BOKDEBUTANT: Filip Lundhaug har skrevet den psykologiske spenningsromanen «Sorte hull», om en privatetterforsker på leting etter en forsvunnet jente.
Karianne Grindem
Inspirert av sin egen arbeidshverdag - Nå gir han ut krimroman
Kripos-etterforsker Filip Lundhaug bearbeidet inntrykkene fra arbeidshverdagen ved å lesse dem over på hovedpersonen i sin nye roman.
- Det er egentlig fordi jeg selv er politi at hovedpersonen i boka måtte bli privatetterforsker. Jeg vet jo mye om hvordan en realistisk etterforskning er, og det er jo ikke alltid så veldig spennende. Derfor skapte jeg en fyr som tar snarveier, og gjør ting på sin egen måte, sier Kripos-etterforsker Filip Lundhaug.
Han snakker om hovedkarakteren i debutromanen sin «Sorte hull», privatetterforsker Isak Rød. Lundhaug, som selv jobber med etterretning knyttet til seksuallovbrudd, har latt hovedpersonen i boka arbeide med en sak om det samme.
I boka får privatetterforsker Isak i oppdrag å finne ut hva som skjedde med 18 år gamle Emma, som forsvant for tre år siden. Alle forteller ulike historier om henne, og Isak følger sporene etter henne inn i miljøer ingen jenter bør oppleve.
Bearbeidet inntrykk
Fakta
Filip Lundhaug
- Født 7. mars 1985 i Farsund.
- Utdannet psykolog og politi, og har jobbet med psykoterapi, forskning, etterforskning og etterretning knyttet til seksualforbrytelser.
- Han jobber nå med etterretning innen seksuelle overgrep i Kripos.
- Gir ut romanen «Sorte hull» på forlaget Vigmostad og Bjørke. Dette er Lundhaugs debutroman.
Lundhaug er utdannet både politi og psykolog. Mens han studerte psykologi begynte han å tenke på å jobbe som psykolog i politiet, men etter to år i arbeid med psykoterapi og forskning bestemte han seg for å bli politi. Da han begynte å skrive boka for tre år siden, var han nyutdannet og ny i jobben i voldtektsseksjonen i Kripos.
At hovedpersonen i boka får en sak i fanget som viser seg å handle om seksuallovbrudd, var dermed ikke tilfeldig.
- Da jeg begynte å skrive bestemte jeg at hovedpersonen skulle være preget av å ha jobbet med saker om vold og seksuelle overgrep i flere år. Han skulle ikke ha en nær relasjon hvor han kunne bearbeide dette, han skulle ha litt tap i historien sin, og ha vokst opp som et ganske ensomt barn. Da jeg begynte å jobbe med seksuallovbrudd var jeg ganske ny i politiet, og dette feltet preget meg også. Så da kunne jeg «gi» mine reaksjoner og tanker om dette til Isak, sier Lundhaug.
Han tenkte på hvordan det var for ham selv å jobbe med disse temaene, og så for seg hvordan det ville vært hvis han hadde vært mye mer alene, mer lukket og hvis han hadde hatt en annerledes oppveksthistorie.
- Isak påvirkes mer og annerledes enn meg, men en del av inspirasjonen kommer fra at jeg ble påvirket selv, sier han.
- Bearbeidet du inntrykk du hadde fått i jobben gjennom bokskrivingen?
- Ja, ihvertfall da jeg var helt ny. Jeg synes det er mye mer allright å jobbe med dette nå, enn da dette feltet var nytt for meg. Sånn sett er det jo mulig at skrivingen har fungert som bearbeiding. Det er viktig å si at denne jobben er veldig meningsfylt, og jeg synes jeg har en viktig og spennende jobb. Jeg har også veldig gode kolleger. Det er mange av de gode sidene ved dette, som jeg har holdt borte fra Isak, sier han.
Antihelt-typer
Som mange krimhelter i litteraturen, har også Isak Rød sine ting å stri med, både av rusproblemer og psykiske utfordringer.
- Før jeg begynte å skrive tenkte jeg at det er litt oppbrukt. Men samtidig ligger det veldig mye spennende i en slik rollefigur, som man kan utforske. Jeg hadde syntes det hadde vært litt kjedelig å skrive om en etterforsker som er velfungerende, sier han.
Hva som er grunnen til at den plagede etterforskeren er blitt så typisk i krimlitteraturen, er han usikker på.
- Men kanskje det handler om at folk liter antihelt-typer. De er også spennende å jobbe med som forfatter. Som psykolog er det også ekstra interessant å ha med denne dimensjonen, sier Lundhaug.
Han legger til at rus heller ikke er Isaks største problem. Hans utfordringer er ensomhet, lukkethet og at han har opplevd mye han ikke har klart å håndtere.
- Jeg er veldig opptatt av å lage fullstendige karakterer med dybde. Tidlig i skriveprosessen skrev jeg ned personlighetstrekk for hver av karakterene og litt om livene deres. Ikke alt blir brukt i romanen, men da vet jeg hvem de er, sier han.
Støttende kolleger
Lundhaugs kolleger i Kripos har visst om bokprosjektet lenge, og han forteller at de har vært utrolig støttende. Da forlaget Vigmostad og Bjørke hadde vårslipp 28. mars, og mange av forfatterne skulle presentere bøkene sine fra scenen, dukket 10-12 kolleger fra Kripos opp for å høre på.
- Jeg har utrolig gode kolleger, og det er god støtte å hente hos dem. De har gitt meg mye oppmerksomhet, og bestilte masse bøker med en gang den kom i bokhandelen. Og at de dukket opp på arrangementet setter jeg stor pris på, sier han.
Boka ble lansert under Krimfestivalen 22. mars.