Politiet i Agder har tatt rekordmange båtførere med for høy promille denne sommeren.
Politiet i Agder har tatt rekordmange båtførere med for høy promille denne sommeren.

Rekordmange båtførere tatt med for høy promille

For tredje året på rad øker antallet personer som er anmeldt for å ha kjørt båt med promille over 0,8.

Publisert

I sommer kontrollerte politiet i Agder 1900 båtførere på Sørlandet. Fra 1. juni og frem til i dag har 79 personer blitt anmeldt for å ha kjørt med promille over 0,8. Dette er tredje året på rad at antall båtførere som er blitt anmeldt for dette, øker.

– Det er dystre tall. Promille og fart er ofte hovedgrunnene til alvorlige ulykker, og det er trist å se at så mange båtførere setter seg selv og andre i fare ved å kjøre båt i beruset i tilstand, sier Magnus von Porat Fiane, koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, i en pressemelding.

I 2018 ble 60 båtførere anmeldt for å ha kjørt med en promille over 0,8. Sommeren 2019 var antallet 64, og fra påsken 2020 og frem til september samme år ble 75 båtførere anmeldt for å ha kjørt båt med promille over 0,8.

I Agder har politibåtene vært stasjonert i Arendal, Kristiansand og Mandal. I tillegg har politiet hatt en båt som har blitt brukt i Setesdal under enkelte kontroller.

– Det er en urovekkende utvikling. En forklaring på denne økningen kan selvsagt være at vi i år som i fjor har hatt en sommer med svært mange turister på Sørlandet og mye trafikk på sjøen. Likevel er vi bekymret, sier von Porat Fiane.

Heldigvis har det ikke vært noen alvorlige ulykker på Sørlandet i år, til tross for at flere båtførere er anmeldt for å kjøre båt med for høy promille.

– Vi håper det skyldes godt sjømannskap og ikke tilfeldigheter. Selv om vi opplever at flere og flere har lite eller ingen erfaring fra båtlivet, ser vi at de fleste opptrer forsiktig og tar hensyn til andre sjøfarende, sier Fiane.

Han legger også til at ungdommen er minst like flinke til å overholde fartsgrensene som voksne.

LES OGSÅ: Politiet i samarbeid med Kystvakta: - En mulighet som burde benyttes mer