
Justis- og beredskapsdepartementet:
Fortsatt taushet om politi-direktøren
Justis- og beredskapsdepartementet og statsråd Emilie Enger Mehl vil fortsatt ikke svare på spørsmål om politidirektørens håndtering av dronesakene i fjor høst.
Justis- og beredskapsdepartementet har en forvaltningsmessig plikt til å avklare om politidirektør Benedicte Bjørnland gjorde noe kritikkverdig da hun 4. oktober i fjor røpet at norsk politi hadde utplassert dronedeteksjonssystemer på flere olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel, sa jusprofessor Jan Fridthjof Bernt til Politiforum fredag.
Politidirektør Benedicte Bjørnlands medieutspill førte til et umiddelbart og dramatisk fall i antall innrapporterte dronehendelser fra en uke til neste.
Hemmelig politioperasjon
Politiforum har de siste dagene avslørt at offentliggjøringen vakte sterke reaksjoner innad i politiet, fordi mange håpet at utplasseringen av deteksjonssystemene skulle frembringe viktig etterretning og data som indirekte også kunne understøtte etterforskningen av alle dronehendelsene. Men slik gikk det ikke.
Dronedeteksjonssystemene ble utplassert i en hemmelig politioperasjon som ble gjennomført av Beredskapstroppen og Bombetjenesten i Oslo-politiet. Norsk politi hadde på dette tidspunkt noen få deteksjonssystemer til rådighet.
LES OGSÅ
-
Politidirektøren avslørte hemmelig politioperasjon
I all hemmelighet utplasserte Beredskapstroppen og Bombetjenesten fra Oslo-politiet systemer for dronedeteksjon på flere olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel. Formålet var å forsøke å avdekke hvem som stod bak de ukjente dronene i Nordsjøen. Da politidirektøren få dager senere avslørte at deteksjonssystemene var på plass, vakte det sterke reaksjoner innad i politiet.
-
Taushet om mulig sikkerhetsbrudd
Justisdepartmentet og justisminister Emilie Enger Mehl ønsker ikke å svare på om politidirektør Benedicte Bjørnland begikk et sikkerhetsbrudd da hun i oktober i fjor avslørte at det i hemmelighet var installert dronedeteksjonssystemer på norske plattformer.
-
Droneaktivitet sank kraftig etter politidirektør-utspill
Da politidirektør Benedicte Bjørnland gjennom et avisintervju i oktober i fjor avslørte at norsk politi hadde utplassert systemer for deteksjon av droner i Nordsjøen, førte dette til et umiddelbart og dramatisk fall i antall innmeldte droneobservasjoner til norsk politi.
-
Hard kritikk av politidirektøren
Droneekspert Nils Håheim-Saers mener det var «naivt og kunnskapsløst» av politidirektør Benedicte Bjørnland å offentlig avsløre at norsk politi hadde utplassert dronedeteksjonssystemer på norske plattformer. Det ødela trolig for muligheten til å finne ut hvem som stod bak den omfattende droneaktiviteten i fjor høst, mener forskeren.
-
– Departementet må på banen
Jusprofessor (emeritus) Jan Fridthjof Bernt slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet må på banen for å avklare om politidirektør Benedicte Bjørnland gjorde noe kritikkverdig da hun avslørte at det var utplassert dronedeteksjonssystemer i Nordsjøen.
Flere sentrale politikilder hevder overfor Politiforum at informasjonen om de utplasserte dronedeteksjonssystemene var graderte opplysninger og mener derfor at politidirektøren kan ha begått et sikkerhetsbrudd ved offentliggjøringen. Politidirektør Benedicte Bjørnland har derimot avvist at opplysninger om tiltaket var gradert etter Sikkerhetsloven, men uten å avklare om informasjonen var taushetsbelagt eller beskyttet på annen måte.
Henviser igjen til POD
– Når det er rapportert eller påstått at det kanskje er begått et sikkerhetsbrudd fra politidirektørens side, er det klart at da kan ikke Politidirektoratet selv avgjøre om dette er galt eller riktig. Justisdepartementet har jo et klart ansvar for å påse at en slik sak blir undersøkt og klarlagt på en betryggende måte, sier jusprofessor emeritus Jan Fridthjof Bernt til Politiforum.
Politiforum har bedt om nye kommentarer fra Justis- og beredskapsdepartementet etter uttalelsene fra den anerkjente jusprofessoren ved Universitetet i Bergen.
Men departementet ønsker fortsatt ikke å kommentere saken om politidirektøren på selvstendig grunnlag.

«Viser til tidligere svar: «Justis- og beredskapsdepartement henviser til POD.»», skriver senior kommunikasjonsrådgiver i departementet, Linda Hafstad, i en e-post til Politiforum fredag.
Utover dette vil departementet fortsatt ikke kommentere saken.
— Styringsproblem
Jusprofessoren mener imidlertid svaret fra departementet ikke er holdbart, som kommunikasjonsenheten nå har gitt to ganger. Nå kommer også justisfraksjonen til Høyre i Stortinget på banen, og krever svar fra departementet og statsråden (se egen sak).
– Saken kan ikke slutte i direktoratet. Det som skal skje, er at departementet ser på det som da har fremkommet, vurderer om de har behov for ytterligere undersøkelser, og deretter treffer en konklusjon, sa Bernt til Politiforum fredag og la til:
– Dersom departementet bare overlater denne vurderingen til den aktuelle etaten, har vi et styringsproblem. Ansvaret ligger alltid i siste instans hos statsråden, avsluttet jusprofessoren.
TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.