Mannen som ble skutt og drept av politiet, veltet politibilen med en tjenestemann inni

Mannen som ble skutt av politiet i Lavangen, veltet politibilen mens han kjørte en hjullaster, og en av tjenestepersonene satt i politibilen da dette skjedde, ifølge Spesialenheten.

Publisert Sist oppdatert

49 år gamle Hans Arne Nystad ble skutt og drept av politiet i Lavangen natt til fredag. Politiet hadde blitt tilkalt til stedet for å bistå helsevesenet, og politiet avfyrte skudd mot Nystad, som kjørte en hjullaster.

«Hjullasteren kom i kontakt med politibilen slik at denne veltet. Den ene tjenestepersonen satt inne i politibilen da dette skjedde. Den andre tjenestepersonen, som hadde beveget seg ut av politibilen, har med sitt tjenestevåpen løsnet skudd som har truffet avdøde. Det ble avfyrt et større antall skudd», skriver Spesialenheten for politisaker i en pressemelding.

Begge de involverte tjenestepersonene er avhørt av Spesialenheten.

«Straffesaken har fra etterforskningen ble igangsatt hatt som mistankegrunnlag grov kroppsskade med dødsfølge, jf. straffeloven § 274. Tjenestepersonen som har avfyrt skudd, er mistenkt i saken», skriver Spesialenheten.

Spesialenheten skriver videre at de vil fortsette arbeidet med å avklare hendelsesforløpet og vurdere om det er begått noe straffbart ved hvordan oppdraget ble løst og om skuddløsningen var nødvendig og forsvarlig.

«Herunder vil det bli vurdert om det for politiet forelå en nødvergesituasjon», skriver Spesialenheten i pressemeldingen.

Spesialenheten opplyser at saken er prioritert, og at etterforskingen vil pågå i flere uker fremover, inkludert videre tekniske undersøkelser og avhør.

«Vi innhenter også informasjon om bakenforliggende forhold som foranlediget at politiet kom til stedet», skriver de videre.

Politimester Astrid Nilsen opplyste 9. desember at tjenestepersonene opplevde situasjonen som livstruende.

– Det er liten tvil om at det har vært en dramatisk hendelse og at våre mannskaper har opplevd det som en livstruende situasjon. Nå er det Spesialenheten som rutinemessig skal etterforske saken, sa Nilsen.

Powered by Labrador CMS