STOLTE: De firbente stilte seg opp for et seiersbilde etter bestått prøve. Politibetjentene (og stolte eiere) er fra Lillehammer, Hamar og Gjøvik. Morten Norland er nummer fire fra venstre med hunden Hunter.
STOLTE: De firbente stilte seg opp for et seiersbilde etter bestått prøve. Politibetjentene (og stolte eiere) er fra Lillehammer, Hamar og Gjøvik. Morten Norland er nummer fire fra venstre med hunden Hunter.

Trosset snøstorm - ble lavinehunder

De fire politihundene fra Innlandet politidistrikt fikk oppleve både nedbør og snøstorm da de skulle gjennomføre godkjenningsprøven i lavinekurs.

Publisert Sist oppdatert

Om det skulle gå et snøskred i Innlandet politidistrikt i påsken, står fire ferske lavinehunder klar til å hjelpe.

En av dem er politihunden Hunter, som snart fyller tre år.

Eieren er politibetjent Morten Norland, som holder til ved Gjøvik politistasjon.

Etter 12 år som politi ønsket han en ny utfordring. Nemlig Politihøgskolens lavinestudie, som gir ti studiepoeng.

Varigheten går over et semester, og inneholder samlinger og egentrening.

I Røldal på Vestlandet skulle ekvipasjen gjennom en godkjenningsprøve, der alle fikk bestått.

- Jeg ville prøve studiet da det er en trivselsfaktor å være ute i fjellet. Søk og redning er en kategori vi bruker mye tid på, som jeg personlig synes er veldig interessant å fordype meg i, forteller Norland.

Nå som schæferen Hunter har lært å søke etter mennesker begravd under snøen, får han potensielt flere oppdrag der han kan bistå gjennom året.

På vinterhalvåret går nemlig antall redningsaksjoner på barmark ned da færre ferdes til fots.

Utfordrende værmessig

Under godkjenningsprøven og oppholdet i Røldal fikk politibetjentene oppleve mye vær.

- Vi fikk prøvd oss værmessig og det var god læring. Det var veldig mye nedbør og en dag med snøstorm. Det ble et friskt og fuktig kurs, men et veldig bra sted å ha utdanning, forteller politibetjenten.

Lavinetjeneste handler om at hunden skal ha forventninger om å finne mennesker som er begravd i snøen. Primært brukes ekvipasjene i forbindelse med snøskred der det kan være savnede personer.

Nå som fire av Innlandet politidistrikts patruljehundekvipasjer ble lavine-godkjent forrige uke, er politidistriktet enda bedre rustet til å redde liv.

Powered by Labrador CMS