Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Økokrim-sjefen erklærer seg inhabil

Økokrim-sjef Pål Lønseth var statssekretær for Ap og har samarbeidet tett med Anniken Huitfeldt flere ganger. Derfor erklærte han seg inhabil i aksjesaken.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke noe vennskapsforhold til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) eller er i hennes omgangskrets. Jeg har imidlertid tidligere samarbeidet med Huitfeldt ved flere anledninger i den fireårsperioden jeg var statssekretær i Justisdepartementet (2009–2013) og hun hadde ulike statsrådsposter, skriver Lønseth i en uttalelse om Huitfeldt-saken.

Han erklærte seg onsdag inhabil i tilfelle saken skulle komme på Økokrims bord. Økokrim har så langt ikke funnet grunnlag for å åpne etterforskning. Men skulle det framkomme informasjon som tilsier behov for å gjøre undersøkelser eller starte etterforskning, vil saken bli håndtert av assisterende sjef for Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Mannen kjøpte våpenaksjer

Onsdag ble det kjent at han har gjennomført rundt 100 aksjetransaksjoner i rundt 40 selskaper fra Huitfeldt ble utnevnt til utenriksminister. Blant selskapene er Kongsberg Gruppen, flyselskapet Norwegian og flere lakseselskaper.

Huitfeldt framholder med styrke at hun ikke var klar over ektemannens aksjehandler og at hun uansett ikke har gitt ham ulovlig innsideinformasjon. Huitfeldt selv har konkludert med at handlene gjør henne inhabil i saker hvor de aktuelle selskapene er involvert.

Samarbeidet tett

Lønseth påpeker at han i perioden han var statssekretær fra 2009 til 2013 en rekke ganger var i kontakt med Huitfeldt i hennes egenskap som sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet. Da knyttet til håndtering og utforming av regjeringens justis- og innvandringspolitikk.

– Vi samarbeidet også tett da jeg ledet Arbeiderpartiets arbeid med nye varslingsregler i 2018. Jeg har kommet til at dette samlet sett kan svekke allmennhetens tillit til at jeg kan vurdere forholdene som har fremkommet i mediene på en uhildet måte, skriver Lønseth.

Holder seg orientert

Økokrim holder seg orientert om Huitfeldt-saken, men har så langt ikke funnet grunnlag for å gå inn i den, ifølge assisterende Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli.

– Økokrim ble kjent med saken gjennom mediene onsdag ettermiddag. Vi vurderer tilgjengelig informasjon fortløpende. Etter vår vurdering har det ikke fremkommet vesentlig nye opplysninger så langt, sier Svae-Grotli i en uttalelse om saken som omhandler utenriksministeren og ektemannens aksjekjøp.

Det er mange som stiller spørsmål til Økokrim om saken.

– Det er for tidlig å gå inn i de konkrete spørsmålene. Vi vil komme tilbake når vi har fått et mer helhetlig bilde og foretatt enkelte undersøkelser av tilgjengelig informasjon, sier Svae-Grotli.

Powered by Labrador CMS