Vil gi politiet plikt til å bistå Arbeidstilsynet når de møter utfordringer

Politiet har ikke fått lov til å bistå i Arbeidstilsynets kontroller tidligere. Nå vil regjeringen gi politiet plikt til å bistå når Arbeidstilsynet møter hindringer. 

Bildet er et illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

Da a-krimsamarbeidet ble startet var tanken at Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet og politiet skulle være likeverdige parter, i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Men allerede da det første a-krimsenteret i Stavanger ble opprettet i 2014, ble det stilt spørsmål om politiet hadde lov til å delta på de felles aksjonene, og i 2020 kom en utredning som slo fast at politiet ikke hadde lov til dette, hvis det ikke forelå noen mistanke om at det foregikk noe kriminelt på stedet. 

Kolleger på a-krimsenterne ble vitne til at politiet ble stående utenfor mens de andre kontrolletatene gikk til aksjon mot kriminelle, har Fri Fagbevegelse tidligere skrevet. 

For å endre på dette, foreslår Arbeids- og inkluderingsdepartementet å endre loven, slik at politiet har plikt til å bistå Arbeidstilsynet. 

Dette skriver departementet i forslaget: «I enkelte tilfeller møter Arbeidstilsynet på hindringer når det gjelder gjennomføringen av tilsyn og manglende etterlevelse av vedtak. Arbeidstilsynet kan for eksempel bli nektet adgang til stedet de skal inspisere eller oppleve at virksomheten fortsetter driften til tross for pålegg fra Arbeidstilsynet om at den må stanse. I høringsnotatet foreslås det at det fastsettes tydelige bestemmelser i arbeidsmiljøloven om at politiet har plikt til å bistå Arbeidstilsynet i slike tilfeller.» 

 Forslaget har høringsfrist 15. oktober. 

– Vi skal ha et trygt og seriøst arbeidsliv i Norge. I dag er noen deler av arbeidslivet utsatt for arbeidslivskriminalitet. Dette gir konsekvenser både for de seriøse bedriftene, for arbeidstakere og for samfunnet. Derfor må vi gjøre det vanskeligere for useriøse aktører. Med våre nye forslag vil det bli vanskeligere å unndra seg tilsyn, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, i en pressemelding. 

Powered by Labrador CMS