RETTSSIKKERHET
Beslagshåndtering i Agder: Ni av ti kontroller viser avvik fra reglene
Internkontroller av beslagsrom i Agder viser omfattende brudd på regelverket. Våpen har forsvunnet, adgangskontrollen har vært slett, og kravet om to til stede ved destruksjon av bevis har blitt brutt gjentatte ganger.

Det viser en gjennomgang av 147 internkontroller Politiforum har hentet inn fra beslagslokaler i Agder fra 2019 til 2024.
«Det er ikke begrenset tilgang inn til beslagsrom fra sluse. Alle på kontoret ++ har tilgang… […] Det tilstrebes å være to personer under destruksjon. Det er ikke alltid det lar seg gjøre», heter det i en kontrollrapport fra Farsund politistasjon fra november 2023.
Politiet i Agder avviser imidlertid at avvikene Politiforum omtaler har betydning.
Vi har god kontroll på håndtering av beslag i Agder politidistrikt.
– Vi har god kontroll på håndtering av beslag i Agder politidistrikt, og vi er ikke kjent med avvik i Agder politidistrikt som får betydning for resultatene av en straffesak, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, i en e-post til Politiforum.
Han understreker at internkontroller benyttes aktivt i forbedring.
– Ethvert avvik er ett for mye, og vi tar hvert innmeldte avvik på alvor. Politidistriktet jobber kontinuerlig med dette, og det gjøres stadig justeringer og forbedringer.
Tvil om beslagslagring
Korrekt håndtering av beslag er viktig for tilliten til politiet. I en avsløring i Politiforum i fjor, kom det imidlertid fram at politiets beslagshåndtering har vært og er preget av stor usikkerhet og manglende kontroll.
I mange år har det hersket tvil om hvilke beslag som kan lagres, hvor lenge de kan lagres – og hvilke beslag som skal destrueres eller leveres ut.
Usikkerheten bunner i mangelfullt lovverk, politisk sendrektighet og sviktende oppfølging av Riksrevisjonens gjentakende kritikk av politiets beslagshåndtering.
Store avvik
Som en del av arbeidet med denne saken søkte Politiforum innsyn i internkontroller fra beslagsrommene i alle politidistriktene.
Kun Agder innvilget innsyn, og gjennomgangen av de 147 internkontrollene viser også at det har vært store avvik fra Riksadvokatens rundskriv om hvordan beslag skal behandles.
- Det har vært mangelfull styring av hvem som har tilgang til beslagsrommene.
- Rutinen om to personer til stede ved destruksjon har blitt brutt jevnlig.
- Oversikten over beslag har vært mangelfull, og våpen og narkotika har vært på avveie.

Rifle ble borte
I Lindesnes fant man for eksempel i en kontroll i 2019 at en rifle som ble beslaglagt allerede i 2006, var sporløst borte. Internkontrollen ga motstridende opplysninger:
«Riflen er registrert som kommet til rette, og ble beslaglagt i 2006. Den finnes ikke lenger i våpenrommet. Eieren ønsket ikke våpenet tilbake. Det er ukjent om forsikringsselskapet har mottatt våpenet, og dette er ikke kontrollert.»
I samme kontroll fant man at hasj var borte. Det gjaldt også sju haglpatroner. De ble antatt tapt.
I Arendal fant man også at våpen og ammunisjon ble oppbevart i samme våpenrom i andre etasje. På krimteknisk i Kristiansand hadde man på tidspunktet for avviket ikke engang noe lovlig sted å oppbevare våpen, og satte det der man hadde plass:
«Våpen ikke i godkjent skap, har ikke skap», het det i 2021. Avdelingen lovet å sette inn skap. Også Arendal manglet våpenskap.
«Historiske funn»
Politiforum har bedt om intervju med ansvarlige på ulike tjenestesteder. Vi har spurt hvor mange beslagsrom som egentlig finnes i Agder. Vi har bedt om intervjuer om rutiner.
Alt dette avviser påtaleleder Skaar.
Vi har ikke anledning til å kommentere enkeltstående utdrag og funn fra de 147 beslagsrapportene.
– Beslagsrapportene Politiforum viser til strekker seg over mange år, og i flere tilfeller tilbake i tid. Politidistriktet jobber kontinuerlig med dette, og det gjøres stadig justeringer og forbedringer. Vi har ikke anledning til å kommentere enkeltstående utdrag og funn fra de 147 beslagsrapportene, sier han, og peker på at funnene i rapporten er «historiske».
Tre byer skiller seg ut
Tjenestestedene med mest aktivitet har en stor ansamling beslagsrom, ifølge rapportene. Det er også i Kristiansand, Mandal og Arendal de største avvikene ser ut til å finnes.
Manglende adgangskontroll har fremstått som en stor utfordring, uavhengig av type lås. Typisk meldte man etter å ha sjekket på krimteknisk i Kristiansand:
«Alle som har adgang til krimteknisk har adgang til beslagsrom.»
På avsnitt for økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet, sto makuleringsklare bunker av dokumenter åpne for alle som ville inn – blant annet en som hadde sluttet i jobben, går det frem av tilsynsrapportene.
«Står 2 blå makuleringsdunker inne på beslagsrommet. Forsegling er brutt, og dunkene er fulle av dokumenter. Hvorfor står disse her?» spør rapporten.
Må gjøre prioriteringer
Til Politiforum sier Skaar at skjemaene revideres jevnlig for å sikre områder hvor risikoen for avvik ansees størst.
Det er ønskelig for oss at ansatte kjenner en lav terskel for å melde fra om dette.
– Hensikten er å sikre at vi har kontroll og oversikt for å iverksette tiltak. Derfor vil det komme avvik, og det er ønskelig for oss at ansatte kjenner en lav terskel for å melde fra om dette. Dokumentene Politiforum har fått innsyn i er å regne som organinterne dokumenter, som i mange tilfeller blir formulert og utarbeidet med tanke på intern bruk og oppfølging, sier påtalelederen.
Skaar viser til at ressurser også går inn i vurderingen.

