Politiet beskyldes for triksing med narkotall

Politidirektøren presenterte nylig den høyeste oppklaringsprosenten på seks år. Riksadvokaten reagerer nå og mener politiet fører narkostatistikk med gaffel.

Publisert Sist oppdatert

Førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet mener deler av oppgangen i oppklarte saker i første halvår skyldes at enkelte politidistrikt deler narkotikasakene opp i overdrevent mange punkter, skriver Bergens Tidende.

- Arresterte i mindre saker kan få en siktelse som omfatter egne punkter for både kjøp, salg og oppbevaring. Og har han brukt et halvt gram av stoffet selv - ja, så siktes han for det også. Statistisk kan det bety at man får flere oppklaringer ut av det som egentlig burde være ett forhold, sier Strand.

Riksadvokaten mener politiet gjør dette med vilje for å bedre statistikken og oppfordrer landets statsadvokater og politimestre til å endre praksisen.

Politiets Fellesforbund har i flere år hevdet at målekriteriene i politiet, oppklaringsprosent og saksbehandlingstid, gjør at fokuset blir satt på å løse enklere og mindre saker og ikke å på å oppklare omfattende og sammensatte saker. De første sakene gir gode statistikk-tall: mange saker oppklares fort.

- Det Riksadvokaten beskriver er manipulering av statistikk, og det er helt uakseptabelt. Men dette er nok et utslag av det jaget som er i politiet nå. Blant annet er det viktig i politisk sammenheng å vise at man oppnår resultater, sier Politiets Fellesforbunds leder Arne Johannessen i en kommentar til Bergens Tidende.

Han møtte i vår sterk motbør fra flere politimestre da han hevdet at politiet konsentrerer seg om å løpe etter rusavhengige fremfor å ta bakmennene, nettopp for å bedre statistikkene.

Ifølge Johannessen har flere tillitsvalgte også varslet Politiets Fellesforbund om praksisen med å dele opp narkosaker i flere punkter.

- Jeg synes dette er ille for de distriktene som ikke driver med slikt juks og fanteri. Det er veldig bra at Riksadvokaten tar opp dette, og jeg håper det blir fulgt opp skikkelig, sier Johannessen.

Powered by Labrador CMS