I Høyre har justispolitisk talsperson Sveinung Stensland skiftet standpunkt fra nei til ja til generell bevæpning av politiet. 

Han vil nå kjempe for dette internt i partiet, ifølge NRK.

Forrige uke skrev politidirektør Benedicte Bjørnland i en kronikk at selv om det har vært lite offentlig debatt om Maktmiddelutvalgets utredning, herunder om spørsmålet om generell bevæpning av politiet, diskuteres dette stadig internt i politiet.

Endrer standpunkt

– Tiden har løpt fra Høyres standpunkt om å ikke ha generell bevæpning av politiet. Jeg mener politiet bør bevæpnes hele veien, sier han til NRK.

– Vi ser stadig flere angrep. Politiet trenger beskyttelse, og de trenger også bevæpning.

I dagens partiprogram står det at Høyre vil «videreføre muligheten for å gi punktbevæpning på sårbare steder etter risiko- og sårbarhetsanalyser».

Stensland sier han har snudd fordi både kriminalitetsbildet, trusselbildet og respekten for politiet er i endring.

I nyhetsmorgen på NRK i dag onsdag sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at dette er en viktig debatt, men at regjeringen ikke er klare for å gå inn for en generell bevæpning.

– Om vi gjør det, er det andre viktige prinsipper vi utfordrer. Politiet i Norge er et av de få igjen i verden som ikke er generelt bevæpnet, det har høy verdi og er et symbol på tillitssamfunnet vårt, sa Mehl til NRK .

Ønsker kursendring

KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse ønsker også en kursendring i eget parti.

– Jeg mener vi må ha en diskusjon om innføring av generell bevæpning og tar til orde for det, sier hun til NRK.

Fremskrittspartiet har lenge vært for generell bevæpning, mens Venstre, KrF og Høyre har vært mot. Riksadvokaten, Politidirektoratet, Politiets Fellesforbund (PF) og Norges Politilederlag støtter også generell bevæpning.

Powered by Labrador CMS