ØST POLITIDISTRIKT

Ansatte blir syke på operasjonssentralen

Det er avdekket alvorlige arbeidsmiljøutfordringer på operasjonssentralen i Øst politidistrikt. Mange ansatte blir syke og får varige helseplager. I et anonymt varsel til Politidirektoratet blir det hevdet at ledelsen i distriktet ikke tar problemene på tilstrekkelig alvor. Problemene har vedvart siden 2018 og er fortsatt ikke løst.

UTFORDRINGER: Helt fra tre operasjonssentraler ble slått sammen til en sentral i Øst politidistrikt i 2018, har det vært alvorlige arbeidsmiljøproblemer og kapasitetsutfordringer. I fem år har det vært stadig nye runder med varsler og undersøkelser. Nå har ansatte på ny slått alarm. Øst politidistrikt ledes fra politihuset i Ski (bildet).
Publisert Sist oppdatert

Det nye anonyme varselet ble mottatt av Politidirektoratet (POD) 4. oktober i år. Vurderingsgruppen i POD besluttet å oversende varselet til Øst politidistrikt for videre håndtering. Det skjedde 19. oktober, men politidistriktet ble varslet muntlig allerede 10. oktober.

«Varslingsgruppen i Øst politidistrikt har konkludert med at påstandene i varselet, som er knyttet til forhold som kan innebære fare for liv og helse (a), eller uforsvarlig arbeidsmiljø (e), er å anse som et varsel om kritikkverdige forhold, jf. arbeidsmiljøloven § 2 A-1», fremgår det av en intern e-post ved Øst politidistrikt, datert 1. november i år.

«Over en lengre periode har det pågått systematiske HMS-brudd ved operasjonssentralen i Øst pd», heter det innledningsvis i varselet, som Politiforum sitter med gjenpart av. Varselet bruker «vi»-formen om avsender, noe som trolig betyr at det er flere ansatte som står bak dokumentet.

«Arbeidsgiver har ignorert tidligere varsel og bevisst trenert ut arbeidsprosessene i arbeidet som er startet tilknyttet forrige varsel», skriver varslerne.

Kraftig kritikk av ledelsen

I varselet beskyldes arbeidsgiver både for manglende evne og vilje til å gjøre noe med arbeidsmiljøproblemene. Det blir også hevdet at det blir gitt feilinformasjon i rapporteringen om hvilke tiltak som er gjennomført.

«Prosessene rundt både utvelgelse av deltakere og resultater fremstår kamuflerte. Flere av tiltakene arbeidsgiver har «iverksatt» er direkte løgn. Bl a at turnover har gått ned som følge av innsats og tiltak fra arbeidsgiver. Sannheten er at arbeidsmarkedet for politiutdannede har aldri vært dårligere. Dermed sitter folk stille i båten enn så lenge», skriver varslerne. 

Over en lengre periode har det pågått systematiske HMS-brudd ved operasjonssentralen i Øst pd.

Anonyme ansatte i varsel til Politidirektoratet

«En annen løgn er at arbeidsgiver hevder de har fått (FOT) bygget treningsrom i Ski. For det første er dette et prosjekt initiert av vernetjenesten i sin tid. For det andre har FOT ikke deltatt i prosjektering, møter eller bidratt økonomisk. For det tredje er det ikke tid til å trene ei heller blir dette tilrettelagt av arbeidsgiver i arbeidstiden. Man trenger ikke grunnkurset i HMS-ledelse fra POD for å forstå at det er en åpenbar sammenheng mellom helse og stressmestring», heter det i varselet.

Politiforum har hatt tilgang til øvrig dokumentasjon, blant annet interne rapporter fra Øst politidistrikt og intern korrespondanse, som bekrefter hovedtrekkene i påstandene fra varslerne. Politiforum har imidlertid ikke sett dokumentasjon som beviser at det er gitt bevisst feilinformasjon i prosessen, annet enn at det er avvik i faktiske opplysninger. Politiforum kan derfor ikke utelukke at avvikene i faktagjengivelse også kan skyldes misforståelser.

