SOMMERMODUS: Bjørn Sigmund Rolland har en hektisk hverdag som hundrefører i Vest politidistrikt. Her nyter han ferien i Spania.

− Her slapper jeg helt av

Bjørn Sigmund Rolland i hundetjenesten i Vest politidistrikt er i riktig modus på ferie i Spania.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbeidshverdagen i politiet.

Hundeførereren Bjørn Sigmund Rolland gikk til topps sammen med hunden Cooper i nordisk mesterskap for politihunder tidligere i juni.

− Hva skal du i ferien?

Jeg har vært i Torrevieja i Spania sammen med sønnene mine og kona mi. Jeg har hatt det kjempefint, men jeg fikk ødelagt menisk og korsbånd i vår så det ble litt begrenset aktivitet. Jeg har badet mye og sittet mye rolig i en stol – med stråhatt og en bok, og konen min Elisabeth serverer. Resten av ferien blir på hytta i Eidfjord på Hardangervidda. Dit skal også hunden Cooper få være med.

− Hva er det beste med sommeren?

Det er det å koble helt av og ha ro til å være sammen med familien. I min jobb blir det mange telefoner og diverse jobbrelaterte ting på kveldstid, så når det er ferie kommer jeg i en modus hvor jeg slapper helt av. Det er ingenting som jeg må. Det er godt.

− Hva gjør du når du skal slappe av?

Da leser jeg en god bok. Det blir mye Jo Nesbø. Jeg er veldig glad i krim, og det har nok overraskende nok noe med jobben å gjøre.

− Et typisk sommermåltid: Hva lager du?

Jeg spurte min kone, og da lo hun. Jeg er vel ingen kokk. Men jeg liker godt å spise kyllingspyd med godt tilbehør til, for eksempel salat.

Hva tar du med deg til en øde øy?

Leatherman, og min kone, Elisabeth. Jeg trives veldig godt i det selskapet og begge er veldig kjekke å ha.

Politiet er under store endringer, hva synes du er vanskeligst?

Det er dette med nærpolitireformen, som de kaller den. Mange ute i distriktet føler ikke at det er noen nærpolitireform. Folk er redde og usikre på hva som kommer til å skje videre med arbeidsplassen og arbeidshverdagen. Vi i hundetjenesten er ikke så berørt sammenlignet med andre i politiet, men helt siden jeg begynte i politiet i 1996 så har det vært nedleggelser av lensmannskontor, samlokalisering og reformer. Jeg skjønner at vi må endre oss, men med denne reformen som pågår nå er det mange som mener at politiet nettopp mister nærheten til distriktene. Og kanskje handler det mest om å spare penger?

− Og hva har du tro på?

Jeg har tro på at vi får mer spisskompetanse på etterforskning og operative tjenester. Det er bra at vi får verktøy til å kunne dele og spre informasjon raskere. Jeg håper det blir enda bedre løsninger på dette med den nye reformen, slik at vi får mer effektiv straffesaksbehandling.

Hvilken hendelsen i jobben din kommer du aldri til å glemme?

Det er et snøras i Mosjøen 16. mai for mange år siden. Flere omkom, deriblant tre søstre. Jeg og hunden ble sendt for å søke etter de omkomne. Da jeg kom opp dit var det en stemning som jeg aldri kommer til å glemme. En hel familie hadde blitt så brutalt rammet av naturkreftene. Det var så følelsesmessig å være der. Samtidig ble jeg så rørt over innsatsen til lokalbefolkningen - de sto på og det var et helt unikt samhold. Det er liksom rammen rundt det hele gjør at jeg aldri kommer til å glemme denne tragiske hendelsen. Dagen etter var det jo nasjonaldagen, og i 17.mai-toget i Mosjøen var det helt stille, ble jeg fortalt etterpå.

− Til slutt, en sommerhilsen; Hva vil du si til kollegene dine:

Vær stolte over å være politi! Jeg er stolt over den jobben og innsatsen vi gjør! Jeg ønsker alle en riktig god sommer.

TIL TOPPS: I juni deltok norske hundeførere og hundene deres i Nordisk Mesterskap for politihunder. Aller best av de norske var Bjørn Sigmund Rolland og hunden Møllers Cooper, som til slutt stakk av med tittelen som Nordens beste patruljehund, etter å ha vunnet disiplinene spor og feltsøk. Det holdt til sammenlagtseier. ARKIVFOTO
Powered by Labrador CMS