OMDISKUTERT REFORM: Jonas Gahr Støre, leder av Arbeiderpartiet, sier de ikke lenger kan støtte politireformen. Statsminister Erna Solberg sier hun ikke forstår hva Ap mener når de trekker støtten.
OMDISKUTERT REFORM: Jonas Gahr Støre, leder av Arbeiderpartiet, sier de ikke lenger kan støtte politireformen. Statsminister Erna Solberg sier hun ikke forstår hva Ap mener når de trekker støtten.

Støre: - Ap kan ikke lenger støtte politireformen

Jonas Gahr Støre mener vedtatte forbedringer i reformen ikke har kommet, og at de ikke lenger kan støtte politireformen.

Publisert

I 2015 ønsket Arbeiderpartiet politireformen velkommen, og de var en del av stortingsforliket med Høyre, Frp og Krf. Lørdag varselet Ap-leder Jonas Gahr Støre at de ikke lenger kan støtte reformen. 

Det betyr at Ap trekker støtten til den største omleggingen av norsk politi, som partiet avtalte med Solberg-regjeringen i 2015, skriver VG. 

Støre har også tidligere uttalt til Politiforum at reformen er underfinansiert, og at han mener regjeringen har brutt forliket

LES OGSÅ: Støre: Politireformen er underfinansiert

- Forbedringene har ikke kommet

Til VG sier han at Ap har ventet på vedtatte forbedringer. Ifølge Støre har ikke disse forbedringene kommet, og derfor mener han tiden er inne for å si at de ikke kan støtte reformen lenger. 

Over 100 av landets Ap-ordførere sendte tidligere i sommer et brev til justisminister Jøran Kallmyr (Frp), med et krav om å styrke nærpolitiet. Ordførerne mener regjeringen har gått bort fra målene fra stortingsforliket i 2015, som lå til grunn for vedtaket om å igangsette den såkalte «Nærpolitireformen». 

Brevet ble sendt etter offentliggjøringen av en rapport fra Statistisk Sentralbyrå, som viste at rundt halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk i politiet i perioden 2016–2018. 

Støre mener blant annet at reformen har lidd under kritisk mangel på lederskap, og trekker fram at Solberg-regjeringen har hatt syv justisministere i perioden. 

LES OGSÅ: Ga justisministeren 45 siders dokument om politihverdagen: - Jeg ønsker å vite om dette

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener det er vanskelig å ta Ap seriøst. 

- Dette er typisk «Vingle-Jonas», spør du meg. Her prøver liksom Arbeiderpartiet å være et ansvarlig parti, og støtte store reformer sånn som Ap alltid har gjort, men så blir fristelsen til også å være et opposisjonsparti for stor, sier han, til VG. 

Men Kallmyr understreker at han tar Ap-ordførerne, som har kommet med konstruktive innspill, seriøst. 

Solberg: - Hva er deres alternativ?

Statsminister Erna Solberg sier til Aftenposten at hun ikke er blind for at det må justeringer til. Men hun legger til at hun ikke forstår hva Ap mener, når de går bort fra støtten til reformen. 

- Det er en stor reform med utfordringer på enkelte områder. Men jeg forstår ikke hva Ap mener når de sier at de trekker seg fra politireformen, sier Solberg og spør:

- Hva er deres alternativ? Skal de gjøre om på organiseringen? 

Hun legger også til at regjeringen har sagt at man må se på tempo, og at det skaper utfordringer at folk gjerne ville vært et annet sted i organisasjonen enn der de plasseres. 

- Men om noen spør meg om vi er blitt tryggere i Norge med denne reformen, så er mitt svar ja, sier Solberg. 

LES OGSÅ: 80 prosent av politiansatte mener politireformen ikke gir mening

Powered by Labrador CMS