Bekrefter varsel

Politiforum har konfrontert ledelsen i Øst politidistrikt med påstandene i varselet. 

— Arbeidsgiver har mottatt et varsel med påstander om arbeidsforhold ved Operasjonssentralen som Politiforum nå har fått innsyn i. Vi tar varselet på største alvor og har satt i gang en undersøkelse med eksterne for å grundig gjennomgå påstandene som er fremsatt. Jeg er derfor forhindret fra å kommentere dette ytterligere, svarer sjef for Felles enhet for operativ tjeneste (FOT), Kristin Aga. 

ALVORLIG: – Vi tar varselet på største alvor, sier sjef for Felles enhet for operativ tjeneste (FOT) i Øst politidistrikt, Kristin Aga. Distriktet har nå satt i gang en ny runde med undersøkelser. Slike runder har Øst politidistrikt hatt siden 2018.

Hun legger til: 

— Generelt sett er operasjonssentralen en arbeidsplass med et høyt arbeidspress. Dette er arbeidsgiver godt kjent med og noe vi har jobbet med over tid. Det skal likevel ikke være slik at ansatte opplever et uforsvarlig arbeidsmiljø. Operasjonssentralen har en sentral rolle i distriktet, og er svært viktig med tanke på hvordan distriktet løser samfunnsoppdraget. Jeg er opptatt av at alle medarbeidere ved operasjonssentralen har et forsvarlig arbeidsmiljø hvor det trygt å si ifra.

Politimester Cecilie Lilaas-Skari peker på krevende driftsrammer økonomisk som en underliggende årsaksfaktor.

Politimester Cecilie Lilaas-Skari i Øst politidistrikt.

— Den økonomiske situasjonen for politiet er krevende, også for Øst politidistrikt. Operasjonssentralen har en sentral rolle i distriktet og det har vært viktig for distriktets ledelse å skjerme operasjonssentralen for nedtrekk slik at vi har kunnet opprettholde minimumsbemanningen, sier Lilaas-Skari til Politiforum.

— Som øverste leder er jeg opptatt av alle ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø. Når det gjelder arbeidsforholdene ved Operasjonssentralen inngår dette i de pågående undersøkelsene knyttet til varslingen. Fordi det er en varslingssak under behandling kan jeg ikke gi ytterligere kommentarer ut over at vi tar varselet på største alvor, sier politimesteren.

Kritikk av POD

Også POD får kritikk i varselet, for å ikke føre nødvendig tilsyn med arbeidsmiljøarbeidet i Øst politidistrikt. Varslerne skriver at mange av arbeidsmiljøtiltakene som er iverksatt bærer preg av «venstrehåndsarbeid» og krever at POD kommer mer på banen.

«I tillegg har arbeidsgiver kvittert ut avvikene selv - og gitt seg selv grønn score. Ikke særlig tillitvekkende og svært uryddig. HMS-seksjonen i POD og lokalt HMS-ledd utfordres til å gjennomgå rapporten punkt for punkt og speile dette opp mot tiltakene som er «gjennomført». Det er også grunn til å tro at scoren i dag vil være lavere på en rekke av funnene. En dialog med verneombudet kan bekrefte dette», heter det i varselet.

Politidirektoratet svarer ikke direkte på denne kritikken eller oppfordringen om å ta en mer aktiv rolle.

I tillegg har arbeidsgiver kvittert ut avvikene selv - og gitt seg selv grønn score. Ikke særlig tillitvekkende og svært uryddig.

Anonyme ansatte i varsel til Politidirektoratet

«Når POD mottar et varsel der ikke politimester er påvarslet, så sender POD i henhold til etatens varslingsrutine saken over til det aktuelle politidistriktet for undersøkelser/oppfølging. Det ble også gjort i denne saken. Øst politidistrikt skal levere en evaluering av behandlet sak til Politidirektoratet», opplyser leder av arbeidsrettsseksjonen i POD, Frode Aarum, i en e-post til Politiforum.

