Her i tinghuset på Lillehammer går saken i Eidsivating lagmannsrett.
Her i tinghuset på Lillehammer går saken i Eidsivating lagmannsrett.

Trekker anken i Vinstra-saken

Dommen fra tingretten blir stående.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har Vinstra-saken vært til behandling i lagmannsretten. I fjor ble 70-åringen som var tiltalt dømt til tvungent psykisk helsevern.

Men nå trekker forsvarer Sigurd Klomsæt anken. Bakgrunnen er at det var mulighet for at mannen nå kunne bli funnet tilregnelig.

– Da ville risikoen være at han blir dømt til fengsel i 8-12 år. Derfor trakk vi anken, sier Klomsæt til Politiforum.

Ettersom det er gjerningsmannen som anket saken, blir derfor tingrettsdommen stående. Mannen er dermed dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapsforsøk mot to politifolk.

LES OGSÅ: Har fortsatt 20-30 hagl i kroppen: – Jeg kjenner dem hver dag

Sjelden utvikling

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier til Politiforum at dommen som nå blir stående er i henhold til påstanden han la ned i tingretten.

Sigurd Klomsæt, forsvareren til 70-åringen, trakk anken i dag.
Sigurd Klomsæt, forsvareren til 70-åringen, trakk anken i dag.

– Ut ifra forutsetningen i tingretten om at vi hadde med en strafferettslig utilregnelig person å gjøre, så er dette riktig resultat, sier Klundseter.

De rettspsykiatrisk sakkyndige var, etter det Politiforum forstår, i tvil om tilregneligheten til 70-åringen i både tingretten og lagmannsretten. Da skal tvilen komme tiltalte til gode dersom den er stor nok, noe som tilsier at 70-åringen blir kjent ikke strafferettslig tilregnelig.

Men i lagmannsretten har de sakkyndige måttet utdype tvilen ytterligere, og dommeren ba om at partene også skulle prosedere på spørsmål om skyld og straff, i tillegg til eventuell utilregnelighet. Det gjorde at den tiltalte også risikerte fengselsstraff på flere år, og den risikoen ønsket ikke forsvarer Klomsæt å ta.

– Dette har jeg aldri opplevd i mine år i retten, siden 1981, sier Klomsæt.

Også statsadvokat Klundseter sier at det ikke er en vanlig utvikling i retten.