Daværende statsminister Erna Solberg sammen med statssekretær og rådgiver Rune Alstadsæter under Arendalsuka i 2021. Nå har Alstadsæter begynt i ny jobb i Oslo politidistrikt.

Fra Erna til Oslo-politiet: – Ønsker mer synlig og proaktivt politi

– Vi kan ikke bare stå og svare når det er kriser. Vi må fortelle hva vi gjør også mellom krisene. Ellers blir det jo bare kritikken vi står og svarer på, sier nytiltrådt kommunikasjonsdirektør i Oslo politidistrikt, Rune Alstadsæter.

Publisert Sist oppdatert

Alstadsæter var gjennom en årrekke en sentral medarbeider for Erna Solberg, blant annet som statssekretær da Solberg var statsminister. Han har også bakgrunn som journalist i NRK.

Fakta

  • Rune Alstadsæter (48) var statssekretær for statsminister Erna Solberg fra 11. desember 2017 til Solberg gikk av 12. oktober 2021.
  • Alstadsæter begynte som journalist i NRK i 1999 der han har vært programleder i både radio og TV. Fra 2010 var han reportasjeleder og senere redaksjonssjef i økonomi- og politikkredaksjonen.
  • Høsten 2014 ble han seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor.
  • Fra august 2016 til han ble statssekretær, var han kommunikasjonssjef i Høyre.

Han er nå aktuell som ny kommunikasjonsdirektør i Oslo politidistrikt.

– Hvorfor søkte du jobben?

– Jeg har jo spøkt med at menn som pusher 50 trenger nye utfordringer. Og det stemmer jo det. Faglig er det også en spennende og lærerik jobb. Jeg tok selv kontakt med Oslo-politiet da jeg så jobbannonsen. Dette er en jobb jeg virkelig har lyst på fordi den er viktig, utfordrende og samfunnsnyttig.

– Sagt litt spøkefullt er det å begynne i politiet din måte å håndtere en livskrise på?

– Hehe. Det dekker også rushet om å gjøre noe nytt. Men faglig er dette utfordrende. Dette er en stor og viktig jobb. Når man gjør slike skifter i livet og bytter karriere, tenker man godt gjennom «hva skal jeg gjøre nå?». Dette føltes virkelig meningsfullt. Politiet er avhengig av tillit blant folk. Hvis jeg kan være med og bidra til det, på min måte, føltes det som meningsfullt å bruke livet på. Det å stå opp og gå på jobb i politihuset i Oslo hver morgen er noe jeg gleder meg til.

– Ingen tillitsutfordring

– Hva er de viktigste erfaringene du får nytte av i den nye jobben fra arbeidet sammen med Erna Solberg på Statsministerens kontor?

– Da jeg var på Statsministerens kontor fikk vi en koronapandemi som vi måtte håndtere. Da innførte regjeringen de strengeste tiltakene i fredstid overfor folk og bedrifter. Vi var helt avhengige av å oppnå tillit blant folk rundt tiltakene, uavhengig av om folk stemte Høyre eller SV. Det gjorde vi med å være åpne, ved å være proaktive i kommunikasjonen vår, at vi hele tiden forsøkte å forklare hva vi gjorde og hvorfor vi gjorde det. Det er en metode som jeg brenner for og langt på vei er blitt et mantra for meg. Så koronahåndteringen er viktig ballast inn i det tillitsarbeidet som også norsk politi hele tiden må gjøre. Det er viktig at man oppnår tillit hos ulike mennesker, med ulik type bakgrunn.

– Du snakker mye om tillit. Opplever du at norsk politi har en utfordring på dette området?

Norsk politi er veldig flinke til å oppnå tillit.

– Nei. Slik jeg ser det har norsk politi høy tillit hos folk flest. Det fremstår som veldig profesjonelt. Jeg merket jo også det, i aller høyeste grad, da jeg reiste rundt med statsministeren og møtte alle VIP-enes livvakter fra ulike land. Du merket med en gang på de norske livvaktene at norsk politi er veldig proffe, og utrolig flinke med folk. Det er nok en av grunnene til at norsk politi har høy tillit. Norsk politi er veldig flinke til å oppnå tillit. Men jeg tror at i den verden vi lever i, med den fragmenterte nyhetsbilder og der folk lever i sjne Facebook-strømmer, må store organisasjoner som politiet jobbe meget aktivt for å beholde tilliten. Det er viktig å ha oppmerksomhet rundt dette.

Vil skjerpe internkommunikasjon

– Er det andre store utfordringer du ser for norsk politi i dag?

Det å sørge for at vi også har god kontakt med folkene der ute er viktig, de som gjør en viktig del av jobben.

– Det er et veldig stort spørsmål. Jeg tror også norsk politi har vært veldig flinke til å flytte tjenester til nett. Vi har nettpatruljen, som senest i går hadde et foreldremøte om deling av bilder på nett. Det at vi har fokus på nye tjenester og på det digitale, er viktig. En annen del av utfordringene jeg ser, er å skjerpe politiet på internkommunikasjon. Vi som har vært journalister er jo vant til å slå opp intranett med en gang vi kommer på jobb. Men politifolk starter ikke dagen på kontoret, de er jo på patrulje. Det å sørge for at vi også har god kontakt med folkene der ute er viktig, de som gjør en viktig del av jobben.

– Hva er de viktigste endringene du vil gjøre?

– Hmm. Jeg har lært meg, etter å ha sett statsråder gjøre suksess og å snuble, at du skal være litt forsiktig med å være stor i kjeften de første ukene du er på jobb…

– Er det noen spesielle statsråder du har i tankene?

Det er viktig at norsk politi blir enda mer synlig, både på nett og i mediene. Vi kan ikke bare stå og svare når det er kriser.

– Hehe. Den metoden jeg har med meg inn der, nå prøver jeg å snakke meg rundt spørsmålet ditt igjen, du hører vel det (ler), den metoden jeg har med meg, den kommer jeg til å lene meg på. Vi må ta et skritt fremover. Vi må fortelle hva vi gjør og hvorfor. Det er viktig at norsk politi blir enda mer synlig, både på nett og i mediene. Vi kan ikke bare stå og svare når det er kriser. Vi må fortelle hva vi gjør også mellom krisene. Ellers blir det jo bare kritikken vi står og svarer på.

– Det er jo en del journalister som opplever at Oslo-politiet er blitt mindre åpne og ledere langt vanskeligere tilgjengelig de siste årene. Og at det er blitt mer krevende å få svar fra kommunikasjonsavdelingen på ganske enkle spørsmål. Hva tenker du om det?

Vi har en kommunikasjonsstab i Oslo politidistrikt som har lyst til å være operativ og til å gjøre jobben sin.

– Vi har en kommunikasjonsstab i Oslo politidistrikt som har lyst til å være operativ og til å gjøre jobben sin. Mitt utgangspunkt for å lede denne staben er at jeg tror politiet har behov for å være åpen og fremoverlent, at vi forteller hva vi gjør og hvorfor. Det er det jeg tar med meg inn i jobben. Men det er et selvsagt et dilemma for politiet at det ikke er alt vi kan si om de sakene vi jobber med.

Powered by Labrador CMS