Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Sigve Bolstad om sextrakassering: - Skal være et trygt sted å jobbe

PF-leder Sigve Bolstad ber medlemmer som har opplevd ubehageligheter om å ta kontakt.

Publisert Sist oppdatert

– Det er totalt uakseptabelt med seksuell trakassering. Politi- og lensmannsetaten skal være et trygt og godt sted å jobbe. Denne undersøkelsen viser dessverre at det ikke er det for alle. Slik kan man ikke ha det, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Politidirektoratet har lagt fram resultatene av en arbeidsmiljøundersøkelse om uønsket seksuell oppmerksomhet, som skulle fange opp alle former for seksuell trakassering eller overgrep i løpet av de siste 12 månedene. Resultatene som ble lagt fram i desember viste kun de overordnede resultatene fra undersøkelsen. Nå har også resultatene for hvert enkelt politidistrikt blitt lagt fram.

Nasjonalt viste undersøkelsen at tre prosent av medarbeiderne i politiet svarer «ja» på spørsmålet om de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet de siste 12 månedene.

Hvis man inkluderer de som sier de har opplevd konkret atferd som er definert som uønsket seksuell oppmerksomhet øker andelen til 6,6 prosent, eller 904 personer.

LES OGSÅ: POD-undersøkelse om seksuell trakassering: PU verst i klassen

Definisjonen innbefatter alt fra å motta seksuelle kommentarer eller kroppsspråk, deling av seksuelle bilder og film, fysisk berøring som oppleves støtende, forsøk på å overtale til seksuelle handlinger og til å ha blitt tvunget til seksuelle handlinger.

– Dette er meget alvorlig. Vi i Politiets Fellesforbund er derfor svært glad for at politidirektøren har tatt tak i temaet på en grundig og god måte fra første stund. Flere grep har blitt tatt allerede. Oslo politidistrikt har blant annet startet en pilot i forbindelse med lederopplæringen som skal gi ledere gode verktøy for å håndtere saker som handler om uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering. Det er et godt og ikke minst viktig tiltak, sier Bolstad, på Politiets Fellesforbunds nettsider.

Han legger til at det i stor grad er et lederansvar å forebygge seksuell trakassering, men at alle må være med på dette.

– Hvis det er noen av våre medlemmer som har opplevd noen ubehageligheter og som synes det er vanskelig å si i fra, så være så snill og ta kontakt. Det er helt anonymt og vi behandler selvsagt den informasjonen trygt, sier Bolstad.

LES OGSÅ: Forskerne fikk politidirektøren til å slå alarm – men tiet om at «knulletorsdag» var avskaffet

Powered by Labrador CMS