Justisminister Emilie Enger Mehl legger frem en rekke tiltak for å
Justisminister Emilie Enger Mehl legger frem en rekke tiltak for å

Legger frem tiltak for å bekjempe gjengene

Justisministeren vil blant annet ha omvendt voldsalarm, Exit-program for gjengkriminelle og våpenamnesti.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger frem en rekke tiltak for å bekjempe gjengkriminaliteten i Oslo.

– Jeg vil varsle en tydelig og solid kamp mot gjengkriminalitet i Oslo. Vi kan ikke tillate skyting på åpen gate og at unge rekrutteres inn i kriminelle miljøer, sier Mehl, til VG.

Mehl tok over like etter en periode med flere skyteepisoder i Oslo, og hun forteller at dette var noe som var viktig for henne å gå inn i med en gang.

Den nye regjeringen har tidligere lovet 200 millioner ekstra til styrket kriminalitetsbekjempelse, forebygging og etterforskning. Nå forteller hun at 40 millioner av denne potten skal gå til Oslo, skriver VG.

Justisministeren legger frem disse tiltakene for å bekjempe gjengene, og hindre rekruttering:

 • 40 millioner kroner til mer tilstedeværende politi og kriminalitetsforebygging i Oslo i 2022.
 • Omvendt voldsalarm ved besøksforbud er sendt på høring etter vedtak i Stortinget. Dette ble fremmet av Ap og støttet av Sp.
 • Exit-program for gjengkriminelle.
 • Dedikert, permanent innsats mot gjengkriminelle.
 • Øke kapasiteten i kriminalomsorgen, flere plasser i ungdomsfengslene for raskere fengsling og bedre oppfølging. Målet er å unngå at straffedømte kriminelle må vente flere måneder på soning, og kan begå kriminalitet i mellomtiden.
 • Mindre forskjeller og tiltak rettet mot barnefattigdom og levekår. Folk som tjener under 750 000 får lavere skatter i 2022.
 • Styrke områdesatsingene i Oslo.
 • Kamp mot økonomisk kriminalitet, arbeidslivskriminalitet og inndragning av utbytte som finansierer gjengene.
 • Flere våpenkontroller. Oslo politidistrikt har gjennomført flere visitasjoner, og stikkprøvekontroller er et tydelig signal om at det ikke blir akseptert at folk går rundt med våpen.
 • Kvitteringsordning ved politikontroll.
 • Våpenamnesti. Dette tiltaket skal sørge for at det er færre våpen i omløp.

Blant tiltakene som nå legges frem av justisministeren, er tre av dem også nevnt blant de seks tiltakene Høyre la fram i november: våpenamnesti, omvendt voldsalarm og flere politifolk i gatene. Begge legger også vekt på at straffedømte kriminelle skal fengsles raskere, slik at de ikke kan begå ny kriminalitet mens de venter på soning, men Høyres løsning på dette er en hurtigdomstol.

Justisminister Emilie Enger Mehl sier til VG at de ønsker å se nærmere på det noe omdiskuterte forslaget om å innføre kvitteringsordning, hvor de som blir kontrollert av politiet får en kvittering på dette. Politidirektør Benedicte Bjørnland uttalte også under Politiets Fellesforbunds landsmøte i november, at det blir viktig å utrede behovet for en kvitteringsordning.

– Vi er i budsjettforliket blitt enige med SV om å prøve ut en løsning for at når politiet har personkontroller i Oslo skal det være mulig å få en kvittering som bekrefter at man har vært kontrollert, sier Mehl.

LES OGSÅ: Politikontakt-ordningen: - Det trengs flere politifolk for å forebygge

Powered by Labrador CMS