Sigve Bolstad åpnet landsmøtet 2016, der medvirkning skal være et gjennomgående tema.
Sigve Bolstad åpnet landsmøtet 2016, der medvirkning skal være et gjennomgående tema.

– Kan allerede nå sette på varsellampene

Sigve Bolstad om bemanning i forbindelse med politireformen.

Publisert Sist oppdatert

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, fikk i dag klare advarsler fra sine nordiske kolleger, om hva en underfinansiert politireform kan føre til.

PF-lederen er glad for at de svenske og danske fagforeningslederne forteller om hva som har gått galt. Og erfaringene fra nabolandene, bør Norge se til, mener Bolstad.

– Det bør lyttes til. Og vi i PF følger nøye med. Jeg var klar i min tale til landsmøtet: De forholdene vi ser i Sverige skal vi ikke ha i Norge. Politikerne må ta signalene på alvor, sier Bolstad til Politiforum.

– Og hvis man ser de signalene?

– Man må umiddelbart justere kursen hvis man ser at det går i samme retning her hjemme. Det sitter folk i Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet som kan fange opp det og si ifra. Hvis man ser at det går galt og ikke justerer kursen, så vil det være en gedigen tjenesteforsømmelse, slår Bolstad fast.

Allerede for få

Politiforum har tidligere skrevet om de mange rollene og funksjonene som skal fylles på administrativt og sentralt nivå i distriktene, før de lokale politistasjonene og lensmannskontorene skal besettes. Distriktene må rett og slett være nøkterne for å ha nok folk til den nye politiorganisasjonen.

– Vi ser allerede nå at man i ulike distrikter nå sliter med å kunne besette de geografiske driftsenhetene, der politifolkene ute i distriktet jobber, fordi man må bemanne funksjonelle enheter og sentrale funksjoner først. Det er ikke nok folk til begge deler. Vi kan allerede nå sette på varsellampene og se at det er behov for flere, sier Bolstad.

Derfor brukte han også talen til å advare mot å redusere inntaket på Politihøgskolen. Tidligere denne måneden kunne Politiforum fortelle at det kan være sannsynlig at PHS vil redusere antall studenter ved bachelorutdanningen fra 2018.

– Jeg vil advare mot å gjøre det, fordi to politifolk per tusen innbyggere ikke er hugget i stein. Det er stor sannsynlighet for at vi trenger flere politifolk ute i distriktene. Samfunnsoppdraget vårt er for viktig til at vi uten videre kan si at to-per-tusen-målet er nok.