Dokumentasjon Politiforum sitter med, viser at tidlige funn i starten av kartleggingen av arbeidsmiljøet ved Øst politidistrikt avdekket at seks av ti ansatte ved operasjonssentralen vurderte å bytte jobb. Senere har dette tallet økt vesentlig,

«Tilliten til ledelsen er fraværende hos de fleste og arbeidsgiver kan forvente seg en strøm av oppsigelser når den økonomiske situasjonen bedrer seg. Før den tid er vi redd flere av våre flinke kolleger, inkludert oss selv, må sykemelde oss for å ivareta vår egen helse ettersom arbeidsgiver og HMS-systemet internt svikter», skriver varslerne og fortsetter:

«Det er påfallende at ingen fra øverste ledelse har uttalt seg om rapporten. Det er påfallende at rapporten har blitt forsøkt holdt skjult over en periode.»

Publikums sikkerhet

I varselet slås det fast at konsekvensene ikke bare er at folk blir syke, men at også publikums sikkerhet blir satt i fare.

VARSELET: Dette er det anonyme varselet som Politidirektoratet mottok 4. oktober i år. POD har oversendt varselet til ledelsen i Øst politidistrikt for videre oppfølging. Mange av de samme saksforholdene ble varslet om også i 2020.

«Konsekvensene for publikum er et svekket tilbud fra politiet, hvor 112-anrop ikke blir besvart innen tiden, 02800-anrop som ikke blir besvart i det hele tatt. Som igjen betyr at forsøker man å nå politiet i Øst politidistrikt, når man ingen», heter det i varselet.

— Arbeidsgiver står i en presset økonomisk situasjon, og forsøker åpenbart å prøve alle muligheter for gratis løsninger, men svikter hva gjelder personaloppfølgning av egne ansatte. Det synes heller ikke som om at arbeidsgiver ser en korrelasjon mellom arbeidsmiljø, bemanning og tjenestene vi leverer til publikum. Kombinert med en økende mistro og sviktende tillitt til ledelsen er situasjonen blitt uholdbar og politiet svikter grovt på sitt samfunnsoppdrag i Øst politidistrikt, sier en kilde i Øst politidistrikt til Politiforum.

Varslerne forteller også at ledelsen i Øst politidistrikt har redusert antallet ansatte ved operasjonssentralen som får IP-trening og godkjenning. Dette tallet skal ha blitt halvert.

«At seksjonsleder og sjef FOT ikke evner å forstå det er en sammenheng mellom operativ trening og ledelse av operative oppdrag er for oss fullstendig uforståelig og dypt bekymringsverdig», heter det. 

Startet i 2018

De alvorlige og økende arbeidsmiljøutfordringene ved Øst politidistrikt er en historie som går i alle fall fem år tilbake i tid.

I mars 2018 ble operasjonssentralene i de tidligere politidistriktene Østfold, Follo og Romerike slått sammen til en felles operasjonssentral, lokalisert til Follo politistasjon i Ski. Ganske umiddelbart fikk operasjonssentralen utfordringer med å nå det nasjonale kravet til aksesstid på 20 sekunder for minst 95 prosent av telefonhenvendelsene til politiets nødtelefon 112. Å komme gjennom på 02800 ble enda vanskeligere.

INFORMERTE: I juni 2018 varslet Øst politidistrikt på X, tidligere Twitter, at operasjonssentralen ikke lenger maktet å besvare ordinære telefonhenvendelser på 02800.

I juni 2018 gikk politidistriktet, oppsiktsvekkende nok, selv ut på Twitter og ba publikum om å ikke ringe. Årsaken var kapasitetsutfordringer på den nye operasjonssentralen, som nå skulle betjene et mye større distrikt enn tidligere.

Til NRK forteller daværende lokallagsleder for Politiets fellesforbund i Øst politidistrikt i 2018 at heller ikke han selv eller annet politipersonell kommer gjennom på telefon dersom de på fritiden forsøker å varsle om mulige lovbrudd.

