Politiet inndrar mer penger fra kriminelle

I fjor inndro politiet verdier for til sammen 324 millioner kroner. Det er mer enn en dobling mot året før.

Illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i rapporten Straffesaksbehandlingen i politiet 2024, som er utarbeidet av Politidirektoratet (POD) og riksadvokaten, som ligger som vedlegg i politiets årsrapport for 2024.

Her heter det at det er et kriminalpolitisk mål at straffbare handlinger ikke skal lønne seg.

Samt at riksadvokaten regelmessig har påpekt i sine årlige rundskriv om mål og prioriteringer for straffesaksbehandlingen, betydningen av høy bevissthet om pengesporsetterforsking og sikring av verdier med sikte på inndragning eller erstatning i aktuelle sakstyper.

Nå kan politiet vise til en betydelig økning i inndragninger og inndragningsbeløp.

Inndragningsløft

«I løpet av 2024 ble det registrert nesten 15 500 rettskraftige inndragninger etter inndragningshjemlene i straffeloven. Inndragningene i 2024 utgjør en økning på 22 prosent fra året før, og omtrent dobbelt så mange som gjennomsnittlig antall inndragninger i perioden 2019–2021», heter det i Straffesaksbehandlingsrapporten.

Inndragningene i 2024 på til sammen 324 millioner kroner, er ikke bare en dobling fra 2023, men det er også en betydelig økning sammenlignet med foregående år.

«Økokrims inndragningsløft og ordningen med inndragningsspesialister og -jurister i politidistriktene synes å ha bidratt positivt til den utviklingen som nå registreres», skriver politiet også rapporten.

Viktigere enn straff 

Økokrim-sjef Pål K. Lønset sier det er viktig å inndra verdier fra de kriminelle, enten det er snakk om penger, biler, hus eller kunst.

Vi mener at inndragning er viktigere enn fengselsstraff.

– Penger fra den kriminelle økonomien brukes ikke bare til private formål, men også til å finansiere ny og mer alvorlig kriminalitet som våpen, terror eller bedragerier. Når verdier som stammer fra kriminelle handlinger inndras, gjør det kriminaliteten i seg selv mindre attraktiv for de kriminelle. Vi mener at inndragning er viktigere enn fengselsstraff, sier han.

Regjeringen har som kjent tildelt Økokrim 50 millioner kroner for å styrke arbeidet med å inndra utbytte fra straffbare handlinger, og på mandag ble det kjent at Økokrim skal ansette 24 spesialetterforskere over hele landet.

Større oppmerksomhet 

Lønseth mener det også er viktig at inndragningsbeløpet for politiet øker.

– Økningen henger sammen med større oppmerksomhet på inndragning i politiet, som gir resultater. Vi må ha både kompetanse og kapasitet for å klare å ta inn mer verdier fra de kriminelle.

Avslutningsvis forteller han at politiet har en ambisjon om å øke inndragningen, som inkludert erstatning, til én milliard kroner.

– Tall for 2024 er på om lag en halv milliard, når man inkluderer erstatning. Globalt sett er det fortsatt en utfordring at tallene er for lave. Europol anslår at kun 4 prosent av profitten kriminelle nettverk genererer faktisk blir inndratt, avslutter han.

Powered by Labrador CMS