Verdien av «kjerringprat»

Publisert Sist oppdatert

- For en fantastisk vakker dag, sola skinner jo fra klar himmel. Har du hørt det, jeg snakket med Petra på butikken, dette er snodig. Det ser jo faktisk ikke ut der oppe, aldri noen på besøk heller.

- Johan prata med sønnen til Bendik, som jobber på FK. Fyren har kjøpt inn gjødsel, så han har tenkt å dyrke. Men nå er det lovlig seint på året gitt. Jeg prata med Unni på kommunen, han heter visst Anders ett eller annet.

- Ja ja, det er nå synd at jorda bare ligger der, og ikke blir brukt. Men, det er nå ikke mitt bord. Nå går jeg på butikken, verden går vel ikke under i dag heller.

«Her er Dagsnytt – kl. er 16.30.»

«Et større terroranslag er nylig avverget i Struten kommune. Planene ble avdekket under et tilfeldig besøk på en gård i distriktet. Lensmann Brokk du var på stedet, si litt om bakgrunnen for pågripelsen av Anders Breivik.»

- Ja, lensmannskontoret fikk inn opplysninger, om at en gård med liten drift hadde kjøpt inn store mengder kunstgjødsel. Vi valgte å legge turen innom, for å ta en prat med innehaver. Gradvis avdekket vi at det her ikke var snakk om normal gårdsdrift, men planer om et terroranslag.

- Kan lensmannen si noe om hvorfor dette ikke er blitt oppdaget tidligere.

- Vel, vi på Struten er veldig glade for at Norge har en godt utbygd distriktspoliti. Politiet vet hva som rører seg i lokalmiljøet, og denne saken ble avdekket fordi vi registrerte uregelmessigheter.

- Lokalpolitiet tar ofte praten vet du, både med ungdom og voksne, enten de er vanlige folk eller befinner seg på skråplanet. Vi hjelper en del personer med justering av tanker og ideer, ved å være tilstede, samt setter grenser for ekstremitetene.

- Vi kommer jo over litt av hvert, og du vet folk prater sammen, men de ringer ikke bestandig til politiet om det. Forstå det den som kan, men de vil ikke bry politiet med uvesentligheter.

- Da er det jo fint at vi som jobber her kjenner folk, at de er trygge på oss. Da kommer informasjonen via flere kanaler. Det er utrolig hva som kan komme frem i samtalen på butikken. Og det koster ikke oss noe å legge turen oppom for å sjekke ryktene, det er jo også faktisk jobben vår.

- Den lille samtalen i lokalsamfunnet kommer dessverre sjelden frem i statistikken, og som du vet ingen statistikk, heller ingen midler. Da blir man jo vanligvis ikke prioritert.

- Noen steder er de ikke så heldige at de har et lokal politi, og du vet da faller mye av den daglige praten bort, politiet har rett og slett ikke tid. Store distrikter, mye hendelses styrt politiarbeid, store avstander.

- Når folk da ikke vil bry oss med å ringe blir jo lokalkunnskapen svært redusert.

- Men sånn er det heldigvis ikke mange steder i Norge i dag. Den lille praten med en potensiell gjerningsmann, eller naboen hans, kan i ytterste konsekvens faktisk avdekke en fremtidig katastrofe, som i dette tilfellet.

- Takk og pris.

Av politibetjent Trond Staale Turtumøygard, Oslo