EKSTRA FORSIKTIGE: Hundetjenesten prøver å skåne politihundene så langt det er mulig – frem til man vet mer om den mystiske hundesykdommen.

Hundesykdommen: – Vi er litt mer restriktive i bruken av politihunder

Hundetjenesten gjør det de kan for å beskytte politihundene mot den mystiske hundesykdommen som har ført til flere syke og døde hunder den siste tiden.

Publisert

26 hunder over hele landet har den siste tiden mistet livet etter å ha hatt blodig diaré. Årsaken til sykdomstilfellene er ennå ikke kjent, men hundeeiere er blant annet anbefalt å begrense nærkontakten mellom hunder.

Veterinærinstituttet, Mattilsynet, NMBU Veterinærhøgskolen og andre jobber aktivt for å finne sammenhenger i de mange tilfellene med akutt hundesykdom.

Tirsdag skrev NRK at Veterinærinstituttet ikke kan utelukke at de mange syke hundene er rammet av en slags sesongbetont sykdom – som er kraftigere enn vanlig.

Hundetjenesten gjør nå det de kan for å skåne sine hunder, men politiførstebetjent Lars Mortvedt understreker at beredskapen er til stede.

– Vi arbeider som før, men er mer restriktive i bruken av politihunder når det gjelder de daglige oppdragene. Vi ser an alvorlighetsgraden og nødvendigheten, men står det om liv og helse, er vi så klart nødt til å bruke hundene. Men vi er ekstra påpasselige og tenker på hvor og når vi bruker hundene, noe som vil føre til litt lavere aktivitet med hundene akkurat i denne perioden, sier han til Politiforum. 

PASSES PÅ: Lars Mortvedt i hundetjenesten forklarer at de er svært nøye med hvor de lufter og trener politihundene.

LES OGSÅ: Felix (4) markerte på en tilsynelatende vanlig plankehaug

– Vil være alvorlig

Mortvedt forklarer at det er ekstra utfordrende når man ikke vet hva sykdommen skyldes, men sier at hundetjenesten forholder seg til rådene som har blitt gitt alle hundeeiere.

– Vi gjør det vi kan, og det vi tror er best. Det vil være veldig alvorlig hvis våre hunder blir syke. Det tar lang tid å trene opp en ny politihund, og beredskapen og redningstjenesten vil lide dersom man ikke har nok politihunder, forteller Mortvedt.

Selv om det har vært sykdomstilfeller med lignende symptomer i hele landet, understreker Mattilsynet at så vidt de vet, er det ikke noen unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-området.

LES OGSÅ: Forskning på politihunder: Kan sile ut de beste når de er et halvt år

Powered by Labrador CMS