– Det gjøres risikovurderinger av innmeldte avvik og løpende prioriteringer av iverksettelse utfra alvorlighetsgrad. På alle områder av politiets arbeid må det gjøres prioriteringer opp mot den til enhver tid gjeldende ressurssituasjon i politidistriktet, sier han.
– Rapportene ser gjennomgående ut til å vise at det er vanskelig å holde kravet om adgangskontroll etter Riksadvokatens rundskriv?
– Kravet til adgangskontroll ansees per i dag å være tilfredsstillende. Det gjøres stadig justeringer og forbedringer av tekniske tiltak, og der disse har svakheter er det etablert administrative rutiner vi anser dekker kravet til kontroll av beslag i straffesak, svarer Skaar.
«Skrivebordsbestemmelse»
For å sikre dokumentasjon og unngå mistanke om at utro tjenere spiser av lasset, har politiet også krav om å ha minst to tjenestepersoner til stede ved destruksjon av beslag. Kravene rundt destruksjon av bevis har vært de samme siden 2010:
«Ved destruksjonen skal det være to personer til stede. Det skal fremgå av saksdokumentene hvem som gav ordre om destruksjon, hvem som var til stede ved gjennomføringen og når og hvor destruksjonen ble gjennomført», heter det i Riksadvokatens rundskriv om beslag fra 2010.
Kontrollene viser at politiet i Agder jevnlig har brutt kravene om to personer til stede ved destruksjon av bevis:
- Mandal: «Det blir vurdert fra tilfelle til tilfelle.»
- Arendal: «’Glipper’ på å være to.»
- Kristiansand: «Usikkert om to ved destruksjon.»
- Arendal og Froland: «Ikke ved utkvittering av spormateriale og annet uten verdi. Ikke nødvendig.»
- Voldsavsnittet Kristiansand: «Ingen rutiner på to til stede ved destruksjon.»
«Skrivebordsbestemmelse»
Søgne og Songdalen politistasjon svarte i 2022 slik på skjemaets spørsmål om det er to til stede:
«Dette er en skrivebordsbestemmelse som ikke er gjennomførbar i praksis. Sprengstoff m.m overleveres Orica for destruksjon. Kniver, luftvåpen m.m samles og destrueres ved å presse det inn i bil hos Bjarne Johansen (bilopphugger, red.anm.).»
Skaar avviser imidlertid at kontrollene tyder på at det rutinemessig ikke er to personer til stede ved destruksjon av beslag.
– Vi opplever ikke dette som en gjennomgående tilbakemelding fra de 147 rapportene. Vi er kjent med enkelte avvik knyttet til dette og dette blir rutinemessig håndtert som andre avvik som meldes inn, sier påtalelederen.

Nytt politihus
I avviksrapportene fra Kristiansand fra 2022 og 2023, ble det pekt på at de snart skal over i et nytt politihus, med et flunkende nytt beslagsrom med bedre orden.
«Ingen liste over hvem som har tilgang. Rommet styrt med adgangskode med tilgang for ansatte i Spesiell etterforskning», het det imidlertid i første kontroll etter åpningen, 28. november 2023, da avsnitt for spesiell etterforskning i Kristiansand gjennomførte internkontroll om beslagsrom.
Antallet beslagsrom i politidistriktet anses hensiktsmessig opp mot behovet.
Skaar vil ikke svare på om det nye beslagsrommet reduserer behovet for andre beslagsrom, og om det nye rommet har fellesfunksjoner for beslag for større deler av distriktet enn i Kristiansand.
– Antallet beslagsrom i politidistriktet anses hensiktsmessig opp mot behovet, sier han.
Ville likevel ikke gi innsyn
Politidistriktet har også avslått Politiforums ønske om å få se både det nye beslagsrommet og andre beslagsrom det har blitt meldt inn avvik fra.
«Opplysningene er av en slik art at de vil kunne si noe om politidistriktets beredskap, kapasitet og potensielle sårbarheter, og kunne bidra til at det gjøres anslag mot steder der det oppbevares beslag», skriver juridisk seniorrådgiver i seksjon for sikkerhet, juridisk rådgiving og dokumentforvaltning i Agder politidistrikt, Merete Moseid Fauchald.
Hun mener innsynsrapportene politidistriktet selv har gitt innsyn i, egentlig burde vært hemmeligholdt.
«Vi ser i ettertid at deler av innholdet det er gitt innsyn i skulle vært unntatt innsyn […], fordi ‘innsyn ville lette gjennomføringer av straffbare handlinger’», skriver hun.