Den 63 år gamle mannen nekter straffskyld for drapsforsøk på de seks politifolkene, og forklarer at han ikke husker hendelsen på grunn av sterk beruselse.
Den 63 år gamle mannen nekter straffskyld for drapsforsøk på de seks politifolkene, og forklarer at han ikke husker hendelsen på grunn av sterk beruselse.

Aktor ber om 11,5 års fengsel for drapsforsøk på seks politifolk

En 63 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk på seks tjenestepersoner etter en skyteepisode i Sandnes i fjor.

Publisert

I april i fjor åpnet en mann ild mot seks politifolk på Dale i Sandnes. Mannen, som var sterkt ruset, ble tidligere denne måneden stilt for retten i Jæren tingrett, tiltalt for drapsforsøk på de seks politifolkene.

- Han var rustet for krig. Om han ikke hadde blitt stoppet, ville det blitt en lengre skuddveksling, sa statsadvokat Folke Åmlid i sin avslutningsprosedyre for Jæren tingrett fredag, skriver Stavanger Aftenblad.

Statsadvokaten la ned påstand om 11 og et halvt års fengsel for den 63 år gamle mannen.

Til Politiforum sier statsadvokat Åmlid at dette er en sak som ikke ligner noen annen sak som har vært prøvd for norsk rettssystem.

- Dette er en enestående sak. Jeg finner ingenting i rettspraksis hvor seks politifolk er forsøkt drept på denne måten, i en og samme hendelse. Jeg har funnet saker hvor en og to polititjenestepersoner er forsøkt drept, men ikke et helt aksjonslag, sier han.

Drapsforsøk på seks politifolk

Åmlid forklarer at han har tatt utgangspunkt i en dom som gikk i Borgarting lagmannsrett i fjor, da han la ned påstand om 11 år og seks måneders fengsel.

- Denne dommen handlet om skyting på utestedet Blå. Det var skyting mot en kø på utestedet, og saken gjaldt drapsforsøk på syv personer. Det var også skadde. Men i vår sak med de seks tjenestepersonene kommer de allmennpreventive hensynene sterkt inn. Politiet er der for å beskytte befolkningen, sier han.

Politiet hadde oppsøkt tiltalte etter melding om skyting, og valgte å bevæpne seg på grunn av 63-åringens historikk.

Mens politiet stod utenfor boligen, ringte de mannen og ba ham komme ut. Mannen gikk med på dette, men da han åpnet ytterdøren startet han å skyte mot politifolkene på stedet.

63-åringen skjøt blant annet rett på en tjenestebil, hvor en polititjenestemann satt i førersetet. Drapsforsøket mislyktes idet prosjektilene prellet av frontruten, som hadde pansret glass. Mannen skjøt også mot fire av de andre tjenestepersonene som stod like ved, og mot en innsatslederbil hvor det også satt en polititjenestemann i førersetet.

Åmlid mener det kun er tilfeldig at dette ikke ble en drapssak.

- De hadde flaks. Det var ikke gitt av de dro på dette oppdraget med en pansret tjenestebil. Han var også en dyktig skytter, og skøyt veldig godt. Vi mener de første skuddene var de som gikk rett i tjenestebilen hvor den ene sjåføren befant seg, sier han.

LES OGSÅ: Først fryktet han for sitt eget liv i en politiaksjon. Så startet kampen mot hans egen arbeidsgiver

Nekter straffskyld

Mannen var sterkt ruset, og ifølge Stavanger Aftenblad hadde han en målt promille på 2,3 da han ble pågrepet.

- Han skøyt mellom ni og 14 skudd. Det ble funnet 11 patroner i og ved inngangspartiet, og ytterligere en patron ved parkeringsplassen av et vitne, og deretter ytterligere to i stua. Han hadde også et magasin i baklomma som var fulladet med 15 patroner, sier Åmlid, til Politiforum.

På grunn av rusen husker ikke tiltalte noe av skytingen, men han nekter straffskyld for drapsforsøk. Han erkjenner derimot brudd på våpenloven, etter at politiet fant en rekke skarpladde våpen hos ham. Mannen ble først uskadeliggjort da politiet skjøt tilbake og traff ham.

Bistandsadvokatene til politibetjentene har lagt ned påstand om at den tiltalte må betale deres klienter oppreisningserstatning. De ber også om erstatning på rundt 100.000 kroner til hver av dem.

LES OGSÅ: Ruset fører jaktet på politiet og kjørte inn i politibiler: -Jeg opplevde det som livsfarlig

Powered by Labrador CMS