Svensk politisjef: - Stor voldskapital

Den organiserte kriminaliteten er blitt så omfattende i Sverige at den utgjør en trussel mot systemet, advarer landets rikspolitisjef Anders Thornberg på en pressekonferanse.

Publisert Sist oppdatert

Han fastslår også at rekrutteringen til de kriminelle miljøene fortsetter ufortrødent, og at det i snitt blir rekruttert tre personer til organisert kriminalitet hver eneste dag, ofte barn og unge.

– Voldskapitalen er stor og antall innblandede er skremmende, sier han.

– Den organiserte kriminaliteten spiser seg inn i samfunnets ulike funksjoner og har antatt proporsjoner som er en trussel mot systemet.

Den dystre beskrivelsen ble tirsdag lagt fram på en pressekonferanse i Stockholm.

Et lyspunkt er at antall skytinger med dødelig utgang har gått ned.

– I 2023 ser vi tross alt en nedadgående kurve når det gjelder antall døde i skytinger. Med et er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner av det, sier han.

– Drapsplaner på telefonen

Thornberg oppgir også at politiet har forhindret cirka 40 voldshendelser i Stockholm så langt i 2023.

– Vi har funnet drapsplaner i telefoner når vi har stanset gjerningsmenn ute i trafikken. Vi finner gjerningsmenn med beskyttelsesvester, ansiktsmasker og kuler i løpene på sine våpen, sier han.

Rundt 100 personer med koblinger til i alt ti pågående gjengkonflikter i Stockholm sitter for tiden fengslet. I Stockholms län er antall fengslede oppe i nesten 450 personer, ifølge Sveriges Radio, P4.

– Mer effektivt

Politiet har ifølge Thornberg begynt å jobbe på en ny måte, som anses som mer effektiv. Bare i Stockholm er det siden 25. desember beslaglagt 100 pistoler, 31 automatpistoler, 66 sprenglegemer, 10 håndgranater og 79 kilo dynamitt.

I et intervju med nyhetsprogrammet Ekot i Sveriges Radio i helgen oppga Thornberg at rundt 30.000 personer har koblinger til skyteepisoder og bombeeksplosjoner i Sverige.

For å beskrive hvor stor utfordringen er, viste han til at Sverige har i alt 22.600 politifolk, altså langt mindre enn antall personer som er koblet til alvorlig organisert kriminalitet.

Powered by Labrador CMS