STRIDENS KJERNE: Høyesterett skal ta stilling til hvorvidt uttalelsene fra en politiinspektør ved PHS er straffbare eller ikke. Til venstre står inspektørens forsvarer John Christian Elden, i midten er Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie og til høyre står leder for Spesialenheten, Terje Nybøe.

Politiinstruktør møtte i Høyesterett: – En viktig sak for politiet

Trakasseringssak fra Politihøgskolen i Høyesterett: Leder for Spesialenheten for politisaker Terje Nybøe mener dommen blir viktig for det holdningsskapende arbeidet i politiet.

Publisert

I går møtte en instruktør fra Politihøgskolen i Stavern i retten, tiltalt for seksuell trakassering mot en tidligere student. Hendelsen fant sted i februar 2020.

Ifølge dommen fra Agder lagmannsrett tok instruktøren en kvinnelig student på innsiden av låret under et sanitetskurs og spurte om hun følte seg voldtatt.

Kvinnen svarte nei til dette og mannens respons på dette var at «da gjorde jeg ikke jobben min godt nok», skrev Khrono på søndag.

Selv skal kvinnen ikke ha følt seg krenket, men hun har reagert på det som skjedde i etterkant.

Hun hadde blitt oppsøkt av kurslederen, som hadde blitt varslet av andre. Politihøgskolen anmeldte saken.

– Uakseptabel kommentar

Instruktøren ble frikjent i tingretten, men dømt i lagmannsretten etter at Spesialenheten for politisaker hadde anket. Det var satt av en dag til rettssaken i Høyesterett.

– Å komme med slike kommentarer, er malplassert og uakseptabelt. Det er langt mer enn klønete og upassende uttalelser. Jeg legger til grunn at det ikke var en seksuell motivasjon bak kommentarene, men det får et seksuelt tilsnitt med den ordbruken, sa leder Terje Nybøe for Spesialenheten under rettssaken, ifølge Khrono.

Han la til det det var godt over grensen for det strafferettslige.

Videre sa Nybøe at dommen i saken blir viktig for det holdningsskapende arbeidet i politiet og Forsvaret.

– Det handler om hvordan normene skal være i utdanningsinstitusjoner, og hvordan man skal oppføre seg i undervisningssituasjon der handlingsrommet er veldig lite. Det har betydning for både politiet og Forsvaret, sa Nybøe til Khrono i etterkant.

Klønete uttalelser

Politiinstruktørens forsvarer, John Christian Elden, avviste at dette er en sak der straffeloven er gjeldende.

– Spørsmålet er om handlingen er over grensen og straffbar, eller klønete uttalelser som ikke burde vært uttalt. Det er mer hensiktsmessig å håndtere denne typen situasjoner på arbeidsplassen, sa Elden ifølge Khrono.

Powered by Labrador CMS