Smått er også godt

Stikkordene er nærhet, rask respons og god lokalkunnskap. Hva mer kan man ønske seg, enn godt politiarbeid?

Publisert Sist oppdatert

Denne måneden kan du lese historien om hvordan et lite lensmannskontor i Sogn og Fjordane stoppet tre rumenske kriminelle på røvertokt i Norge. De tre rumenerne dro til Norge i ens ærend for å robbe minibanker, ved bruk av en metode som tidligere var ukjent her til lands.

I ni dager kjørte rumenerne land og strand rundt på jakt etter den rette typen minibanker å tømme. Da de prøvde seg på den femte minibanken – de lyktes kun å få ut penger én gang – ble det bom stopp.

Drøye to timer etter at innbruddsalarmen gikk i Sparebanken Vest i Stryn sentrum, var rumenerne pågrepet og deres kriminelle rundreise over.

Hvordan gikk det til at en rumensk røverbande med internasjonal kriminell løpebane ble stoppet av et lite lensmannskontor langt unna nærmeste robuste politienhet? Stikkordene er nærhet, rask respons og god lokalkunnskap.

Nærhet, fordi tettstedet Stryn med sine snaut 2500 innbyggere fortsatt har et lensmannskontor i bygda. Og når arbeidsplassen ligger der, øker sannsynligheten for at de ansatte bor i bygda.

Rask respons, fordi de to politibetjentene som kom først til åstedet, faktisk bor i Stryn, og var på plass i banken på under ti minutter. Snart var de i gang med å se etter spor og vitner, og å gå gjennom overvåkningsbildene for å identifisere mistenkte personer og kjøretøyer.

God lokalkunnskap, fordi både politifolkene som kom til stedet og operasjonsleder visste at gjerningspersonene i praksis kun hadde tre mulige rømningsveier ut av Stryn. Og fordi de også visste at brøytemannskaper på Strynefjellet var i aksjon denne natta, og kunne holde øynene åpne for de mistenkelige bilene politiet hadde fått melding om.

Vi vil våge den dristige påstanden at dersom operasjonssentralen hadde vært i Bergen og ikke Florø, og bygda ikke hadde hatt lensmannskontor, så ville ikke de tre rumenerne blitt pågrepet denne natta. Hva det ville ført til av videre minibankbrekk, vet vi ikke. Men ingenting tyder på at rumenerne hadde planer om å stoppe.

Heldigvis for Stryn kommer lensmannskontoret til å bestå. Men operasjonssentralen er i ferd med å forsvinne. Vi tror ikke det kommer til å slå heldig ut for de mange små bygdene og tettstedene i Sogn og Fjordane – eller i andre deler av bygde-Norge som nå får polititjenesten sin endevendt.

At kjeltringer blir tatt så raskt og så resolutt, skaper tillit til politiet og trygghet for befolkningen. At de blir tatt av et lite lensmannskontor, formodentligvis med lav robusthet sett fra politiledelsen i sentrale strøk, viser at det er kvalitet også i de små enhetene. En kvalitet som svært ofte undervurderes når de øverste delene av etaten skal vurdere små politienheter i distriktene.

For det var ikke tilfeldigheter som gjorde at de tre rumenerne ble stanset akkurat i Stryn. Nærhet, respons og lokalkunnskap var ikke avgjørende for at lensmannskontoret gravde seg fram til rumenernes tidligere brekk i Norge. Det var heller ikke flaks at lensmannskontoret klarte å nøste opp i internasjonale forgreininger og ble invitert til Europol for å dele informasjonen sin med en rekke andre europeiske land.

Det var godt politiarbeid. Og hva mer kan man egentlig ønske seg?

Powered by Labrador CMS