NNPF bytter navn - dropper «politi» i det nye navnet

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) blir til Norsk narkotikaforebyggende forening (NNF).

Publisert Sist oppdatert

Navneendringen ble besluttet under et ekstraordinært landsmøte 21. april, melder foreningen i en pressemelding.

Det var Nettavisen som omtalte navneskiftet først, etter at de oppdaget navnebyttet på foreningens Facebook-side.

Vil inkludere hele medlemsmassen

I pressemeldingen peker NNF på at de har medlemmer fra både politiet, påtalemyndigheten, Tolletaten, Kriminalomsorgen, Forsvaret og andre.

«Vi ønsker med navneendringen å inkludere hele medlemsmassen i foreningens navn. I denne vurderingen er det også tatt hensyn til at Politidirektoratet har anbefalt politiforeninger å fjerne ordet «politi» i foreningsnavn for å forhindre uklarhet om formell tilknytning til politiet», skriver NNF i pressemeldingen.

Da Rolleforståelsesutvalget la fram sin rapport i januar, var en hovedkonklusjon at det ikke har vært skilt tydelig nok mellom rollen som politi og rollen som NNPF-medlem.

Anbefalte navneendring

En av anbefalingene fra utvalget er at «foreninger med tilknytning til politiet bør være oppmerksom på faren for at utenforstående kan oppfatte dem som representanter for politiet, og ta hensyn til dette blant annet ved valg av navn på foreningen».

Senere har justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) anbefalt NNPF å skifte navn.

– Jeg noterer meg anbefalingen knyttet til navn for Norsk Narkotikapolitiforening, og noterer meg at Politidirektøren har anbefalt NNPF å skifte navn og at interpellanten oppfordrer til å avklare mitt syn på det. Til det så vil jeg si at det er en anbefaling jeg støtter. Selv om en privat forening ikke kan instrueres verken av direktoratet eller departementet, så tror jeg det vil være klokt av NNPF å vurdere den anbefalingen, sa hun.

---

05.05.2023, klokka 15.12: Saken er oppdatert med ytterligere informasjon fra pressemeldingen til NNF.

Powered by Labrador CMS