Det tar heller ikke lang tid før det store og økede arbeidspresset på den nye felles operasjonssentralen manifesterer seg i form av arbeidsmiljøutfordringer og helseplager for de ansatte.

Bedriftshelsetjenesten Stamina Helse (som i dag heter Avonova) blir koplet på. I en undersøkelse som blir gjennomført i tidsperioden 17. oktober til 22. november i 2018 fremkommer det at det er meldt om «seks tilfeller av mulig eller sannsynlig arbeidslatert sykdom til Arbeidstilsynet».I tillegg er «29 ansatte [...] blitt henvist til spesialisthelsetjenesten eller er anbefalt oppfølging hos fastlege.»

«De ansatte har potensielt helseskadelige eksponeringer, som støy, skiftarbeid og arbeid foran dataskjerm. Det er flere som angir plager relatert til alle disse eksponeringene», heter det i rapporten, som legger til:

ALVORLIGE FUNN: Stamina Helse gjorde flere alvorlige funn da arbeidsmiljøet ved operasjonssentralen ble undersøkt allerede senhøsten 2018.

«Mange oppgir stor frustrasjon knyttet til arbeidsmengde, høy arbeidsbelastning, dårlig kommunikasjon med ledelse og utfordringer knyttet til omstillingsprosessen i politiet.»

Tiltakslisten fra 2018

Følgende øyeblikkstiltak ble anbefalt den gang fra bedriftshelsetjenesten Stamina Helse:

  • Kartlegging og risikovurdering av støy fra headset på operasjonssentralen.
  • Påse at bedriften forebygger belastninger knyttet til psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø. Vurdere tiltak som kan gi økt trivsel. Ble anbefalt å gjennomføre en utdypende kartlegging og risikovurdering av arbeidsmiljøet.
  • Styrke fokuset på god ergonomi, for å forebygge rygg- og skjelettplager.
  • Legge til rette for og oppfordre til regelmessige skjermpauser.
  • Inkludere og involvere de ansatte bedre ved utarbeidelse av turnusplaner.
  • Stamina Helse minnet samtidig om viktigheten av å gjøre løpende risikovurderinger og at det ble foretatt grundige helseundersøkelser minst hver 3. år.

Anonymt varsel i 2020

Men i 2020 var tålmodigheten til mange ansatte på operasjonssentralen i Øst politidistrikt oppbrukt, etter å ha ventet lenge på tilstrekkelige tiltak og forbedringer etter arbeidsmiljørapporten fra november 2018.

En eller flere ansatte satte seg ned og formulerte et anonymt varsel.

Her heter det:

«Det er trolig ingen enhet i Øst pd som har et mer intenst og låst arbeidsmiljø enn hva de ansatte på operasjonssentralen har. Arbeidspresset på operasjonssentralen er til tider svært høyt. Dette gjelder særlig på dag og kveld i ukedagene, samt på kveld og natt i helgene. Da er det svært mange henvendelser og oppdrag som operasjonssentralen skal håndtere.»

SAGT AV ANSATTE VED OPERASJONSSENTRALEN I ØST POLITIDISTRIKT

«Kokt i hodet hver dag, en påkjenning. Skjermpauser får vi aldri, har nesten ikke samvittighet til å ta lunsj.»

«Stor arbeidsmengde, ingen rom for skjermpause. Ingen har samvittighet til å gå fra stasjonen for å la øyne og øre hvile i 5 minutter, er altfor stor pågang.»

«Går utover trivelsen at vi er så underbemannet, gruer meg ofte til jobb. Men trives med kolleger og arbeidsoppgavene i seg selv.»

«Slitsomt å jobbe dagvakt rett etter nattevakt, vanskelig å snu døgnet.»

