Det er ikke grunnlag for å kritisere E-tjenesten før masseskytingen i 2022, mener EOS-utvalget

Kontrollorganet for de hemmelige tjenestene har gransket E-tjenestens arbeid før skytingen 25. juni 2022 i Oslo.

TO DØDE: Under angrepet i Oslo sentrum sommeren 2022 ble flere såret og to mistet livet.
TO DØDE: Under angrepet i Oslo sentrum sommeren 2022 ble flere såret og to mistet livet.
Publisert Sist oppdatert

Zaniar Matapour drepte to og såret flere i en masseskyting i Oslo sentrum 25. juni 2022. 

Han skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. Sistnevnte er populær blant skeive, og det er en utbredt oppfatning at angrepet var rettet mot det skeive miljøet.

I dag har utvalget som er en del av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenestene, kommet med sin mening om E-tjenesten kan kritiseres for hendelsen.

Ingen grunnlag for kritikk av E-tjenesten

– Utvalget har etter sin undersøkelse av saken ikke funnet grunnlag for å kritisere E-tjenesten, står det i en pressemelding fra utvalget.

EOS-utvalget har i dag informert Stortinget om saken i en særskilt melding.

Masseskytingen ble evaluert i fjor sommer. Da kom en evalueringsrapport som pekte på at PST hadde informasjon som kunne ha bidratt til å forhindre hendelsen.

Støttegruppa 25. juni står fortsatt igjen med spørsmål de ønsker svar på, skriver NTB.

De etterlyser svar på hva som gikk galt da tjenestene satt på informasjon om et mulig angrep, men ikke klarte å avverge det.

Fortsatt ubesvarte spørsmål

EOS-utvalget gir ikke svar på hvordan Oslo-skytingen kunne skje når E-tjenesten hadde informasjon om et mulig angrep, påpeker gruppa

– Det gjør vondt å tenke på. Vi har fortsatt ikke fått gode nok svar på hvorfor angrepet ikke ble avverget. Mange av våre medlemmer lever fortsatt med tunge konsekvenser av terroren, sier leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni.

Evjenth ble selv skutt i hodet under angrepet. 

– Det har vært spekulert i at E-tjenesten nærmest fremprovoserte terroren med sin håndtering. For oss som er direkte berørt, har det vært en ekstra byrde. Vi er glade for at EOS-utvalget nå legger den ballen død, sier Evjenth.

Powered by Labrador CMS