Illustrasjonsfoto.

Politidistriktene ansetter færre sommervikarer

Flere av politidistriktene har ansatt færre sommervikarer i år enn i fjor, som følge av stramme politibudsjetter.

Publisert Sist oppdatert

Mens store deler av befolkningen er på ferie og nyter late dager, er det sommervikarene rundt om i landet, som holder hjulene i gang.

Nå viser det seg at politidistriktene ansetter færre sommervikarer i år enn i fjor. Det viser en kartlegging Politiforum har gjort blant landets tolv politidistrikter.

Mens politidistriktene ansatte 508 sommervikarer i fjor, er det i år bare plass til 363 vikarer i landets politidistrikter.

Skyldes dårlig økonomi

Det er i Øst politidistrikt at det er størst nedgang i antall sommervikarer.

Her er det i år ansatt 68 sommervikarer, eller 30 færre enn i fjor.

I en e-post fra kommunikasjonsavdelingen i politidistriktet heter det at:

«Når det gjelder hvorfor vi har noe færre sommervikarer i år (særlig i de geografiske driftsenhetene) så peker både Tommy Brøske, leder for GDE Follo/Østfold, og Bernt-Ingar Jahren, fungerende leder for GDE Romerike, på den økonomiske situasjonen i distriktet».

«Dagens budsjett situasjon gir ikke rom for ansettelser av sommervikarer», siteres Jahren på i e-posten.

Videre siteres Brøske på at «[e]tt av flere budsjettiltak for 2023 er å forsøke å gjennomføre sommerferieavviklingen uten sommervikarer i GDE Follo/Østfold».

Endering i politioppgaver

Også i Møre og Romsdal politidistrikt har de ansatt færre sommervikarer.

Her har de ansatt 29 færre sommervikarer i år mot i fjor.

«Det er korrekt at Møre og Romsdal politidistrikt har ansatt færre sommervikarer i år sammenlignet med 2022», skriver Ove Brudevoll i en e-post til Politiforum.

Han er politiinspektør og fungerende politimester i politidistriktet.

«Det er driftsenhetslederne ved de ulike enhetene i politidistriktet som vurderer hvor mange sommervikarer som skal tas inn, og ved denne vurderingen ses det hen til behovet i forhold til oppgavene. Hensynet til forsvarlig drift og oppgaveløsning veier tungt i denne vurderingen. Driftsenhetslederne må også når det gjelder bruken av sommervikarer foreta prioriteringer innenfor egne budsjettrammer», heter det videre.

Brudevoll skriver også at nedgangen i antall sommervikarer i år kan ha sin årsak i endringer i politiets arbeidsoppgaver.

«Behovet for sommervikarer var nok høyere i 2022 på grunn av oppgaver knyttet til asylregistrering i forbindelse med krigen i Ukraina», skriver han avslutningsvis.

Også i Trøndelag politidistrikt trekkes den økonomiske situasjonen frem. Her har de ansatt 28 færre sommervikarer i år mot samme periode i fjor.

«Bakgrunnen for at vi har færre sommervikarer er den økonomiske situasjonen i politidistriktet», skriver rådgiver Audun Hoem Musinoi Hagen, i Stab for kommunikasjon i Trøndelag politidistrikt i en e-post til Politiforum.

- Prioriterer politiet

Politiforum har bedt om en kommentar fra justisminister Emilie Enger Mehl i denne saken. I en e-post fra kommunikasjonsavdelingen er det statssekretær Geir Indrefjord som svarer.

«Det er politimestrenes ansvar å disponere midlene best mulig i tråd med føringene fra Stortinget og departementet. Jeg har tiltro til at politimestrene gjør de prioriteringene som er best for sitt distrikt», skriver han i e-posten.

Indrefjord viser også til at regjeringen prioriterer politiet høyt, og at politiet fikk en økning på 550 millioner kroner over revidert nasjonalbudsjett.

«I årets budsjett prioriterer vi å bruke ressurser på bedre lokale polititjenester og beredskap, og mindre på sentral administrasjon og konsulenter», skriver han videre.

Avslutningsvis skriver Indrefjord:

«Regjeringen vil uansett fortsette å satse på politiet. Av saker vi jobber med er blant annet en lokalpolitiplan, en stortingsmelding mot økonomisk kriminalitet, en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner og tiltak for å styrke etterforskningen. Politiet er svært høyt prioritert av AP-Senterpartiet-regjeringen.»

Agder er det eneste politidistriktet som ikke ønsker å gi ut tall forantall sommervikarer. I en e-post skriver de:

«Dette er opplysninger om vår operative virksomhet som er underlagt taushetsplikt. [...] Vi kan opplyse at vi ikke har sivile vikarer, alle våre vikarer er politistillinger, og antallet i fjor og i år er omtrent likt.»

Powered by Labrador CMS