«Blir sliten, vondt i hodet etter lang dag:»

«Hender vi må være hjemme fra jobb syke, hvis vi ikke har fått sovet før vakt. Arbeidet vårt krever

fullt fokus og det ville ikke vært forsvarlig å dra på jobb.»

«Opplever noe dårlig kommunikasjon fra ledelse, at vi ikke blir hørt.»

«Får sjeldent tatt skjermpause, som er anbefalt. Får dårlig samvittighet av å gå fra plassen, vet da

at det blir mer på de som sitter igjen. Er fullt kjør hele dagen.»

«For stort trykk, merker jeg blir mer sliten her enn på andre avdelinger jeg har jobbet på.»

«Høy turnover her, folk blir slitne.»

«Merker det blir mer og mer slitsomt å skulle snu døgnet etter nattevakt.»

«Blir trøtt på nattevakt, vanskelig å ha gode rutiner på trening og kosthold når man jobber skift

- Utfordrende med skiftarbeid og lang pendlevei.»

«Blir sliten og trøtt, lange dager foran skjerm med mye lyd.»

«Sliten/utmattet, mye lyd og stress og lange vakter.»

«Hodepine nesten hver dag.»

Kilde: Stamina Helses arbeidsmiljørapport fra november 2018

Ifølge varselet var det få eller ingen ansatte ved operasjonssentralen som rakk hverken å ta sin 30 minutters lunsjpause eller skjermpauser under vaktene sine.

«På sikt vil det å jobbe under slike arbeidsvilkår føre til at flere blir slitne, utbrent og sykemeldte. Dette har vi flere eksempler på på operasjonssentralen. Vi har ansatte som er utbrente og langtidssykemeldte, ansatte som ikke lenger orker å jobbe natt, og ansatte som må få tilrettelagt arbeid for å orke å leve et normalt familieliv ved siden av arbeid. Vi har også flere ansatte som har fått Tinnitus. Det kan være ulike og individuelle årsaker til denne diagnosen, men det de alle har til felles er at de jobber på operasjonssentralen hvor det er konstant støy på ørene over tid. Ansatte har fått varige skader og vært nødt til å slutte på operasjonssentralen», het det i varselet, som slo fast at den mest kritisk lave bemanningen var i helgene.

«Her må det gjøres endringer snarest», lød den innstendige oppfordringen.

Forskningsprosjekt

Høsten 2020 beslutter POD og HR-ledelsen i Øst politidistrikt i fellesskap å kople på forskningsmiljøet ved Politihøgskolen (PHS) for å granske arbeidsmiljøet ved operasjonssentralen i Øst politidistrikt. Dette arbeidet blir etterhvert utvidet i omfang og tar form av et tverrfaglig samarbeidsprosjekt som også involverer Universitetet i Oslo (UiO), Oslo universitetssykehus (OuS), Rikshospitalet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Tidligere i år kom forskningsrapporten «Arbeidsvilkår på operasjonssentralen (APO)» i Øst politidistrikt. 79 nåværende og tidligere ansatte deltok i studien, hvor 20 var tidligere ansatte.

«De mest fremtredende fysiske plagene er knyttet til hørsel (enkeltfrekvenser og tinnitus), smerter i korsrygg og søvnproblemer. Hele 54 prosent oppfylte de diagnostiske kriteriene for Insomni, (søvnforstyrrelser) og det er en betydelig positiv sammenheng mellom Insomni og opplevd stress», heter det i forskningsrapporten.

«Symptomer på depresjon var den mest fremtredende mentale plagen, og noe høyere enn i den generelle befolkningen. Deltagerne rapporterer høy arbeidsbelastning, og de som opplever støtte fra leder og kollegaer rapporterer i mindre grad symptomer på utbrenthet. Halvparten av de som har vært eller er sykemeldt oppgir at dette skyldes forhold ved jobben», skriver forskerne, som har vært ledet av professor Brita Bjørkelo. Rapporten inneholder også en advarsel.

