Bildet er et illustrasjonsfoto tatt i forbindelse med en tidligere sak om særaldersgrenser.

Enighet om særaldersgrense

Det er enighet i forhandlingene om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrenser.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Unio i en pressemelding.

Avtalen innebærer at de som har særaldersgrense får et livsvarig særalderspåslag som skal sikre pensjonen når de går av tidligere enn de som har vanlig aldersgrense.

Særalderspåslaget blir slik, ifølge Unio:

  • 5,8 prosent for de som har særaldergrense 65 år
  • 6,5 prosent for grensen på 63 år
  • 7,7 prosent for de som har særaldergrense 60 år

Særaldersgrensen

  • Aldersgrensen i staten er 70 år, men aldersgrensen kan for enkelte stillinger være lavere. Det kalles særaldersgrense.
  • Særaldersgrenser er for ansatte i stillinger der tjenesten stiller spesielle krav til psykiske eller fysiske egenskaper som svekkes ved alder, eller at stillingen medfører stor belastning.
  • Rundt 10–15 prosent av ansatte i staten, 30 prosent i kommunene og 50 prosent i helseforetakene har særaldersgrense. Samlet utgjør det over 200.000 offentlig ansatte, nesten én av tre offentlig ansatte.
  • I dag har følgende yrkesgrupper særaldersgrense: Politi, brannfolk og forsvarsansatte (60 år), kriminalomsorgen (63 år) og helsepersonell (65 år).

Kilde: Regjeringen

Forhandler om hvem senere

– Gjennom disse forhandlingene har vi oppnådd bedre rettigheter for de med særaldersgrenser, enn det som lå i den midlertidige ordningen for særalderspensjon fra 2020 og tilbudet som ble gitt i 2020, sier Ragnhild Lied i pressemeldingen.

Unio - paraplyorganisasjonen som Politiets Fellesforbund er en del av - understreker i pressemeldingen at spørsmålet om hvem som skal ha særaldersgrense gjenstår.

«Den avtalen som er inngått nå gjelder bare pensjonsreglene til de som har særaldersgrense. Spørsmålet om hvem som skal ha særaldersgrense i framtida skal behandles i en senere prosess», står det i pressemeldingen.

Fornøyd regjering

Samtalene om særaldersgrensen har pågått mellom regjeringen og KS, Spekter, LO, Unio, Akademikerne og YS siden juni.

Bakgrunnen er den nye offentlige tjenestepensjonen som gjelder alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere. Reglene som det nå er enighet om, er nødvendige supplerende regler for grupper som har særaldersgrenser.

– Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet. Jeg er stolt av arbeidet som vi har gjort sammen, og den avtalen vi har fått til, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS