Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er klar på hva han mener bør være og ikke bør være styrende for politireformen.
Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er klar på hva han mener bør være og ikke bør være styrende for politireformen.

PF-lederen: – Må ikke gå i samme felle

Bekymret etter erfaringene fra Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Lederne i danske Politiforubundet er klare i sin advarsel til norsk politi som nå skal gjennom en reform: Ikke la konsulentselskaper ta over styringa.

Danskene opplever at urealistiske konsulentrapporter har blitt lagt til grunn for utviklinga av dansk politi etter reformen i 2007, og at resultatet blant annet har vært færre politifolk på gata og mindre fokus på blant annet forebygging.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er bekyrmet etter å blant annet ha snakket med danske fagforeningskolleger.

– Nå sitter vi med erfaringer fra Danmark, der Politiforbundet føler at politiet, organiseringen og ledelsen i dansk politi styres av konsulenter. Den situasjonen må i ikke komme i i Norge, sier Bolstad.

Konsulentbruken økte

Tidligere har flere medier belyst hvordan norsk politi har brukt store summer på konsulenter. Konsulentene fikk blant annet mye å si under utarbeidelsen av Politianalysen fra 2013, som ligger til grunn for mye av innholdet i politireformen norsk politi nå er inne i.

Under forskningskonferansen til Politihøgskolen forrige uke var konsulentbruken og erfaringene fra nabolandet noe av det Politiets Fellesforbund tok opp til debatt.

PF-lederen mener det er avgjørende at politifaget ligger til grunn utviklinga som skal skje i norsk politi.

– De ansatte som vet hvordan det er å være i tjeneste må bli hørt, sier Bolstad.