«For å forhindre eskalering av den nåværende situasjonen med høy grad av turnover, dokumenterte tinnitusplager, høyt sykefravær og manglende mulighet til å hente seg inn igjen, er det viktig at forholdene gjøres noe med i tråd med systematisk helse-, miljø- og sikkerhets (HMS) arbeid», står det i rapportens sammendrag.

Bare 17 prosent vil bli

Politihøgskolen påpeker også i rapporten at det er et betydelig antall ansatte som på grunn av det store arbeidspresset føler så sterkt på kollegiale hensyn at de kommer på jobb selv om de burde holdt seg hjemme når de er syke. Dette omtaler rapporten som sykenærvær, noe som er et mer hyppig forekommende fenomen blant ansatte i samfunnskritiske yrker.

OPPSIKTSVEKKENDE: Politihøgskolens forskningsrapport understreker alvorligheten av situasjonen og la fram flere oppsiktsvekkende funn.

«Resultatene fra APO viser at flesteparten av deltagerne (72 %) har gått på jobb selv om helsetilstanden var såpass dårlig at de burde ha vært hjemme fra jobb», heter det i rapporten om Øst politidistrikt.

I rapporten fremgår det at det bare er rundt 17 prosent av respondentene som ikke har vurdert å bytte jobb. 68 prosent av respondentene som var ansatt ved operasjonssentralen svarte at de hadde vurdert å finne seg en annen jobb, mens ytterligere 41 prosent svarte at de allerede hadde forsøkt.

Og blant de som hadde sluttet på operasjonssentalen var det hele 85 prosent som oppga at helsetilstanden deres hadde blitt bedre etter at de hadde fått seg en annen stilling.

Nasjonal oversikt

Politiforum har de siste ukene forsøkt å kartlegge arbeidssituasjonen ved operasjonssentralene ved alle landets 12 politidistrikter. Også ved en rekke andre operasjonssentraler er det krevende arbeidsforhold, opplyser ulike kilder. Vi har derfor stilt fire spørsmål til alle distriktene om bemanningssituasjon, sykefravær og andre forhold og samlet svarene i en egen nasjonal oversikt.

SVARENE: Dette forteller de ulike politidistriktene om hvordan det står til med kapasitet og arbeidsmiljø ved operasjonssentralene.
SVARENE: Dette forteller de ulike politidistriktene om hvordan det står til med kapasitet og arbeidsmiljø ved operasjonssentralene.

Svarene viser at ledelsen i distriktene i varierende grad erkjenner driftsutfordringer på operasjonssentralene.

Sjef for FOT i Øst politidistrikt, Kristin Aga, valgte å gi et samlesvar på de fire spørsmålene som Politiforum stilte.

«Operasjonssentralen er en arbeidsplass med til tider høyt arbeidspress. Dette er arbeidsgiver godt kjent med. Det har derfor i en økonomisk krevende tid vært viktig for ledelsen i distriktet å forsøke å skjerme nedtrekk av ansatte på operasjonssentralen. Dette betyr at den satte minimumsbemanningen på operasjonssentralen per dags dato ikke er rørt, men opprettholdes. Det er jeg glad for», skriver Aga.

«Dette er viktig for å løse samfunnsoppdraget, men også med hensyn til de ansattes HMS. Når det er sagt, skal jeg være ærlig og erkjenne at å finne denne balansen mellom innkomne oppdrag og den enkeltes HMS er en krevende øvelse i en tid med mange tunge og ressurskrevende oppdrag», erkjenner hun.

Øst politidistrikt har ikke ønsket å svare på hva sykefraværet er for operasjonssentralen spesifikt.

«Sykefraværet på operasjonssentralen ligger per dags dato litt over gjennomsnittet for distriktet», skriver Aga.

Da Politiforum senere spurte om et oppfølgende intervju med FOT-sjefen, takket hun nei til dette. Øst politidistrikt har heller ikke ønsket å gjøre tilgjengelig bilder eller å åpne for fotografering av operasjonssentralen.

TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på e-post kjetil@pf.no eller tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.

Powered by Labrador CMS